În octombrie 2021, la aproape un an după dezastrul din secția ATI a Spitalului Județean, Parchetul General anunța că a fost stabilită cauza incendiului în care au murit 9 oameni: nu un injectomat, ci o lumânare lăsată aprinsă la căpătâiul unui muribund. Erau cercetați cei 6 manageri interimari din pandemie, șeful Secției ATI și două asistente pentru infracțiunile de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere din culpă în formă calificată și neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.
După încă 3 ani și 3 luni de cercetări, directorii și șeful de secție sunt scoși din cauză, încadrarea juridică se schimbă și rămân să răspundă în fața instanței doar cele două asistente, acuzate de ”distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru și nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă”. Infracțiunea de ”neluarea măsurilor legale…” a dispărut din dosar odată cu directorii, rezultă că măsurile s-au luat, iar asistentele nu le-au respectat.
Trebuie precizat că oriunde în secțiile în care se moare frecvent (oncologie, cardiologie și mai ales ATI) de când lumea și pământul se aprinde o lumânare la capul unui bolnav care e în agonie. În toate saloanele, pe etajera de la oglindă, sunt chibrituri și lumânări. Diferența dintre gestul creștinesc și dezastru a constat în concentrația de oxigen din salon și în combinezonul INFLAMABIL al asistentei.
”Pe fondul neatenţiei şi al concentrației de oxigen peste limita maximă prevăzută în fișa cu date de securitate pentru oxigen (peste 23,5%) din salon, la contactul lumânării (sursă de foc deschis) cu îmbrăcămintea uneia dintre inculpate, halatul pe care aceasta îl purta s-a aprins și a izbucnit astfel un incendiu soldat cu decesul, prin intoxicație cu monoxid de carbon, arsuri și insuficiență cardio-respiratorie acută, a 9 dintre pacienții internați (în saloanele 240 și 242), vătămarea corporală a unui medic și a celor două asistente medicale. O altă consecință a constat în degradarea salonului nr. 240, a spațiilor din componența acestuia și distrugerea/degradarea mai multor lucrări, instalații, echipamente și componente ale acestora”, se arată în comunicatul de astăzi, 6 februarie, al Parchetului General.
Indiscutabil, una este să fie 2-3 pacienți cu oxigenoterapie într-un salon și cu totul altceva când numărul lor crește. Asistentele au greșit că n-au deschis fereastra și au lăsat lumânarea aprinsă. Nu rezultă din comunicat cine a aprins-o, doar se precizează că ”în intervalul orar aproximativ 16:40-18:40, inculpatele nu au luat măsurile necesare pentru îndepărtarea din salon sau stingerea lumânării tip candelă care ardea pe noptiera unui pacient aflat în agonie. Astfel, inculpatele au încălcat mai multe prevederi legale și infralegale ce au ca scop asigurarea securității și sănătății în muncă, siguranței la incendiu și bunelor practici în exercitarea actului medical”.
Să înțelegem că timp de două ore, în situația excepțională a pandemiei, niciun medic nu a intrat într-un salon în care cineva era pe moarte? Nicio infirmieră? Nimeni altcineva decât asistentele? Să înțelegem că existau deja stabilite reguli de aerisire la fiecare 30 de minute și asistentele nu le-au respectat, dar nimeni nu le-a verificat?
Continuarea comunicatului este de excepție. Persoana juridică trimisă în judecată, respectiv Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț, ”în perioada 31 martie 2020 – 14 noiembrie 2020, prin conduitele culpabile ale factorilor decizionali ale căror acțiuni sau inacțiuni pot angaja răspunderea penală a persoanei juridice, aceasta a încălcat mai multe prevederi legale și infralegale ce au ca scop asigurarea securității și sănătății în muncă, siguranței la incendiu și bunelor practici în exercitarea actului medical. În concret, procurorul a reținut omisiunea persoanei juridice de a lua măsuri pentru:
– instruirea corespunzătoare, adaptată evoluției riscurilor sau apariției unor noi riscuri, suficientă și adecvată în domeniul securității și sănătății în muncă, a personalului S.J.U. Piatra Neamț, respectiv a personalului secției A.T.I.;
– revizuirea riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională la secția A.T.I., ca urmare a schimbării condițiilor de muncă care s-au produs odată cu nominalizarea S.J.U. Piatra Neamț ca spital suport COVID 19 pentru Spitalul Județean de Urgențe „Sf. Spiridon” Iași și adoptarea unei terapii care implică creșterea cantității de oxigen administrată pacienților pozitiv COVID 19 și astfel creșterea concentrației de oxigen în atmosfera saloanelor unde sunt tratați acești pacienți;
– asigurarea securităţii şi protecţia sănătăţii lucrătorilor, pentru prevenirea riscurilor profesionale, pentru informarea şi instruirea lucrătorilor și pentru asigurarea cadrului organizatoric şi a mijloacelor necesare securităţii şi sănătăţii în muncă;
– ca la locurile de muncă în spațiile închise să se asigure suficient aer proaspăt, avându-se în vedere metodele de lucru utilizate și cerințele fizice impuse lucrătorilor;
– respectarea prevederilor în legătură cu asigurarea unei ventilări adecvate pentru a nu se depăși limitele de expunere profesională stabilite;
– respectarea cerințelor ca în saloanele de terapie intensivă să existe o ventilație cu înnoirea aerului de cel puțin 6 volume pe oră, o temperatură ambientală între 22-26 C cu o umiditate de 30%-60% și o rezervă pentru izolare, urmând ca fiecare unitate cu paturi din secțiile ATI să aibă cel puțin o rezervă de pat cu un grup sanitar propriu pentru cazurile care necesită izolare epidemiologică severă, precum și o rețea de gaze medicinale instalată în conformitate cu normele în vigoare.
Astfel, reiese din rechizitoriu, s-au creat premisele izbucnirii și propagării cu extremă rapiditate a incendiului din data de 14 noiembrie 2020, în jurul orei 18:40, în salonul nr. 240 al secției A.T.I., și producerii tuturor consecințelor derivate din acesta, constând, în esență, în următoarele:
decesul, prin intoxicație cu monoxid de carbon, arsuri și insuficiență cardio-respiratorie acută, a 9 dintre pacienți internați; vătămarea corporală a unui medic și a celor două asistente medicale inculpate;
degradarea salonului nr. 240, a spațiilor din componența acestuia și cu distrugerea/degradarea mai multor lucrări, instalații, echipamente și componente ale acestora. Pagubele materiale cauzate prin comiterea faptelor au fost evaluate la suma totală de 2.576.674,45 lei”.
Ce poate fi mai complicat decât să scoți din cauză directorii, șeful secției, medicii de gardă și să acuzi ”persoana juridică” că n-a instruit personalul și n-a revizuit riscurile? Nu degeaba a durat ancheta mai mult de 4 ani. Trebuie (mult) timp să întocmești un rechizitoriu prin care să convingi instanța că două asistente, care tot timpul s-au întâlnit cu moartea ținând o lumânare aprinsă la căpătâiul pacientului, au încălcat ”deliberat standardele minimale de prevenție”.
Cristina Mircea