Pornind de la un eveniment care a avut loc de 8 martie și a creat multă bucurie și emoție, directoarea Direcției de Asistență Socială Piatra-Neamț și-a propus să intermedieze periodic întâlniri între copii și bunici. Este vorba despre copiii de la Centrul Social Castani (care au vârste între 3 și 6 ani) și seniorii care au statutul de beneficiari ai Centrului Pietricica.
”Întâlnirea de 8 martie a fost pentru suflet: purtând coșulețe în mâini, 6 copii au mers la doamnele de la Centrul Pietricica și le-au oferit mărțișoare. Nu vreți să știți câtă bucurie am văzut în ochii acelor doamne, care au copiii fie plecați din țară, fie din oraș, cu tot cu nepoți. I-au luat pe copii în brațe, i-au pupat și la un moment dat unul dintre băieței a întrebat: dar pe domni nu-i iubim? Știa că e 8 martie, ziua femeii, și a întrebat, cumva, timid. A fost tare simpatic. Le-am rugat pe fetele de la Centrul Castani să facă astfel de acțiuni, dacă nu săptămânal, măcar o dată la 2 săptămâni. Și să nu stea copiii doar jumătate de oră, ci 2-3 ore, să aibă timp pentru activități. Doamnele au fost foarte încântate când le-am propus să le citească povești sau să deseneze împreună cu ei. Li s-a părut fantastic”, a declarat Dana Irimia, directoarea DAS Piatra-Neamț.
În interiorul instituției în care lucrează de 10 ani, Dana Irimia se întâlnește – zilnic – cu situații nu doar sensibile, ci de-a dreptul dureroase. În fața lor, intermedierea unor clipe de bucurie este cea mai ușoară și frumoasă faptă: ”Sunt unele spețe uneori zguduitoare. A venit o doamnă la audiență și mi-a povestit cât de multe probleme are cu fetița, încât am simțit nevoia să o iau în brațe. Au început să ne curgă lacrimile, și mie, și ei, și i-am cerut voie s-o îmbrățișez. Ajunsese la capăt, la limită. O altă doamnă a venit la protecția copilului, nu știu în ce situație se afla, dar exact când era la noi a primit telefon de la spital că fiul ei de 39 de ani a decedat. Nu seamănă o situație cu alta, nu seamănă un om cu altul! Iar când vine vorba despre copii este cumplit. Sunt atât de mulți copii bolnavi, nu aveți idee! Când vezi un suflețel, care are 5 ani sau 6 ani, și îndură atâta suferință te întrebi cum de noi, adulții, mai avem curaj să ne plângem! Și ne plângem din orice, deși ar trebui să fim recunoscători”.
Cristina Mircea
N.B. Precizare necesară: mărțișoarele, pe care le dăruiesc copiii de la Centrul Castani an de an, sunt confecționate de alți copii de la Centrul Social ”Împreună”. Angajații DAS le cumpără și le dau mai departe. Și așa bucuria sporește!