Campioanele Ioana Vrînceanu și Bianca Ghelber – premiate la Piatra-Neamț

0

Lăudabilă inițiativa prefectului Adrian Bourceanu de a organiza o premiere la Piatra-Neamț a celor două mari campioane, care au reprezentat cu onoare România (și județul Neamț) la Jocurile Olimpice de la Paris. Ioana Vrînceanu, născută în satul Pluton, comuna Pipirig, și Bianca Florentina Ghelber, originară din Roman, au fost invitate în sala ”Calistrat Hogaș” a Palatului Administrativ, unde a avut loc astăzi (13 august) un eveniment cald și emoționant. S-a intonat imnul, sportivelor li s-au oferit flori, plachete, lănțișoare cu sigla Jocurilor Olimpice, multe felicitări și urări de succes.

Remarcabil gestul primarului de Pipirig, care a venit până la Piatra-Neamț special ca să le ofere câte un buchet de flori campioanelor. De la Primăria Roman, din păcate, n-a venit nimeni, deși au fost invitați și primarul în exercițiu, și primarul ales.

Timp de o oră și jumătate, în sala Calistrat Hogaș a Palatului Administrativ, plină de tineri sportivi, s-a vorbit despre antrenamente, rigoare, performanță și senzația extraordinară de a urca pe podiumul mondial.

La cei 30 de ani ai săi, canotoarea Ioana Vrînceanu are multiple titluri naționale și internaționale, iar la Jocurile Olimpice de la Paris a reușit să câștige o medalie de aur, împreună cu colegele ei din barca 8+1 a României, și o medalie de argint, împreună cu Roxana Anghel, în proba de dublu rame. Bianca Florentina Ghelbert (34 de ani) a avut ceva probleme de sănătate înainte de olimpiadă, s-a recuperat într-o oarecare măsură și fără să fie la parametri maximi s-a clasat pe locul 9 mondial, la aruncarea ciocanului.

România a înregistrat un rezultat istoric la Jocurile Olimpice de la Paris din acest an, cucerind nu mai puțin de 9 medalii, ceea ce a plasat țara noastră pe locul 23 în clasamentul general pe medalii, cea mai bună clasare a României din ultimele două decenii. Cei 106 sportivi români au reprezentat cu mândrie țara noastră, aducând acasă aceste prețioase distincții. Medaliile au fost obținute în discipline precum canotaj, înot, haltere și gimnastică, demonstrând versatilitatea sportivilor români. Astăzi ne aflăm aici pentru a celebra excelența, determinarea și succesul unor femei remarcabile, care au demonstrat întregii lumi ce înseamnă să fii campion. Sportivele noastre olimpice care au obținut aur, argint și un onorant loc 9 la nivel mondial, sunt nu doar ambasadoare ale județului nostru, ci și ale țării noaste, purtând cu mândrie culorile naționale pe cele mai importante arene sportive din lume. În spatele fiecărei medalii și fiecărei distincții se află ani de muncă neobosită, de sacrificii, de antrenamente dure și de eforturi supraomenești. Fiecare victorie a voastră inclusiv această performanță extraordinară la nivel mondial este rezultatul unei pasiuni neclintite și a unei discipline de fier, calități care vă fac demne de tot respectul și admirația noastră”, a spus prefectul Adrian Bourceanu.

