”La Romsilva s-au dat bonusuri din banii munciți de noi, nu din bugetul statului!”, interviu cu liderul Mihai Andonescu

1

După o campanie de denigrare în bloc a silvicultorilor, deși doar directorii – numiți politic – au primit bonusuri de pensionare de 100.000 de euro, ministrul Mediului Mircea Fechet a obținut, prin ordonanță de urgență, diminuarea veniturilor tuturor angajaților Romsilva cu 25% și tăierea gratificației de pensionare. Sindicatele vor ieși în stradă mâine, 19 martie, și vor protesta, în special, pentru drepturile oamenilor care muncesc pentru ca în România să fie păduri frumoase și sănătoase. Acești oameni sunt reprezentați în județul Neamț de inginerul Mihai Andonescu, liderul Sindicatului Salariaților din Silvicultură, care susține că situația reală nu este nici pe departe așa cum a fost prezentată public.

Ministrul Mediului s-a declarat șocat nu doar de bonusul de pensionare, ci și de cele 17 tipuri de sporuri pe care le primesc angajații Romsilva.

– Nimeni nu primește niciodată 17 tipuri de sporuri. Există criterii în funcție de calificare, în funcție de postul în care lucrează. Nu știu dacă domnul ministru chiar nu a înțeles ce este scris în contractul colectiv de muncă sau doar enunță ideile altcuiva. El zice că luptă pentru binele Regiei, dar nu vede că exact cu ”ajutorul” ministerului ne-a fost încurcată activitatea referitoare la amenajamentele silvice. Durează și câte un an obținerea unei aprobări pe linie din mediu, iar la nivel de țară avem 110 amenajamente blocate la ora actuală, 110 ocoale care nu pot tăia masă lemnoasă.

Adică toate aceste modificări legislative vă cam țin cu mâinile și cu picioarele legate, dar vi se cere să alergați cu 100 la oră.

– Da și să scoatem profit. Noi, Direcția Silvică Neamț suntem pe profit, la nivelul anului 2024 suntem pe locul 2 pe țară, cu 52 de milioane de lei. Domnul ministru pomenește tot timpul de reorganizare, dar nu se uită un pic la toate funcțiile pădurii. Pădurea nu are doar funcție de producție. În sudul țării, colegii nu pot produce masă lemnoasă, cum producem noi la munte; acolo sunt specii mai puțin valoroase, dar este și mai puțină suprafață de fond forestier. În sud, pădurea are un rol de protecție în contextul încălzirii climatice, are rol social, turistic și într-adevăr acolo poate ar trebui o reorganizare, dar nu una brutală. Trebuie luate lucrurile pas cu pas, eventual studiată posibilitatea de a cumula două direcții silvice care au suprafețe mici, dar făcută o simulare să se stabilească dacă ar fi eficient. Nu! Domnul ministru ia o regiune întreagă și o dă de pământ, vrea să facă o reorganizare unitară, fără a ține cont că – de exemplu – Direcția Silvică Suceava are 270.000 de hectare, este prima țară cu cel mai mare profit, parcă 102 milioane și o direcție din sud, care are 300.000 de hectare, are și o pierdere de 35 de milioane de lei. Aici ar trebui umblat la managementul direcțiilor silvice.

În plus, domnul ministru a indus ideea că silvicultura înseamnă privilegii, vile ascunse în pădure, concedii, hoteluri, salarii mari, mașini, boierie.

– Nu sunt vile, sunt niște cabane, iar o parte din ele sunt în circuitul turistic și se închiriază. Majoritatea sunt construite înainte de 1989, deci nu Romsilva a băgat bani în cabane, iar 90% din profitul net merge la stat. Și nici așa nu-i bun! Iar din ce rămâne trebuie să cumpărăm TAF-uri, să construim drumuri, să reparăm, să întreținem. Acolo unde domnul ministru are nelămuriri pentru că se cheltuie mai mult decât se produce, să facă verificări și să vadă care sunt motivele.

Despre bonusurile de pensionare de 100.000 euro, care au revoltat opinia publică, ce aveți de spus?

