Aniversarea Colegiului Petru Rareș, școală de elită a învățământului românesc

0

Inaugurat la 27 noiembrie 1869, în ședință festivă, prestigiosul Colegiu Petru Rareș – a împlinit 155 de ani de călătorie în lumea educației. Generații de oameni valoroși s-au clădit în băncile acestei școli-emblemă, declarată primul gimnaziu cu profil real din România, în anul 1878, sub conducerea ilustrului director Calistrat Hogaș.

În zi aniversară, actuali și foști profesori, actuali și foști elevi, prietenii și partenerii școlii au trecut pragul Rareșului cu emoție și recunoștință. În sala de festivități, amfitrionii Iustina și Oliver au prezentat fragmente relevante din istoricul de mai bine de un secol și jumătate al liceului, cu referire la cei 3 directori fondatori – Calistrat Hogaș, Ion Negre și Mihai Stamatin.

Dintre invitați, primul care a luat cuvântul a fost prefectul Adrian Bourceanu: ”Prestigiul acestei instituții nu a fost dat de istoricul și de personalitățile care au întemeiat-o, cât de cei care ieșind din această clădire, ieșind din băncile acestui colegiu au făcut performanță. Bineînțeles că trebuie să menționăm numele marelui scriitor Calistrat Hogaș care a fost aici profesor pe partea de umană, bineînțeles că trebuie să-l menționăm pe profesorul Negre, bineînțeles că trebuie să menționăm și Prefectura de la acea vreme, care a finanțat o bună perioadă această instituție de învățământ și primarul orașului Piatra-Neamț care, la un moment dat, a intrat într-o mică discuție cu Ion Negre, care cerea tot timpul bani pentru rechizite, bani pentru mobilier și așa mai departe, dar absolvenții acestui colegiu au făcut performanță oriunde au plecat. Deci să fiți mândri că în această aulă, eu îi spun aulă, au fost înaintași de-ai voștri care acum ocupă poziții foarte importante. Dragilor, la mulți ani! Să vă bucurați de această zi a Colegiului Petru Rareș ca și cum ar fi ziua dumneavostră, pentru că toată viața veți fi mândri că sunteți rareșiști!”.

Absolvent de Rareș, primarul Adrian Niță și-a amintit cum ”chinuia” pianul din sala de festivități, încercând să învețe o melodie, deși doamna profesoară Silvia Vais îi spusese că nu are niciun fel de talent la muzică: ”Trăiesc niște emoții extraordinare revenind în curtea liceului, în clădirea liceului, revăzând o parte din profesorii mei dragi, care m-au ajutat nespus de mult. Aveam în familie pe cineva care spunea ”mediul ori te strică, ori te ridică”. Iar la Rareș, într-adevăr, mediul chiar te ridică pentru că profesorii, colegii, toți elevii, absolut toată lumea de aici și nu doar de câțiva ani, ci dintotdeauna, au demonstrat că sunt oameni deosebiți. Sunt convins că și de acum înainte, liceul va rămâne tot în zona excelenței și va șlefui niște oameni adevărați, cu care noi o să ne mândrim și pe viitor. Eu vă mulțumesc, în primul rând, dumneavostră profesorilor, tuturor celor care zi de zi puneți cărămidă cu cărămidă pentru ca acești tineri minunați să ne facă să ne mândrim și pe viitor, iar în mine o să aveți un partener, fără discuție, întotdeauna. La mulți ani!”.

Reprezentanta Inspectoratului Școlar Județean  Neamț, prof. Roxana Prisacaru a lecturat mesajul transmis de inspectorul școlar general Ionuț Liviu Ciocoiu: ”Sunt momente când timpul ne oferă prilej de răgaz, clipe de reflecție, vreme de trecere în revistă a unui parcurs care înseamnă conștientizarea fiecărei etape de evoluție personală și profesională. Iar școala este, întotdeauna, cadrul care ne oferă reperele cele mai valoroase din această devenire. Astăzi, momentul festiv al celor 155 de ani de existență a Colegiului Național Petru Rareș reprezintă un astfel de moment. Un moment venit ca un privilegiu de a conștientiza valorile trecutului și valoarea prezentului. Acum, aici, ne aflăm împreună într-un spațiu devenit etalon al educației, așa cum arată cu claritate și demnitate, misiunea și viziunea școlii: excelență prin asumarea tradiției. Inspectoratul Școlar Județean Neamț, în calitate de promotor și garant al educației de calitate nemțene, reușește an de an să păstreze și să optimizeze performanțele prin rezultatele de excepție obținute cu implicarea responsabilă a tuturor celor care reprezintă Colegiul Național Petru Rareș: manageri, cadre didactice, elevi, personal didactic auxiliar și administrativ, în colaborare constructivă cu părinții și comunitatea. Performanțele acestei instituții de prestigiu, cu nume voievodal scriu, continuu, o istorie a excelenței. (…) Dumneavoastră, tuturor celor care, astăzi, reprezentați Colegiul Național Petru Rareș vă transmit aprecierea și confirmarea excelenței din partea Inspectoratului Școlar Județean Neamț, alături de încrederea în valoarea realizărilor viitoare. La mulți ani, Petru Rareș!”.

