Un italian care a umflat facturile pentru lucrările la un drum comunal din județul Botoșani a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare, la plata daunelor și a unei consistente amenzi penale. În schimb, dosarul întocmit de Poliția Roman pentru DN 15 D, ”reparat” cu piatră de râu, în loc de piatră de carieră, a fost ”înmormântat” de DNA Bacău. Asta în ciuda probelor care dovedeau că accidentele în care și-au pierdut viața 104 oameni s-au datorat (și) stării carosabilului. În plus, s-au folosit facturi false, s-au ”împrumutat” doar pe hârtie tot felul de utilaje de la oameni cu funcții, s-au umflat cheltuielile peste tot pe unde s-a putut, deci s-a furat ca la drumul mare.
”Într-o perioadă de câțiva ani, știu că au fost 104 morți, numărul răniților nu mi-l amintesc. În 2014, am deschis un dosar penal, plecând de la un accident cu 3 morți la Condor, un pic ciudat ca traiectorie a mașinilor, și am ridicat carote din asfalt de la fața locului, din curba de la Felești și de undeva spre Baratca. Cei de la DRDP Iași râdeau de noi și spuneau că n-avem unde să le analizăm. Am făcut expertiza la Geiger Sibiu – mare constructor de autostrăzi în Germania și în România, în zona Transilvaniei. Din expertiză a reieșit faptul că piatra de carieră, care se folosește în compoziția mixturii asfaltice, a fost înlocuită cu piatră de râu, mult mai ieftină. În contact prelungit cu anvelopele se făcea lucioasă și efectiv nu puteai sta nici pe picioare pe carosabil, era un patinoar pe timp de umezeală, fie că era vară, fie că era iarnă. În general, mașinile implicate în accidentele mortale nu erau din Neamț, șoferii nu știau de capcana asta. Noi cercetând partea cu înlocuirea pietrei de carieră cu piatra de râu, am găsit o grămadă de alte nereguli, inclusiv o factură de la cariera din Pojorâta, care nu livrase deloc piatră pentru lucrare. Am găsit și alte facturi către o firmă din Tulcea, pentru trecerea cu bacul a unei cantități de 60.000 de tone de piatră. Nimeni de la firmă nu știa nimic despre transportul cu bacul a unor camioane cu piatră. S-a facturat inclusiv apa cu care se spălau utilajele la fața locului, nu le spăla nimeni, erau niște utopii. Unde s-a putut stoarce din contractul ăla, s-a stors orice.
De la Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamț, nu știu prin ce tertipuri, dosarul a ajuns la DNA Bacău, unde a fost clasat pe motiv că, prin demersurile celor implicați, s-au făcut economii la bugetul CNAIR”, ne-a declarat fostul ofițer de poliție Valentin Băetanu, care a coordonat ancheta.
Presa din Iași scrie că la drumul din comuna Ibănești, unde a lucrat sucursala ieșeană a unei firme italiene, au fost raportate lucrări inexistente. Mai mult, drumul avea ”în general o lățime a platformei de 5 metri și un carosabil lat de 4 metri. Pe porțiuni mici, cu o lungime totală de aproape o jumătate de kilometru, drumul era mai lat, având platforma de 7 metri și carosabilul de 5,5 metri. Indiferent la ce tronson se refereau, situațiile de lucrări raportate conțineau materiale și manoperă corespunzătoare lățimii maxime. În acest mod, facturile fuseseră umflate cu 497.500 lei”.
La Drumul Național 15 D Roman – Piatra Neamț, s-au facturat 45 de kilometri, dar s-a lucrat pe o lungime de 42 de kilometri. Lățimea din documente era peste tot de 8,5 metri, deși în teren sunt multe porțiuni late de doar 7 metri, iar între două borne kilometrice criminaliștii au măsurat exact 504 metri, și nu 1000 cum ar fi trebuit să fie. Nu s-a turnat asfalt conform, practic s-a făcut doar o ”recondiționare”, cu piatră de râu luată de la Girov și cu criblură. S-a lucrat toamna târziu, piatra a fost tasată cât s-a putut în condiții de temperatură de îngheț și, cu timpul, criblura s-a cam dus. A rămas piatra lucioasă – un risc major pentru trafic.
”În dosar s-a lucrat cu simț de răspundere, au fost scoși oamenii de la alte activități și s-a muncit 3 ani continuu. Am probat că s-a furat de oriunde s-a putut fura. Directorul Sorocam Craiova – firma care a făcut lucrările – a venit la audieri cu geanta, pregătit pentru arest. Era conștient de ceea ce a făcut, că el semna tot. Din zona lui au apărut facturi pentru basculante – proprietatea prefectului și a unui șef de partid – utilaje care n-au ajuns niciodată în județul Neamț. Directorul de la Secția Drumuri Naționale Piatra-Neamț plângea în birou și spunea că n-a avut încotro, a trebuit să semneze. A murit la câteva luni după ce-am terminat cercetările. Pun pariu cu n-a luat o bomboană, era în funcție de pe timpul lui Ceaușescu, au furat alții cu semnătura lui! Dumnezeu să-l ierte”, a mai precizat Valentin Băetanu.
Probele din dosarul înmormântat de DNA acum 7 ani sunt dublate de statisticile Poliției Rutiere: după asfaltarea drumului – cu materiale corespunzătoare de astă dată – numărul accidentelor a scăzut. Iar ”factorul drum” a dispărut din ecuație, e vorba despre viteză, depășiri riscante sau alte cauze. Dar pentru cei 104 morți n-a răspuns nimeni, niciodată. Nici pentru furtul considerat – culmea cinismului – ”economie la bugetul de stat”.
Cristina Mircea
Sursa foto: Ziarul de Roman