– În primul rând suma de 100.000 de euro este la nivel brut, domnul ministru nu știu dacă știe, dar statul român ia undeva la 40% din câștig. Iar persoanele care au ridicat această sumă au fost directorii Regiei Naționale a Pădurilor, promovați și susținuți politic, nu membrii de sindicat. Un pădurar, care are salariul de 3000- 4.000 de lei net, primește până la 10 salarii după 35 de ani de muncă, la pensionare. Calculăm: 10 salarii înseamnă maxim 10.000 de euro, îi mai ia statul 40% și parcă rămân 6.000 nu 100.000 de euro, cum spune domnul ministru. Și trebuie să subliniez că noi nu suntem bugetari. S-au dat bonusuri din banii munciți de noi, nu din bugetul statului!

Revenind la reorganizare, cum ar vedea-o un specialist? Nu la nivel național, ci local, la Direcția Silvică Neamț.

– Cred că ar trebui insistat pe tehnologizarea exploatării, pe dotarea cu echipamente noi și utilaje cu care se lucrează în vestul Europei, bineînțeles în zonele unde se pot utiliza aceste utilaje, pentru că avem și teren foarte accidentat. Și ar trebui ținut cont de faptul că oamenii care lucrează efectiv în pădure nu au salarii mari, iar această ordonanță de urgență le-a tăiat din drepturi. În condițiile în care există risc de accidente de muncă, risc de accidentare la întâlnirea cu animalele sălbatice sau cu hoții de lemn. În vechiul Cod Silvic era prevăzut un spor de risc de 25 % pentru astfel de situații. În momentul în care a fost abrogat vechiul Cod Silvic și a fost adoptată Legea 331/2024, a fost stipulat tot un spor de 25 % – acel clasic spor de risc. Nu știu cum și care autoritate a înțeles că avem deja 25 % spor de risc și, suplimentar, încă 25 % pe noua lege.

Nu vi se pare bizar ca ministrul Mircea Fechet să facă declarații publice înainte de a se lămuri cum stau lucrurile în realitate? Efectul imediat este compromiterea încrederii populației în silvicultori, în condițiile în care oricum nu era la cote înalte.

– În biroul executiv la Federația Silva avem un coleg de la Direcția Silvică Sibiu și ne-a povestit că a avut o experiență neplăcută: niște oameni care dețin o fâneață, vecină cu fondul forestier, au dat foc ca să curețe iarba uscată. Incendiul se propaga către pădure și pădurarul a alertat niște vecini să intervină, să-l ajute să nu scape focul în pădure. Iar oamenii l-au apostrofat: voi, care primiți 100.000 de euro la pensionare veniți la noi, niște amărâți, să vă ajutăm?

Cum percep silvicultorii astfel de situații? Ce zic?

– Sunt foarte nemulțumiți. Avem membri de sindicat care lucrează de un an și avem membri de sindicat care lucrează de 30 și ceva de ani, au prins atâția miniștri, dar unul cu atâta lipsă de respect pentru breasla noastră n-au văzut. Sunt indignați, pentru că ei au depus o muncă în pădurea țării, doar pădurea nu crește peren ca florile. Cine nu știe ce înseamnă munca la pădure să vină la orice lucrare dorește, să stea o săptămână iarna să vadă cum e la plantat, la întreținere de culturi, la punere în valoare, la exploatare, la sortat masă lemnoasă, la expediat. Înainte, orice pădurar putea emite un aviz de expediție masă lemnoasă, acum trebuie să fie specialist să știe să completeze și să valideze corect, să fie perfect legal. În noul Cod Silvic este o reglementare conform căreia cine greșești anumite lucruri în SUMAL poate fi sancționat cu retragerea atestatului, nu mai poate lucra. Domnul ministru nu pare preocupat. El a studiat industria alimentară și crede că știe să conducă sectorul silvic, în condițiile în care are un consilier pe linie de păduri domnul Gabriel Oltean, cu experiență de câțiva ani ca șef de ocol  privat. Domnul Oltean, ca și alții, a participat la elaborarea noului Cod Silvic și toată lumea a văzut cum a ieșit! În loc să fie o lege care să protejeze mai bine pădurile, practic ”ajută” la degradarea lor și trebuie corectată urgent!

A consemnat Cristina Mircea

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.