Trimis în judecată acum un an și jumătate, pentru folosirea abuzivă a funcției în scop sexual, prof. Mihai Floroaia a cerut schimbarea încadrării juridice, într-o infracțiune pedepsită mai blând. La termenul din ziua de 10 februarie 2025 de la Judecătoria Piatra-Neamț, instanța a decis, însă, să respingă această solicitare:
”În temeiul art. 386 Cod procedură penală, respinge, ca nefondată, cererea formulată de către inculpatul Floroaia Mihai, prin apărător ales, de schimbare a încadrării juridice a faptelor din infracţiunea de folosire abuzivă a funcţiei în scop sexual, în formă continuată, prev. de art. 299 alin. 2 din Codul penal, cu aplicarea art. 35 al. 1 din Codul penal (2 acte materiale), în infracţiunea de hărţuire, prev. de art. 208 alin. 2 din Codul penal, şi, în subsidiar, în infracţiunea de hărţuire sexuală, prevăzută de art. 223 alin. 1 din Codul penal. Pronunţată, astăzi, 10.02.2025, prin punerea soluţiei la dispoziţia inculpatului, a persoanei vătămate şi a procurorului prin mijlocirea grefei instanţei”.
Conform Codului Penal folosirea abuzivă a funcției în scop sexual se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau amendă şi ”interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică sau de a exercita profesia sau activitatea în executarea căreia a săvârşit fapta”.
Pe de altă parte, hărțuirea este pedepsită cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă, iar hărțuirea sexuală cu închisoare de la 3 luni la un an sau amendă. Fără niciun fel de alte interdicții.
Profesorul de religie a fost trimis în judecată în iulie 2023, după ce a fost reclamat de o elevă a Școlii Postliceale Sanitare. Tânăra a primit inițial nenumărate mesaje, complimente și invitații, dar după ce i-a refuzat avansurile a fost amenințată cu exmatricularea. Ulterior, alte foste eleve au fost audiate și au declarat că au primit același gen de complimente și invitații la ”un suc în doi”, deși aveau 14-15 ani.
Inițial, Mihai Floroia a fost plasat sub control judiciar, cu interdicția de a profesa, dar după câteva luni, în martie 2024, Tribunalul Neamț a decis că ”de la data descoperirii presupusei fapte a trecut o durată de timp suficient de îndelungată încât efervescenţa socială a acesteia să se fi estompat”. Luând în calcul că inculpatul are studii superioare și nu are antecedente penale, instanța i-a dat voie să se întoarcă la catedră. La Colegiul Tehnologic Spiru Haret a fost respins vehement de părinți și de o parte dintre colegi, așa că singura șansă a rămas Școala Postliceală Sanitară, unde a început să predea etică și moralitate…
Cristina Mircea
Sunt mama unei fete. Adolescentă la momentul în care scriu. Prin clasa a doua, când a auzit ea de ”intimitate și spațiul personal”, tot vorbind cu ea, aveam să aflu că cineva, la școală, i-a ”invadat spațiul personal”. Așa aveam să aflu că ceea ce povestea ea era o preluare din folclorul școlăresc. Tot întrebând-o, ca să nu fac vreo gafă, am aflat că profesorul invadator nu făcuse decât să o învețe cum să țină corect un instrument de pictură și, evident, a trebuit să-i țină mânuța în mâna lui. Peste vreo lună, două, uitase complet și de spațiu personal invadat și de agresiuni intime și alți termeni pe care nici nu-i prea înțelegea. Am lămurit acești termeni și i-am explicat ce e grav și ce trebuie semnalat.
Acum, știe și cum să observe abuzurile și cum să reacționeze. Și, citind și ea despre această poveste mizerabilă, m-a întrebat: ”pe oamenii ăștia, care ajung în școli, nu-i verifică nimeni dacă sunt sănătoși la cap?”
Chiar așa!