Invitat în ședința de Consiliu Județean de acum două zile, Cătălin Gavrilescu, directorul Administrației Parcului Național Ceahlău, venise pregătit să dea explicații despre costurile celor două noi porți de intrare în parc. Deși au fost ceva discuții în spațiul public, nu l-a întrebat nimeni nimic, iar proiectul a fost votat în forma propusă. În consecință a fost actualizat devizul și cheltuielile au fost majorate de la 383.975 de lei, la 497.857 lei. Conform devizului, 20.000 de lei a costat doar proiectarea, alte 10.000 de lei – proiectul tehnic și detaliile de execuție, iar cheltuielile pentru investiția de bază au fost de 157.413 lei (poarta 1) și 158.754 lei (poarta 2).
”Datorită modificării costurilor, a soluțiilor din timpul execuției, respectiv înlocuirea stâlpilor de susținere a porților din lemn cu stâlpi din beton armat ce vor fi placați cu lemn decorativ, a introducerii susținerii acoperișului pe ferme metalice pentru realizarea unei porți rezistente la condițiile specifice amplasamentului, acoperirea acestora cu șindrilă metalică, precum și a modificării prețurilor de la aprobarea documentației până în prezent, Direcția de Administrare a Parcului Național Ceahlău solicită prin Nota de Fundamentare nr.6 din 05.01.2024, aprobarea noului cost aferent investiției”, se arată în raportul de specialitate din spatele proiectului de hotărâre.
Trebuie precizat că porțile – un proiect al fostului președinte al CJ Neamț – sunt aproape gata. Mai este de făcut partea decorativă, iar lucrările ar putea să mai dureze 3 luni, după cum spune directorul Cătălin Gavrilescu: ”Urmează să se placheze stâlpii cu scândură de stejar, să se monteze ornamentele cu forma muntelui în partea de sus, iar la bază hărțile cu traseele turistice. Totodată, vor fi montate camere de monitorizare a traficului, care vor ajuta și la calcularea noxelor emise de mașinile care circulă pe axial. Cine spune că sunt scumpe aceste porți, probabil nu știe ce dimensiuni au și cum arată. A fost nevoie de modificarea soluției tehnice din cauza rețelelor de apă și de canalizare de la Izvorul Muntelui, la Durău la fel s-a găsit o conductă care a trebuit mutată și de aceea prețul a crescut. Porțile vechie erau din lemn și prezentau pericol public, odată cu modernizarea axialului rămăsese un stâlp aproape în mijlocul drumului. Au fost demontate și s-au pus pe foc. Plus că nu corespundeau nici din punct de vedere al situațiilor de urgență, ca înălțime și lățime. Nu puteau trece autospecialele de pompieri. Anul trecut au fost peste 100.000 de turiști pe Ceahlău, iar anul ăsta se împlinesc 20 de ani de administrație a Consiliului Județean, este an aniversar. Nu era păcat să rămână în faza asta porțile?”.
Cristina Mircea
Explicatiile par a fi de bun simt tehnic, comercial, artistic.
Explicatiile sunt sa zicem aproximative dar totusi cineva respectiv DNa ar trebui sa verifice putin de ce doua porti de beton chiar placate cu stajar costa cat un partament in zona rezidentiala Baneasa Nord. In final pretul de constructie este calculat pe metru patrat . De exemplu un metru cub de beton adus cu cita si turnat este cu tot cu transport plus manopera 340 -370 lei . Deci scazand armatura partile ar trebui sa inghita cam 9000 de mc de baton WAU!!! Sunt intradevar mari! Armatura are si ea un pret variabil dar se poate calcula cu exactitate . Oricat ar fi de marete acele porti totul se rezuma la matru patrat sau cub.
Singura gogoritza a D-lui Director este referitoare la stalpii de stajar . Serios …. au putrezit ???