Cercetat și destituit din Poliția Română pentru activitatea sa sindicală, nu cea profesională (care, de altfel, i-a adus avansări și aprecieri) comisarul șef Vitalie Josanu contraatacă și susține că superiorii săi au urmărit doar ”reducerea la tăcerea a vocilor critice din sistem”. În acest scop, au selectat de pe site-ul Sindicatului Diamantul doar postările care i-au deranjat și au trecut cu vederea probleme care ar fi meritat verificări imediate. Exemplu concret: legături interesante între un polițist de patrimoniu din Capitală și o casă de licitație (articolul poate fi citit aici).
– Există voci – din interior – care susțin că actualul inspector șef al IPJ Neamț, Gabriel Coman este omul chestorului Bogdan Despescu și de la el ar fi venit ordinul să fiți ”executat” drastic, direct cu destituirea, deși sunteți la prima cercetare disciplinară din întreaga carieră. Ce credeți că l-a deranjat atât de tare pe secretarul de stat Despescu în activitatea dumneavoastră sindicală?
– Nu cred că i-a picat deloc bine atunci când am declarat public faptul că trebuie demis, întrucât este cauza dezastrului din Ministerul Afacerilor Interne, în calitate de ministru de facto. Sigur nu i-a plăcut nici să audă 20.000 de polițiști strigând ”Jos Despescu!”, la îndemnul meu – susținut de președinții SNPPC și Europol – sub geamurile MAI, la protestul din 17.01.2025.
– Până la urmă activitatea sindicală include și astfel de proteste. De ce-și asumă niște șefi din MAI – tocmai cei care trebuie să vegheze la respectarea legii – ”decapitarea” unui lider de sindicat când pot pierde în instanță?
– Ei au încălcat un principiu fundamental: angajatorul nu poate pretinde dreptul de a cenzura sau articula în vreun fel discursul sindical. În fond, Sindicatul Polițiștilor Diamantul, pe care îl conduc, alături de Emil Pășcuț – în calitate de președinte onorific – este o prezență aparte în mediul sindical al Poliției Române. Noi insistăm cu întrebări și dacă nu obținem răspunsuri, ne judecam și smulgem legal, prin instanță, răspunsurile pe care șefii n-ar fi vrut să ni le dea in ruptul capului. I-am obligat la desecretizarea Regulamentelor de Organizare și Funcționare (ROF) ale IPJ-urilor, după ce ne-am judecat 3 ani de zile. Acum înțelegem de ce țineau clasificate aceste ROF-uri. În contextul în care sunt hărțuit de comisarul șef Barboșanu Marius Ciprian, ajutat de comisarul șef Aolariței Dragoș cu sistarea abuzivă a indemnizației de doctorat, am descoperit că Biroul Siguranță Școlară este o structură fantomă, adică nu există… La fel, nu sunt în ROF nici Serviciul de Pregătire Profesională, nici Biroul pentru Protecția Animalelor. Asta înseamnă că toate actele pot fi lovite de nulitate (inclusiv cele de cercetare judiciare), ceea ce este foarte grav, pentru că s-au angajat lucrători, s-au organizat concursuri de șefi, respectiv s-au cheltuit – în mod ilegal sume colosale din bugetul de stat.
– Important este că sunt valabile cercetările disciplinare, de ce-ar mai conta cercetarea judiciară? Ofițerul Vitalie Josanu, omul care a făcut imagine Poliției Române și a fost recompensat pentru asta, cum se simte când e acuzat că a dezonorat instituția? Uitându-se spre șefii săi Gabriel Coman și Marius Barboșanu?
– Văd ce palmares este legat de numele domnului Coman și chiar al domnului Barboșanu la câteva simple căutări pe Google, pentru că nu-i cunoaște nimeni drept profesioniști, cu rezultate remarcabile, și sunt mirat că tocmai asemenea oameni se exprimă în legătură cu modul în care fac eu cinste Poliției Române. Pe de altă parte, printre mesaje de susținere, primesc și tot felul de semnale de la colegii care i-au cunoscut si, vorba cronicarului, ”se sparie gândul”! Dar, probabil, domnul Coman Gabriel, la braț cu domnul Barboșanu Marius Ciprian sunt modelele recomandate de Aparatul Central al MAI și de conducerea Poliției Române. Pot să vă spun că actul managerial s-a degradat până la nivelul rudimentar, odată ce acești doi domni au preluat conducerea IPJ Neamț. Exemplu concret: există o procedură clară în ceea ce privește exercitarea actului de comandă, prin conținutul dispozițiilor rezolutive de pe fiecare lucrare. Comandantul notează data, termenul de soluționare, semnează și scrie efectiv măsurile ce trebuie luate, activitățile de efectuat, temeiul legal, cu indicarea articolelor de lege. La rezoluțiile acestor domni, dispozitivul sună ceva de genul: verificări, propuneri, măsuri legale! Adică lasă la latitudinea lucrătorilor de execuție să decidă ceea ce NU ESTE ÎN REGULĂ. Șeful trebuie să-și asume, dar pentru asta trebuie sa știe meserie și să cunoască legile. Amintiți-vă că domnul Osoianu a avut nevoie de două examene ca să se titularizeze! Domnul Coman însă… un geniu…a luat examenul din prima…
– Care este următorul pas? Ce faceți în secunda în care onor Poliția Română deschide larg ușa și vă împinge afară? Nedrept și nemeritat, precizez.
