Paul Surugiu (Fuego) și Ansamblul Floricică de la Munte au purtat publicul într-o încântătoare călătorie prin folclorul autentic, curat și frumos din toate zonele țării, în spectacolul care a tras cortina peste Zilele Orașului Târgu Neamț. A fost o seară emoționantă, cu recunoștință pentru marile voci ale cântecului popular românesc și cu bucuria de a cânta melodii nemuritoare: ”Mă dusei să trec la Olt”, ”Mărine, la nunta ta” sau ”Trandafir de la Moldova”.
Spectatorii au trăit fiecare moment, au aplaudat, au dansat, au fotografiat și filmat, și au răspuns ”Și noi!” la toate declarațiile care plecau dinspre scenă spre ei, Fuego rostind apăsat și repetat, pe parcursul celor 3 ore: ”Vă iubesc moldoveni!”. A fost bucurie și mândrie, duminică seara (8 septembrie) pe stadionul Cetatea. Și cum să te nu te simți mândru cu o asemenea moștenire folclorică valoroasă?
Momentul special al serii, când luminile de pe scenă s-au stins, iar telefoanele s-au aprins, a fost dedicat memoriei marilor artiști ai cântecului popular românesc, ale căror nume au fost rostite cu prețuire. Refrenul ”Busuioc la naștere, busuioc la moarte/ Floare de tristețe, floare de noroc/ Doamne cum încape viața noastră toată/ Între două fire mici de busuioc” a impresionat puternic toată asistența.
În minutele în care Paul Surugiu și-a schimbat costumele (fiecare zonă etnofolclorică a fost reprezentată fidel, de la port și dansuri, până la repertoriu) pe scenă au evoluat cei 4 talentați soliști, dansatorii nemaipomeniți și orchestra Ansamblului Floricică de la Munte. Toți au fost răsplătiți cu ropote de aplauze și reacții entuziaste. Au meritat pe deplin!
Doamna Dedilia Popovici, coregrafa ansamblului, a fost invitată pe scenă și și-a început discursul prin a ura ”La mulți ani!” Măriilor de la ”Floricică de la Munte”: Maria Țifrea, Maria Leureanu și Maria Miron. Apoi i-a dăruit lui Fuego jumătate dintr-un brâu vechi, de pe vremea când se țeseau cu lână aspră. Cealaltă jumătate a rămas la ea.
Înainte de încheierea spectacolului, Fuego s-a declarat onorat de ocazia de a cânta privind spre Cetatea Neamț ”emblemă pentru România noastră” și de a se afla în apropierea Humuleștiului, unde s-a născut marele Ion Creangă.
Căderea cortinei peste ediția 2024 a Zilelor Orașului Târgu Neamț a fost marcată de un superb foc de artificii, în așteptarea căruia toată lumea – inclusiv actualul viceprimar și viitor primar Vasile Apopei – a cântat ”La mulți ani!” orașului Târgu Neamț.
Superbă seară, excepțional spectacol, emoționată atmosfera – ca o îmbrățișare între trecut și prezent. Felicitări organizatorilor, artiștilor și – evident – spectatorilor, care au dovedit că sunt exact așa cum i-a descris Fuego: oamenii cu sufletul cald și deschis.
Cristina Mircea