E ziua salvatorilor montani, a oamenilor care pe orice fel de vreme, în orice anotimp și la orice oră din zi sau din noapte salvează vieți, uneori la limită.
”În primul rând, salvatorul montan este supercalificat. El conduce de la șenile până la mașini de intervenție, folosește sisteme de troliere, drone, folosește mecanisme care mai de care mai complicate, trebuie să cunoască minim 3 discipline, pe care alții stau ani de zile să le învețe. Ca să nu mai spun că unii sunt și scafandri sau operatori aero. Este complex. De aia și durează mult pregătirea, lucrezi cu elicopter, lucrezi cu bărci, cu UTV-uri și șenilate, și cu tot felul de alte utilaje într-un mediu ostil. Operațiunea de salvare în sine este ostilă, nu este o plimbare prin pădure. Nu contează cum este vremea, tu trebuie să analizezi și să coordonezi iar, în final, să răspunzi de cel pe care l-ai preluat. Nu știe nimeni că tu lucrezi și sâmbătă și duminică și faci 240 de ore suplimentare care nu se plătesc. Nu s-au plătit niciodată. De nu știu câte ori am plecat spre casă, nici măcar n-am ajuns și a venit apelul, m-am întors înapoi și am terminat operațiunea a doua zi dimineață. Nu avem niciun spor la ora actuală. Statul român a avut grijă să ne ia sporurile și să le bage în salariu. Asta acum mulți ani de zile și, de atunci, nu s-a mai mărit deloc salariul. Am oameni extraordinari, profesioniști, dedicați, absolut toate succesele care s-au atribuit Salvamontului și mie, au fost succesele unei echipe foarte bune. Dar dacă statul nu face nimic pentru profesia asta, n-o să mai aibă salvatori, pentru că nimeni nu vrea să accepte să lucreze în condițiile și cu salariile care sunt acum”, declara Raul Papalicef, șeful Serviciului Salvamont Neamț, într-un interviu.
De ziua lor, să le mulțumim salvatorilor montani pentru devotamentul cu care-și îndeplinesc misiunile! Pe cont propriu, pentru că lor nu are cine să le vină ”în sprijin” pe un perete de stâncă. La mulți ani salvatorilor de vieți din România! La mulți ani Salvamont Neamț!
Cristina Mircea