Dublă expoziție personală de pictură în tandem, la Biblioteca Județeană

0

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț găzduiește expozițiile personale de pictură „Realități fictive“, cu lucrări de Carmen Cărăușu și Amalia Șoroagă, și „Expresivitate“, cu tablouri semnate de Tania-Mădălina Solomon și Ștefan Tudor, în perioada 15-30 august 2025, în Sala Cupola și Spațiul expozițional de la parterul Corpului A. Curator al ambelor expoziții este drd. Andreea Pricop.

Vernisajul comun al celor două expoziții va avea loc marți, 20 august, de la ora 15, în Sala Cupola, iar prezentarea va fi făcută de dr. Lucian Strochi, critic de artă.

Expozanții Carmen Cărăușu, Amalia-Consuela Șoroagă și Tania-Mădălina Solomon au absolvit cursurile de masterat, specializarea Pictură, la Facultatea de Arte Vizuale și Design a Universității de Arte „George Enescu“ Iași, în perioada 2022-2024, cu același coordonator, prof.univ.dr. Mihail Tarași, iar Ștefan Tudor urmează aceleași cursuri, în anul II.

 Carmen Cărăușu

 Carmen Cărăușu s-a născut la 8 martie 1964, în Piatra Neamț, unde a absolvit Liceul de matematică-fizică, „Petru Rareș“. Primele studii superioare au fost tehnice, de profil energetic, la Institutul Politehnic Iași, Facultatea de Electrotehnică, în perioada 1982-1988. Un prim masterat a fost în specializarea Managementul Afacerilor, la Facultatea de Management a Academiei de Studii Economice București, în perioada 2014-2016. Pentru că nu a renunțat la pasiunea dintâi, în perioada 2006-2009 a urmat cursurile de Pictură ale Școlii Populare de Artă din cadrul Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Seculare“ Neamț, după care a ales masteratul la zi de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu“ Iași.

A mai avut expoziții personale la Festivalul de literatură „Întâlnirile de la Viișoara“ (2024), la Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț (2018 și 2023) și la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Piatra Neamț (2013). A participat, de asemenea, la numeroase expoziții de grup.

„Desenul și culoarea au stat pentru mine, mult timp, între orizont și vis, pictura fiind asociată speranței că într-o zi va veni un timp al ei. După o carieră de 35 de ani în domeniul ingineriei electroenergetice, în anul 2022 am început studii masterale la Universitatea Națională de Arte «George Enescu» Iași, studii pe care le-am absolvit în anul 2024 cu o disertație care a avut ca subiect «Layerele ca elemente plastice în pictură», sub îndrumarea domnului profesor universitar dr. Mihai Tarași.

Consider că fiecare spațiu pictural este un univers în sine, iar tabloul nu are ca atribut doar materia și imaginea fictivă, pleacă de la o poveste, de la un gând care trebuie spus, se transpune prin gest, care poate fi o atingere aproape invizibilă, sau vopseaua aruncată direct din cutie, și se termină în întrebările care rămân, sau nu, privitorului ce a zăbovit câteva clipe în fața lui. Tabloul e o întâlnire într-un spațiu în care toate cuvintele vor fi fost deja spuse și pe care mi-o doresc cât mai fastă“, mărturisește Carmen Cărăușu.

Amalia-Consuela Șoroagă

Amalia-Consuela Șoroagă s-a născut la 22 aprilie1999.

A obținut, în 2022, licența în specializarea Pictură la Facultatea de Arte Vizuale și Design a Universității de Arte „George Enescu“ Iași, iar apoi masteratul. „Când am ales să urmez această facultate, am realizat că acesta era locul în care trebuia să fiu. Pe parcursul celor cinci ani de studii, am reușit să mă descopăr pe mine însămi, să fiu sinceră cu trăirile mele și să folosesc arta ca pe o formă de terapie personală. Pictura a devenit pentru mine nu doar un mijloc de expresie, ci și un mod de a-mi înțelege și explora emoțiile. Întotdeauna am creat în acord cu ceea ce simțeam și trăiam în acel moment. În continuare, doresc să îmi urmez pasiunea în domeniul educației, contribuind la formarea tinerilor artiști și ajutându-i să își găsească propriul drum către creație.