Prezentată drept ”draga noastră prietenă”, prof. Brândușa Andrei, directoarea Colegiului Național Calistrat Hogaș, a transmis mesajul Alianței Colegiilor Centenare din România: ”Timpul scurs de la întemeierea școlii pe care o slujiți se confundă cu istoria modernă a României și nu ezităm să spunem că dumneavoastră, cei de azi, ca și cei de ieri, sunteți parte din această istorie prin felul în care ați edificat o instituție de valoare și ați educat serii de elevi ai colegiului. Ne face plăcere, în acest context, să evidențiem câteva nume pe care monografia școlii le înscrie la loc de cinste: Mihai Emilian Mancaș, Gheorghe Dumitreasa, Daniel Tătaru, Dan Ostahie, Constantin Lăcătușu, la care se adaugă mulți alți absolvenți ai colegiului care au realizat cariere remarcabile în diverse domenii ale vieții sociale. În memoria generațiilor de absolvenți rămâne și imaginea unor dascăli iluștri, preocupați de misiunea lor până la exagerare, a căror dăruire profesională este un exemplu. Se verifică astfel acea frumoasă apreciere a poetului național potrivit căreia o școală bună este aceea în care elevii învață mai mult decât li se dă, mai mult decât spun manualele. Colegiul Național Petru Rareș este o astfel de școală.

Azi, mai mult ca oricând, școala trebuie să edifice omul pentru a recupera sensurile reale ale timpurilor moderne și pentru a nu lăsa ființa umană descoperită în fața unor fenomene, adesea contradictorii, victimă a unor dinamici sociale imprevizibile, greu de cuantificat. Amintind faptul că liceul dumneavoastră s-a numărat printre cele 27 de mari colegii care au înființat Alianța Colegiilor Centenare, Consiliul Director urează tuturor profesorilor, elevilor, personalului auxiliar, consiliului de administrație și directorilor școlii putere de muncă și dăruire în continuare unor tradiții valoroase care fac din Colegiul Național Petru Rareș o școală de elită a învățământului românesc. Să se îndeplinească întotdeauna ceea ce vă propuneți, dragi colegi! La mulți ani!”.

După un astfel de mesaj plin de sens, directorul Grigoruță Oniciuc a precizat că atât Colegiul Național Calistrat Hogaș, cât și Colegiul Național Roman Vodă fac parte din Alianța Colegiilor Centenare, care ”nu înseamnă numai liceele care au o anumită vârstă, ci licee care performează în educația românească!”.

Primul lucru despre care vreau să vă vorbesc este respectul pe care noi am înțeles să-l purtăm celor care au fost înaintea noastră. De-a lungul timpului, în această școală au trudit sute și sute de profesori, au făcut performanță sute și mii de elevi care au învățat, și-au tocit coatele pe băncile școlii, obținând rezultate care au făcut ca această școală să fie ceea ce este astăzi. Atinși fiind de spiritul Rareșului – care există, dar nu poate fi văzut – am decis că este corect ca pe unul dintre pereții școlii să fie portretele profesorilor care au trudit în această școală măcar 15 ani. Și sunt acolo, la loc de cinste”, a adăugat prof. Grigoruță Oniciuc.

Sărbătoarea Rareșului a continuat cu proiecția filmului documentar „Tataia”, dedicat lui Calistrat Hogaș. Profesoara Dorina Drexler i-a mulțumit pentru sprijinul extraordinar actorului Andrei Marchea ”care a fost și regizor, și mentor, și psiholog, și consilier, și specialist în montaj și de toate”, ajutat de elevii care au citit și adnotat cartea Sidoniei Hogaș: Anya Mihăilă, Alessia Alistar, Iustina Iordăchescu, Amalia Dăscăliței, Angelo Cozma, Raul Sandu și Oliver Tonco.

Despre Eduard Acatrinei, care în film îl interpretează pe ministru, profesoara Dorina Drexler a menționat că în luna mai, a obținut locul al cincilea pe țară la un concurs dedicat culturii și civilizației românești, care s-a desfășurat la Deva.

”Ne-au fost alături peste 60 de elevi, Bogdan Mihăilă (tatăl Anyei), colegii mei de cancelarie: Irinel Cozma, Diogene Mihăilă, Sonia Iacoban, doamna bibliotecară Elena Popa (care e vocea Sidoniei Hogaș). Toată activitatea noastră nu era posibilă fără sprijinul direcțiunii Colegiului: Grigoruță Oniciuc și Claudia Jora, care nu doar au căutat surse de finanțare, dar și-au transformat biroul în platou de filmare, iar celebra pălărie a lui Hogaș și pelerina lui provin din garderoba directorului. Mulțumim Primăriei, Consiliului Local și Asociației Alumni Petru Rareș, pentru finanțarea proiectului nostru”, a mai precizat prof. Dorina Drexler.

Absolvent și el de Rareș, dar la Suceava, nu la Piatra-Neamț, Andrei Merchea a avut un discurs în care a subliniat că fără cultură, un popor este foarte ușor de manipulat: ”Vă mulțumesc pentru felul în care ați reușit, în niște perioade foarte tulburi, să faceți tranziția educațională de la asimilarea unor informații, la înțelegea conținutului lor. Iar dovadă vie stau copiii pe care i-ați pregătit, care au avut capacitatea să asimileze în două săptămâni, să asculte, să afle, să înțeleagă că un film este viața în momentele ei cele mai importante, că un adevăr informațional e un adevăr de știri, pe când un adevăr artistic e un adevăr care te emoționează. Calistrat Hogaș – un exponent al literaturii de călătorie, n-a fost, poate niciodată, portretizat așa cum ar fi trebuit, adică printr-o călătorie”.

”Călătoria” sărbătorii Rareșului a continuat, din lumea lui Hogaș, în cancelaria liceului unde a fost prezentat simbolul heraldic al colegiului, avizat de Comisia Națională de Heraldică, Genealogie și Sigilografie a Academiei Române, și au avut loc vernisajul expoziției documentare, lansarea noilor numere ale Anuarului Colegiului, Revistei Flori de munte și ale ziarului Rareș Press. A urmat spectacolul de teatru „Cuvinte, Cuvinte…” prezentat de Trupa Teen Act.

Cristina Mircea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.