Dragoș Chitic, vicepreședintele Consiliului Județean, a menționat, în discursul său, că  urmează încă o premiere la finalul anului: ”Dacă cineva mi-ar fi spus duminică, când urmăream festivitatea de închidere a Jocurilor Olimpice Paris 2024, că după doar două zile vom avea ocazia să felicităm 2 dintre performerii acestei olimpiade, probabil că nu aș fi crezut. Vreau să-l felicit pe domnul prefect pentru această inițiativă și să-i mulțumesc pentru invitație, pentru că mă simt deosebit de onorat să pot reprezenta astăzi, aici, instituția Consiliului Județean Neamț, împreună cu colegii mei din conducere. Totodată vreau să le mulțumesc celor două meritorii sportive pentru faptul că și-au făcut timp în agenda lor atât de încărcată, să fie prezente în mijlocul nostru. Avem în fața noastră două campioane și sunt nemțence de-ale noastre! Au reușit performanțe care ne-au făcut mândri că suntem nemțeni, mândri că suntem români și ne-au ținut cu sufletul la gură atunci când am urmărit cu toții, la fel ca alte mii de români, la televizor, competițiile olimpice desfășurate la Paris. Vreau să le felicit și vreau să le asigur că dacă programul le va permite, ne vom revedea la sfârșitul acestui an la Gala Sportului Nemțean, unde am convingerea că trebuie să ocupe un loc important. Felicitări Ioana, felicitări Bianca, felicitări antrenorilor și echipelor tehnice care v-au susținut și mult succes în continuare!”.

Alături de marile sportive, la evenimentul organizat de Instituția Prefectului, s-au aflat antrenorii Valentin Gavril, directorul Clubului Sportiv Ceahlăul Piatra-Neamț și președintele interimar al Federației Române de Canotaj și Lucică Cucoș, alături de care Bianca Ghelber a făcut primii pași în lumea atletismului.

Ioana a fost selecționată de un club din Suceava, a plecat de la noi, din păcate, eu am ajutat-o din biroul executiv cu antrenamentele și am aprobat finanțările, nu-mi place să-mi asum un rezultat pe care nu-l am. A fost o muncă de vreo 10 ani de când sunt la Federația de Canotaj, în biroul executiv, alături de doamna președintă Elisabeta Lipă. Am luat-o de la zero, am reclădit și astăzi suntem federația nr 1 în sportul românesc”, a punctat antrenorul Valentin Gavril.

Ioana a vorbit puțin despre ea – confirmând teoria că marii performeri sunt de o modestie admirabilă – a spus doar că a început canotajul la 14 ani, a plecat la Fălticeni, deși mama ei nu prea voia s-o lase, și a învățat mișcarea de vâslit în sală, pentru că era iarnă și nu se putea ieși pe apă. Mama, prezentă la festivitate, a fost aplaudată de toată asistența și a mulțumit, ducându-și mâna la piept.

Să fii pe podium este foarte frumos, uiți absolut orice, toate momentele grele, antrenamentele nereușite, tot. Acolo doar te bucuri!”, a spus Ioana.

Lucică Cucoș a povestit despre Bianca (Perie) Ghelber că era mică de tot și tare neastâmpărată când a început să lucreze cu ea: ”Avea calități extraordinare, viteză, reacție, zvâc la aruncarea greutăților. În anul 2000 am început s-o bag la alergări. I-am spus că va ajunge o mare campioană. Are 76 de medalii de aur la campionatele naționale, dintre care 31 de titluri de campioană națională de seniori. Sunt cele mai multe titluri din istoria aruncării ciocanului”.

Bianca a vorbit despre motto-ul ei ”Credință și speranță” și despre familie: ”Îmi place foarte mult, în timpul liber, când stau la Snagov în cantonament, să pescuiesc, pentru că mă relaxează foarte mult. Dar, de asemenea, vorbesc foarte mult cu fetița mea Victoria, care este aici și am văzut că era puțin supărată că n-am spus nimic despre ea și o iubesc din tot sufletul. Mă vizitează la Snagov cu soțul meu, îmi sunt alături și mă susțin în orice situație și sincer mă bucur enorm că am o familie și am pentru ce să lupt și să muncesc. Familia este cea mai importantă pentru orice lucru pe care vrei să-l faci în viață, dacă ai susținere și ajutor poți să faci orice. Soțul meu mi-a spus, și nu voi uita niciodată cuvintele lui: te voi susține până la ultima aruncare!”.

A fost momentul în care prefectul s-a ridicat și i-a oferit scaunul său Victoriei.

Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de fotografii și autografe, și cu îndemnul celor două campioane către părinți: să-și dea copiii să facă sport, pentru că sportul este foarte important pentru sănătate, dar mai ales educă! Și modelează caracterul!

Cristina Mircea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.