În cadrul acestei expoziții, am ales să expun o selecție de lucrări realizate pe parcursul celor cinci ani de studii universitare. Printre acestea se numără și câteva lucrări incluse în proiectul meu de dizertație, care explorează importanța înțelegerii tulburărilor de personalitate. De asemenea, am inclus și câteva reproduceri după operele unor artiști mai puțin cunoscuți, realizate în timpul facultății. Aceste lucrări nu doar că reflectă evoluția mea artistică, dar oferă și o perspectivă asupra modului în care m-am raportat la tematicile abordate, combinând studiul academic cu explorarea personală“, precizează Amalia-Consuela Șoroagă.

Tania-Mădălina Solomon

Tania-Mădălina Solomon s-a născut la 4 iunie 1999 și a urmat cursurile Liceului de Artă ,,Gheorghe Tatarescu“ Focșani, pe care l-a absolvit în 2019. A studiat, apoi, timp de cinci ani, la Facultatea de Arte Vizuale și Design a Universității Naționale de Arte „George Enescu“ Iași, cursuri de licență și master.

A avut expozițiile personale „Ludic“, la Galeria apARTe (2022) și „Simte diferit“, la Casa de Cultură ,,Mihai Ursachi“ Iași, Galeria Labirint (2023) și la Galeria apARTe (2024).

A participat la numeroase expoziții de grup.

,,Urmăresc o diversitate atât stilistică, compozițională, cât și cromatică, ca semn al diferențelor dintre stările psihice și fizice. De aceea realizez lucrări în diverse medii expresive, pe care le-am unit, în opinia mea, prin tema comună pe care am abordat-o.

Arta mea se împarte în două zone mediale distincte: o zonă mai tradițională și o altă zonă interactivă și acționistă.

În căutarea unui dialog autentic între artă și public, am dezvoltat proiecte care nu doar aduc laolaltă lucrări de artă, ci creează și un spațiu interactiv în care comunitatea se conturează în jurul experiențelor artistice“, mărturisește Tania-Mădălina Solomon.

„Tania Solomon și-a construit proiectul expozițional în jurul a două dimensiuni relaționale, pe de o parte o dimensiune interogativă – în care sunt transpuse diverse emoții și sentimente pe care le-a trăit și le-a gestionat în propria manieră –, iar pe cea de-a doua parte o plasează în jurul unui experiment compus din lucrări interactive văzute ca stimuli energetici, în dorința de a descifra stările emoționale ale publicului care interacționează emotiv în acest cadru comun al experiențelor artistice.

Astfel, în această interacțiune ce se conturează, Tania Solomon caută să descopere și să observe dacă publicul este deschis in a-și exprima propriile sentimente integrându-l activ în acest mecanism stimulativ al comunicării“, a apreciat criticul de artă dr. Mirela Ștefănescu, la expoziția „Simte Diferit“, 2023.

Ștefan Tudor

Ștefan Tudor s-a născut la 26 decembrie 1985, în Iași, unde a urmat cursurile de licență ale Facultății de Arte Vizuale și Design a Universității Naționale de Arte „George Enescu“.

A organizat expoziții personale la Berlin (2010), Londra (2015), Milano (2015) și Torino (2016). A participat la mai multe expoziții de grup.

Ștefan Tudor spune că a fost motivat de pictorul Liviu Suhar ca, după ceva vreme de la licență, să se înscrie la masterat și că această decizie marchează un moment de renaștere creativă și reflectă o serie de motivații și transformări interioare care l-au determinat să-și redescopere chemarea spre pictură.

„Culoarea este cea care mă definește și îmi exprimă gândurile, emoțiile și sensibilitatea, iar viziunea este forma de inteligență transpusă în diferite idei“, mărturisește Ștefan Tudor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.