După episodul în care nea Nelu de la SC Nelu și Compania, cu aghiotantul său căruia o să îi spunem Pacian (orice asemănare cu persoane reale este o pură întâmplare) abia au scăpat de ”sindicatul” braconierilor fără o corecție fizică, nea Nelu și-a dat seama că s-a îngroșat gluma și este vulnerabil în cazul în care se află despre înțelegerile cu sindicatul și taxele percepute.
Astfel, nea Nelu, și-a schimbat cauciucurile tăiate fără prea mult tam-tam, și-a recuperate autovehiculul abandonat în fața barului de ședință, iar declarațiile sale privind cursul evenimentelor au fost foarte vagi, din memoria sa ștergându-se instant aspectele care ar fi aruncat vreo suspiciune asupra membrilor de ”sindicat” cu care a stat la masa.
Liderul ”sindical”, domnul Bosoi, a speculat momentul și, din calitatea de martor, a jurat că nu știe nimic și n-a văzut nimic suspect, el aflându-se pur întâmplător în aceeași locație cu Nea Nelu.
Pentru că liderul ”sindical” era implicat în ceva demersuri juridice ca urmare a activităților privind colectarea, sortarea și vânzarea de pește din lacul Bicaz desfășurate cu știrea și binecuvântarea lui nea Nelu, Bosoi și-a amintit de toate taxele plătite către Nelu și Compania, toate șprițurile și protocoalele ținute sugerând că tăcerea sa are un preț.
Prețul tăcerii în situația asta (spunem în situația asta deoarece prețul tăcerii diferă de un caz la altul și vom mai reveni cu exemple în acest sens) era rezolvarea problemelor juridice pe cheltuiala lui nea Nelu, urmare a incapacității acestuia de a asigura imunitatea promisă. Trebuie menționat în context faptul că nea Nelu, la mulțimea de dosare penale pe care le-a acumulat, a fost nevoit să caute sprijin juridic de specialitate așa cum este și normal. Coincidență sau nu, liderul de ”sindicat” a ales să fie reprezentat de către aceeași firmă de avocatură care îl reprezintă și pe nea Nelu.
Zvonurile din cercul apropiat și unii membri de sindicat susțin că serviciile juridice prestate de către casa de avocatură pentru domnul Bosoi au fost achitate de către nea Nelu, și, astfel multe povești cu iz penal în care era personaj principal nu au mai fost scoase la iveală.
La sediul SC Nelu și Compania au avut loc mai multe vizite ale unor organe ale statului cu atribuții pe linia descoperirii și cercetării faptelor penale, mai mulți angajați fiind cercetați sub aspectul săvârșirii de infracțiuni în legătură cu serviciul. Conducerea SC Nelu și Compania, decide că asociația are nevoie de jurist să reprezinte chipurile interesele ONG -ului și, tot coincidență, încheie pe bani pescarilor și vânătorilor un contract în valoare de aproximativ 1000 de euro pe lună cu aceeași casă de avocatură care îl reprezintă pe nea Nelu în dosarele penale. Nu cunoaștem clauzele contractului, însă ne gândim că asociația are probleme serioase care să justifice plata a 12.000 de euro anual. Din interogarea datelor publice de pe Portalul instanțelor de judecată, asociația nu pare să aibă pe rol atât de multe litigii încât să se impună plata unor sume atât de mari ce au determinat creșterea cotizațiilor pescarilor și vânătorilor.
Gurile rele spun că, urmare a contractului cu asociația, onorariile avocaților pentru dosarele în care reprezintă membri sau angajați ai S.C. Nelu și Compania au mai scăzut puțin, fiind compensate de contractul de asistență mai sus menționat. Episodul următor se numește ”martorul și amnezia” și va detalia memoria selectivă și de scurtă durată a unui martor cheie într-un dosar cu același protagonist principal: nea Nelu.