Pe fondul scandalului de la SNSPA – care scoate la rampă fața hâdă a învățământului din România, un prădător sexual local, profesorul Mihai Floroaia, încă director al Școlii Postliceale Sanitare Piatra-Neamț, ar urma să le predea elevilor cursuri de etică, în acest an școlar. Victima sa – cea care a avut curaj să-l reclame – a renunțat la școală de acum 2 ani. În acest timp, profesorul a fost bine protejat în continuare, iar vara aceasta a participat la un nou program Erasmus și a reprezentat învățământul din România în Spania, pe banii Ministerului Educației.
În afară de procesul în care se dau termene din 2 în 4 luni, Mihai Floroaia mai are o problemă: îi trebuie neapărat catedră ca să-și poată menține funcția de director. La Colegiul Tehnologic Spiru Haret a fost respins vehement de părinți și nu mai predă religie, așa că singura șansă a rămas Școala Postliceală Sanitară, unde – ce să vezi? – ar trebui să le vorbească foștilor colegi ai elevei pe care a hărțuit-o despre etică, moralitate și multiculturalitate.
Elevii au reacționat ieri, 10 septembrie, și au trimis un memoriu atât Inspectoratului Școlar Județean Neamț, cât și Ministerului Educației și Mitropoliei Moldovei și Bucovinei:
”Am dori să vă aducem la cunoștință următoarele aspecte, care considerăm că ridică probleme de moralitate și contravin principiilor (conținutului științific al acestui modul) pe care le predă la orele de Etică profesională și multiculturalitate.
- Informațiile publice despre procesul domnului profesor: conform unor surse oficiale, domnul Mihai Floroaia este implicat într-un proces care afectează grav imaginea sa morală și profesională. Credem că o persoană care este implicată într-un astfel de proces nu poate reprezenta un model de conduită etică pentru noi, elevii.
- Incompatibilitatea între faptele personale și predarea Eticii profesionale și multiculturalității. Dat fiind că materia predată de domnul Floroaia este una de o importanță esențială în formarea noastră profesională și personală, considerăm că acest conflict între viața personală a profesorului și conținutului științific al acestui modul, pe care îl predă, ne poate afecta percepția asupra valorilor morale. Prin urmare, predarea modulului: Etică profesională și multiculturalitate, de către cineva aflat într-o astfel de situație, devine discutabilă și ne poate afecta înțelegerea corectă a normelor etico-deontologice.
- Impactul asupra procesului educațional: o astfel de situație creează un climat de neîncredere și lipsă de respect față de valorile pe care cursul de Etică profesională și multiculturalitate, încearcă să ni le insufle. Considerăm că ne aflăm într-o situație paradoxală, în care cei care ar trebui să ne învețe etica și deontologia meseriei de asistent medical generalist ar trebui, în primul rând, să fie exemple de integritate și corectitudine.
Prin urmare, solicităm respectuos ca Inspectoratul Școlar Județean Neamț, Ministerul Educației și Mitropolia Moldovei și Bucovinei, instituții ale Statului Român, democratic și de drept, să analizeze această situație și să ia măsuri pentru a-l înlocui domnul Mihai Floroaia din rolul/funcția de profesor de Etică profesională și multiculturalitate, din motive ce țin de incongruența între conduita sa personală și valorile morale pe care ar trebui să ni le predea.
Considerăm că această cerere este una justă și de bun-simț, având în vedere că este în interesul nostru să primim o educație care să fie susținută de exemple autentice și relevante de comportament etic”.
Într-o țară normală la cap, Mihai Floroaia ar fi fost dat afară din învățământ fără să fi existat vreo anchetă sau vreun proces. Mesajele trimise, de-a lungul anilor elevelor sale, unele minore (detalii aici ) sunt suficiente și elocvente pentru calitățile sale de ”educator”.
În România, în timp ce un profesor universitar din București este trimis după gratii pentru infracțiuni similare, la Piatra-Neamț un individ care are calitatea de ”inculpat” trebuie să le vorbească elevilor despre demnitate, curaj, obiectivitate, dreptate, cinste și corectitudine. Și, în plus, are calitatea de director al unei instituții de învățământ, din care s-au retras profesori valoroși – de-a lungul anilor săi de ”domnie”. ”Curat murdar, coane Fănică! Curat caraghioz! Curat mișel!” – cum ar spune Ghiță Pristanda, celebrul personaj provincial al lui Caragiale.
Cristina Mircea
Doamna Cristina Mircea, când am ridicat problema într- o alta publicație a dumneavostra , m- ați blocat și apostrofat. Fără să-mi cereți dreptul la replică.
Acum nodul a ajuns la pieptăn….?
Nu vă puteți abține să nu amestecați lucrurile, nu? Despre Floroaia am mai scris și voi mai scrie. Dumneavoastră ați apostrofat o absolventă de 10, în loc să luați la întrebări factorii decidenți.
Acest Bulai al invatamantului nemtean… dar si cu minore
Da ce pile are smecherul asta de il tin in brate la Inspectorat? Sau ii are la mana cu ceva?
Auzi la el, si director si profesor de etica. Haha.
A fost inspector, deci a avut ocazia sa-si faca prieteni si sa adune date compromitatoare
La cate posturi au fost date cu incalcarea legii…
Nu incercati sa comparati cu ce a facut Bulai la SNSPA(Stefan Gheorghiu).
La o scoala cu profil sanitar acest mod de actiune face parte din programa.