Trei dintre elevii eminenți ai Colegiului Național Petru Rareș au dovedit că pot performa în egală măsură la disciplinele de studiu și în diverse domenii extrașcolare, obținând rezultate excepționale la nivel de competiții internaționale. Campionul absolut este Ianis Alexandru Scutaru – cel mai bun din lume la telegrafie viteză și singurul din lume care a depășit punctajul de 300.000 de semne. Colegul lui de lot, Theodor Rusu Feraru s-a clasat pe locul 4 la Campionatul Mondial, care s-a desfășurat în perioada 9-13 octombrie, în localitatea Yasmine Hammamet, Tunisia.
La rândul său, Vlad Pătuleanu s-a întors cu medalia de bronz de la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică pentru juniori ce a avut loc în Nepal.
Alături de profesorul Grigoruță Oniciuc și de antrenorul Gheorghe Paisa, cei 3 elevi au vorbit despre experiențele lor într-o conferință de presă, care a avut loc în sala de lectură a liceului la care învață.
Dintru început, directorul Colegiului Petru Rareș a precizat că parteneriatele extrașcolare, cu diferite instituții de stat, sunt modalitățile prin care elevii pot să-și dezvolte abilitățile și să-și fructifice pasiunile: ”Astăzi, discutăm despre radioamatorism, un hobby care este foarte bine dezvoltat la noi în municipiu, cu rezultate deosebite obținute de copiii noștri în cadrul competițiilor internaționale, dar vorbim și despre astronomie, iar eu lansez o invitație: peste maxim o lună, ne vom întâlni cu copiii care lucrează în cadrul Clubului Eu codez și vor reprezenta România la o competiție în Istanbul”.
Mândru de elevii săi, Gheorghe Paisa, antrenor al lotului României și director al Direcției Județene de Sport Neamț, a subliniat faptul că a fost pentru prima dată când din Piatra-Neamț au fost selectați 13 sportivi la lotul național: ”Ianis, elev în clasa a VII-a, și-a doborât propriul record mondial absolut – este primul din lume care a depășit viteza de 1000 de semne pe minut, anul acesta a făcut 1126 de semne și-a depășit propriul record de anul trecut, de 1093. Campionatele Mondiale au fost pentru 4 probe: recepția indicativelor unde Ianis a luat locul I și record mondial, proba practică trafic radio simulat unde Ianis a luat locul II, iar Theodor Rusu Feraru a luat locul IV, la transmitere Ianis a avut locul III și Theo locul IV, iar la proba de recepție Ianis a avut locul II, iar Theo a avut locul IV. A fost pentru prima dată în istoria Federației de Radioamatorism când avem un sportiv cu locul 2 – niciodată n-am avut locul 1 la probele individual compus, asta înseamnă că la ora actuala Scutaru Ianis Alexandru este un sportiv complet pentru toate cele 4 probe. România s-a clasat pe locul 3 din 22 de țări participante, după Belarus și Rusia. Suntem bucuroși că ne-am îndeplinit obiectivul și am ascultat, cu emoție, imnul național care i s-a cântat lui Ianis Scutaru. Următoarea ediție va fi foarte dificilă. Ediția din 2025 va fi Japonia, nu știm cum vom ajunge, va fi greu, dar până atunci mai avem timp să ne gândim și să ne pregătim”.
Descris de antrenorul său ca fiind ”o excepție”, cu un IQ deosebit și o memorie fantastică, Ianis a vorbit foarte puțin despre el. A punctat doar că participarea sa la campionatele mondiale a fost o experiență memorabilă și a precizat că se antrenează cam 2 ore pe zi, cu intensificări în perioada competițională.
Theodor Rusu-Feraru, care s-a clasat în prima zi pe locul III la transmitere, dar a ajuns pe locul IV, după ce echipa Rusiei a făcut contestație, a declarat că a fost un pic trist, dar a realizat repede că locul III a revenit cui merita. Pe viitor și-a propus să se antreneze mai mult și să obțină un loc mai bun.
”Vreau să precizez că deplasarea echipei de 14 oameni a fost posibilă datorită Consiliului Județean Neamț, care ne-a finanțat prin Asociația Clubul Sportiv 73. Mulțumim enorm, pentru că am putut duce și sportivi mai mici, cei mai tineri au fost fiul meu Oliver Paisa și Matei Oglagi, care sunt 2 copii de viitor. În curând îl vor înlocui pe Ianis la categoria juniori mici și am reușit să-i familiarizăm cu greutățile, cu deplasarea, cu condițiile de participare, cu vorbitul în limba engleză. Matei Oglagi s-a clasat al șaptelea și sincer sunt încântat că a reușit din prima să intre în ritmul acestor probe competiționale”, a conchis Gheorghe Paisa.
Profesorul Grigoruță Oniciuc a spus, imediat, că echipele Rareșului care au participat inclusiv la competițiile internaționale, în parteneriat cu NASA și au obținut medalii de aur, n-au avut baftă să fie sponsorizate de Consiliul Județean, ci de persoane private. Apoi l-a prezentat pe Vlad, care participă din clasa a VI-a la olimpiadele naționale de fizică și este printre primii 15 elevi din țară, ca rezultate.
”De când am început să studiez fizica și domnul Oniciuc m-a introdus la Centrul de Excelență pentru Astronomie și Astrofizică, mi-a plăcut foarte mult, pentru că nu e doar teorie, ci și înțelegerea fenomenului și observarea cerului. Sunt tot felul de lucruri care se află în universul nostru, despre care mulți oameni nu știu. Iar mie îmi place să descopăr. În Nepal nu m-am dus doar pentru olimpiadă, ci și să văd viața din Asia – un continent pe care nu credeam că o să ajung vreodată. Și anul trecut am participat la olimpiada națională, dar n-am reușit să ajung la nivelul acesta. Primii 15 sunt luați mai departe la selecția lotului, iar de acolo primii 5 ajung să participe la olimpiada internațională. Anul acesta am reușit și eu să ies printre primii 5, iar participarea la olimpiadă a fost o experiență frumoasă de care m-am bucurat să am parte. Am avut 3 probe – una de teorie și două de observație. Proba de teorie a fost 60% din punctaj și acolo, practic, s-au stabilit locurile inițiale. Proba observațională a avut loc pe timp de zi, deoarece seara cerul era înnorat, și mulți elevi care nu erau așa pricepuți la proba de noapte, au luat punctaje mari. Pentru că n-au fost testate riguros abilitățile noastre de observație, nu s-a schimbat prea mult ordinea față de rezultatele după proba de teorie”.
Curând, Vlad Pătuleanu va deveni un fel de asistent al profesorului Oniciuc și va avea în grijă doi copii de clasa a VI-a pe care îi va îndruma, pentru că el are deja experiența olimpiadelor.
Felicitări tuturor elevilor, felicitări profesorului și antrenorului care le sunt mentori, și succes deplin în viitoarele competiții!
Cristina Mircea