Convocați în sesiune extraordinară astăzi, 15 iulie, deputații au votat proiectul de lege referitor la problema urșilor agresivi. S-a stabilit ca anul acesta și anul viitor să fie vânați, în scop preventiv, câte 426 de urși, iar cota de intervenție să fie scăzută de la 80, la 55 de urși pe an. Prin urmare, în 2024 și în 2025, ar putea fi împușcați legal câte 481 de urși, în toată țara.
În Camera Deputaților s-a ținut un moment de reculegere pentru tânăra de 19 ani, din Iași, care a murit în ziua de 9 iulie, după ce a fost atacată de un urs pe traseul Jepii Mici, din Masivul Bucegi.
Inițiatorul proiectului este Tanczos Barna, fostul ministru al Mediului, care invocă, în expunerea de motive, un studiu privind estimarea populațiilor de urs, râs și pisică sălbatică, realizat de către Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură ”Marin Drăcea” și Universitatea Transilvania din Brașov. Potrivit studiului, populația de urs brun din România este estimată la un interval de 7410-8590 de exemplare, reprezentând 40% din populația europeană. Densitatea foarte mare a urșilor provoacă numeroase pierderi în rândul puilor, prin uciderea acestora de către masculi, reacția femelelor cu pui, pentru a-i proteja, fiind cea de părăsire a habitatului natural și refugierea în culturi agricole, trupuri mici de vegetație forestieră, în apropierea localităților, unde crește riscul de conflict cu populația umană.
Valoarea pagubelor raportate, provocate de urs în perioada 2025 -2021 este de 14.394.019 lei. În expunerea de motive, Tanczos Barna a precizat:
Legea va fi trimisă președintelui Klaus Iohannis, în vederea promulgării.
Cristina Mircea