– Înainte de toate, calitatea cercetării disciplinare este atât de rudimentară, lipsită de finețe și rafinament în materie juridică, încât viciile – pe care încă le inventariem – conturează un demers extrem de rușinos. Vor fi nevoiți să-i anuleze consecințele numai ca să nu se discrediteze în fata instanței! Bine, asta daca există un oarecare orgoliu profesional la IGPR. Avem clar încălcări ale Legii Dialogului Social nr. 367/2022, care interzice destituirea liderului de sindicat pentru activități sindicale. Ignorarea acestor imperative legale nu e doar probă de analfabetism funcțional, ci si faptă penală! Am formulat deja plângeri, unele sunt deja depuse, cu numere de înregistrare la Parchete, pentru comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu, înșelăciune și fals intelectual, precum și încălcarea Legii Dialogului Social. Hărțuirea mea este evidentă. Și-au dat seama că au gafat cu cercetarea disciplinară clasificată și au pornit alta, neclasificata, care pescuiește vreo 19 articole postate de mine pe pagina sindicatului. Orice referire critică a fost raportată la articole din Statutul polițistului și încadrată la ”comportament necorespunzător”, ”afectarea imaginii Poliției Române”, ”denigrarea superiorilor”, ”opinie politică” (acolo unde doar menționam nume de politicieni sau măsurile luate față de polițiști). Nu există niciun îndemn sau mesaj de simpatie politică… Oricum, tribuna sindicatului nu poate fi controlata de angajator, asta e esențial! Altminteri, revenim la Miliție!
A consemnat Cristina Mircea
E clar, Poliția Română nu-l merită. Observ, însă, că e lider de sindicat ca să-și rezolve propriile ofuri: sporul de doctorat, legalitatea structurii în care e nemulțumit că stă pe linie moartă, etc. Îi acuză pe alții că sunt rudimentari, dar priviți hal de gândire doctorală: nivelul de profesionalism al unui polițist rezultă din căutarea sa pe Google. E ,,legist” la sânge când caută nod în papură cuiva, dar pretinde pentru el imunitate deplină. Invectiva e la el ,,dialog social” . Dar ce e de speriat, cu adevărat, e că, în mentalitatea lui de polițian și mai ales sindicalist, un șef de poliție îi scrie subalternului măsurile, activitățile de efectuat și temeiurile legale. Statutul polițistului și Codul ăla de procedură penală îl aplicăm când ne convine și atunci pe sărite. Uite cine zice de Miliție.
Este drept că poate comisarul șef de poliție JOSANU VITALIE o mai fi greșit în lupta sindicala, in materialele scrise adresate conducerii Poliției Romane sau conducerii MAI. Dar in toate intervențiile sale a lămurit totul și s-a centrat pe drepturile colegilor polițiști pe care că și lider de sindicat i-a reprezentat! Îl cunosc de când a intrat în poliție, sincer nu mă omor de dragul lui deoarece că și profesor de istorie provenit din Basarabia noastră dragă mi-aș fi dorit să spună clar dacă își dorește reunificarea acestui ținut scump cu patria mamă Romania Mare! Este o chestiune de suflet pentru mine deoarece tatăl meu Scutaru Ioan, a luptat pe frontul de răsărit în Rusia bolșevică, a căzut prizonier la 23.08.1944, fiind dus în Siberia, în total calvarul lui a durat 7 ani! Dar cu toate acestea Josanu Vitalie a fost debarcat din poliție pentru ca un individ că Bogdan Despescu să își arate mușchii, el fiind de prea mult secretar de stat la MAI – decembrie – 2019 – având un doctorat dovedit că fiind masiv plagiat! Ce să învețe subordonații de la un astfel de individ, în legătură cu cei doi șefi ajunși de pe la Iași la Neamț îmi fac datoria sa amintesc că tot de la Iași a fost importat și celebrul Sirica Vasea Aurelian, alintat case closet, el însuși devenind un caz clasat sau istorie! Liderii de sindicat Josanu Vitalie și Canarau Ioan au supărat pe mai toți șefii, dar asta este datoria unui lider sindical să agite să iscodească să scoată în evidență racilele sistemului, altfel șefii devin pur și simplu stăpâni pe moșie și proprietari de sclavi! Cu respect, col r SCUTARU COSTICA, Piatra Neamț.