În perioada 3-5 octombrie, la Piatra-Neamț va avea loc o manifestare științifică de ținută, cu invitați de excepție din toată țara și din străinătate, dedicată Zilelor Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Zilelor Academiei Ieșene: a XXXIII-a ediție a simpozionului național ”Factori și procese pedogenetice din zona temperată”.
Organizatorii (Departamentul de Geografie din cadrul Facultății de Geografie și Geologie a UAIC Iași și Centrul de Cercetări Geografice din cadrul Academiei Române, Filiala Iași) alături de colaboratori (Oficiul de Studii Pedologice și Agrochimice Neamț, SC BUSINESS AGRO CONSULTING SRL Girov / Ferma VĂLENII DOAMNEI și Oficiul de Studii Pedologice și Agrochimice Bacău) au programat o serie de comunicări care se adresează specialiștilor, cercetătorilor, doctoranzilor, studenților, dar și tuturor celor care, direct sau indirect, sunt preocupați de diferite aspecte din domeniul pedologiei și al domeniilor conexe.
Comunicările științifice se desfășoară joi, 3 octombrie, în sala de conferințe a Hotelului Ceahlău, după cuvântul de deschidere susținut de prof. univ. dr. em. Constantin RUSU – coordonator al Centrului de Cercetări Geografice din cadrul Filialei Iaşi a Academiei Române, conf. univ. habil. dr. ing. Lilian NIACȘU – prorector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, ing. Angela HANGANU – director al Oficiului de Studii Pedologice și Agrochimice Neamț, dr. ing. Vasile POP-SILAGHI – directorul SC BUSINESS AGRO CONSULTING SRL – Girov /Ferma VĂLENII DOAMNEI și prof. univ. dr. Gheorghe JIGĂU – Universitatea de Stat din Moldova.
Temele abordate sunt de o importanță majoră și includ aspecte privind degradarea cernoziomurilor arabile, sistemele minime de lucrări ale solului – practici benefice pentru mediu și managementul adaptiv-durabil al terenurilor agricole.
Zilele de vineri și sâmbătă sunt dedicate activităților în teren – Podișul piemontan și Depresiunea subcarpatică Cracău-Bistrița, în zonele Bodești-Corni, Ghigoiești, Măgura Șerbești și la Ferma Vălenii Doamnei.
Editura Universității ”Alexandru Ioan Cuza” Iași are în pregătire un volum, prilejuit de actuala ediție a simpozionului, care se axează pe particularitățile asamblajului pedologic specific unității pericarpatice, cu exemplificări directe privind Depresiunea Cracău-Bistrița, dar și cu extensii teritoriale în spațiul Podișului Piemontan, unde particularitățile litologice din Masivul Corni dictează specificitatea învelișului pedologic.