USR a demarat procedurile de sesizare a Comisiei de la Veneția în legătură cu planurile de comasare a alegerilor în România

0

USR a solicitat președintelui Adunării Parlamentare a Consiliului Europei să sesizeze Comisia de la Veneția pentru o opinie legată de scenariul comasării alegerilor europarlamentare și locale din România, cu mai puțin de șase luni înainte de termenul stabilit.

USR consideră total aberantă această încercare disperată a PNL de a obține un scor cât mai bun la alegeri. O astfel de comasare a alegerilor ar duce la haos în administrația locală, la o suprapunere de putere. Practic, timp de cinci luni am avea câte doi primari în localitățile din România: unul ales și unul încă în funcție, până la expirarea actualului mandat pe 27 octombrie.

Comasarea în această formulă ar duce și la o restrângere de drepturi ale alegătorilor. Dincolo de desfășurarea unei campanii electorale cu teme diametral opuse, locale și europene, două tipuri de circumscripții se vor contopi într-una singură. Adică cei care aveau posibilitatea să voteze oriunde în țară pe liste speciale vor fi obligați să voteze doar în localitatea de domiciliu.

E o chestiune de bun-simț și responsabilitate de a nu schimba regulile în timpul jocului. Noi suntem la cinci luni de alegeri, cum să pui alegerile pentru primari care sunt în toamnă, că atunci se termină mandatele, la un loc cu europarlamentarele?! E o aberație! Este o mare pată pe haina de general a lui Nicolae Ciucă faptul că se pretează la așa ceva și un gest care arată că nu îi place democrația! Și dacă generalul pensionar special mai are nevoie de o clarificare de la Comisia de la Veneția, noi am făcut și acest demers”, afirmă Cătălin Drulă, președinte USR.

În fiecare săptămână, altă idee de comasare a alegerilor: PNL-PSD joacă alba-neagra cu democrația din România, cu unicul scop de a-și aranja apele electoral, pe deasupra cetățenilor. Și există riscul să continue acest dispreț la adresa statului de drept și a oamenilor până în ziua alegerilor. I-am solicitat – din nou – președintelui APCE să sesizeze Comisia de la Veneția ca să oprim acest circ penibil pe votul românilor, dacă respectul pentru Constituție e, altfel, opțional pentru această majoritate contra naturii”, susține Iulian Bulai, deputat USR, președinte al grupului ALDE de la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE).

Solicitarea USR a fost făcută în baza discuției tot mai aprinse pe acest subiect în spațiul public. USR consideră important în acest context punctul de vedere al unui organism independent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.