Bogdan Gavrilescu: ”Un om în vârstă, care nu are acces la internet, pierde nedrept 2% din bonificația pentru plata impozitului”

1

Primăria Piatra-Neamț persistă în greșeala de a-i sancționa, practic, pe bătrânii conștiincioși care se duc să-și plătească impozitele, până pe 31 martie (la celebra cameră 20), prin reducerea bonificației cu 2%. Concret, pietrenii ”beneficiază de bonificația de 10% pentru plata la subunitățile poștale de pe raza municipiului sau pentru plata online efectuată pe site-urile www.primariapn.ro și www.ghiseul.ro”.

La ghișeul primăriei, unde se poate plăti cu cardul, bonificația este de 8%. În condițiile în care majoritatea pensionarilor au card. Primăria îi trimite la Poștă, dacă nu se pot descurca online, dar plătește Poștei Române acest serviciu și comisioanele aferente. Din seria ”Ce iau pe mere, dau pe pere”.

Un om în vârstă, care nu are acces la internet, pierde nedrept 2% din bonificația pentru plata impozitului. Eu am întrebat în 3 ședințe de consiliu local care este motivul și n-am votat hotărârea. Am făcut interpelări, justificarea conducerii primăriei este că vrea să degreveze personalul de la ghișeul de taxe și impozite. Deci în loc să încaseze primăria la ghișeul propriu, unde nu are de plătit comisioane și cheltuieli în plus, trimite oamenii să plătească la Poștă și, evident, achită Poștei Române contravaloarea serviciului. Eu tot țip de jumătate de an că nu e corect, dar nu mă bagă nimeni în seamă”, a declarat Bogdan Gavrilescu, consilier local PMP.

  • Comunicatul (rușinos) al Primăriei Piatra-Neamț

Începând cu data de 5 ianuarie, pietrenii își pot achita taxele şi impozitele pe anul 2024 pentru bunurile aflate în proprietate. Plățile se pot efectua în numerar sau prin POS, la ghişeele din incinta Mall Forum Center (etaj 3) sau de la sediul Primăriei (camera 20), la cele 4 subunităţi  poştale din municipiu sau online.

Și anul acesta, contribuabilii care achită integral impozitul/taxa pe clădiri/teren și impozitul pe mijloace de transport până la 31 martie 2024 beneficiază de bonificație de 10% pentru plata la subunitățile poștale de pe raza municipiului sau pentru plata online efectuată pe site-urile www.primariapn.ro și www.ghiseul.ro. Pentru plata în numerar, prin POS sau prin ordin de plată/internet banking/foaie de vărsământ, bonificația este de 8%.

Cetățenii trebuie să știe că a fost nevoie, conform Codului Fiscal, de o indexare cu rata inflației pe anul 2022 a mai multor categorii de taxe și impozite. Astfel, valorile impozabile la clădirile rezidențiale deținute de persoane fizice s-au indexat cu 13,8%, la fel ca și impozitul pe terenuri intravilan/extravilan (cu proprietari persoane fizice sau persoane juridice). Față de anul 2023, au rămas, însă, neschimbate, cotele la impozitul pentru clădiri nerezidențiale (persoane fizice), impozitul pentru clădiri rezidențiale (persoane fizice sau persoane juridice).

Tot în baza legislației fiscale în vigoare, a fost indexat cu 13,8% impozitul pentru mijloace de transport cu tracțiune mecanică (ex. autoturisme). De menționat că proprietarii de mașini electrice sunt scutiți cu 100% de plata impozitului, iar cei care dețin mașini hibride beneficiază de o scutire de 95%.

În anul 2024, o serie de taxe speciale și alte taxe locale au fost reduse cu 5% față de anul 2023. Este vorba de un număr de peste 20 de taxe din domeniul Autorizări comerciale și transport (ex. eliberarea pentru prima dată a autorizațiilor taxi, taxă eliberare aviz temporar de funcționare pentru activități comerciale), Urbanism și autorizări în construcții, respectiv Cadastru și nomenclator stradal.

În Piatra-Neamț, am propus scăderea cu 5% a tuturor taxelor care sunt în zona de control total din partea primăriei. Adică: taxele de la Urbanism, taxele de la Patrimoniu, acorduri comerciale, certificate de urbanism, autorizații de construire, de transport și așa mai departe. Pe de altă parte, acolo unde suntem obligați de Codul Fiscal, s-a luat această decizie să indexăm taxele și impozitele locale cu valoarea inflației pe anul precedent”, a declarat primarul Andrei Carabelea.

La categoria majorări se înscrie taxa specială pentru promovare turistică. Pentru o mai bună promovare a orașului, operatorii din domeniu au propus pentru 2024 o majorare a contribuției de la 2 lei/spațiu de cazare/noapte, la 5 lei/spațiu de cazare/noapte, pentru unitățile cu o capacitate de peste 5 camere. Pentru unitățile cu o capacitate de 1-5 camere aceștia au propus o taxă în sumă fixă de 250 lei/spațiu de cazare/an. De menționat că această taxă este suportată de turiști și nu de hotelieri.

În 2024, taxa edilitară se calculează prin aplicarea cotei de 10%, la valoarea impozitului pe clădiri, datorat de contribuabilii persoane fizice (la fel ca în 2023), respectiv de 5% de către persoane juridice (cu 50% mai puțin decât în 2023), pentru construcțiile aflate în proprietatea acestora, situate pe raza municipiului Piatra-Neamț, dar nu mai mult de 5000 lei total taxa anuală.

O altă taxă specială, taxa de protecție civilă, se calculează anul acesta prin aplicarea cotei de 4,5% la valoarea impozitului pe clădire, datorat de contribuabilii persoane fizice și juridice. Și în acest caz este vorba de o scădere, în condițiile în care în 2023 contribuția era 5% din valoarea impozitului pe clădire.

1 COMENTARIU

  1. Unu bun nu găsești în primărie, toți după furat sunteți, de asta și orașul arată ca după război!Taxele și impozite le-ați mărit enorm doar așa că de salariile sunt ft mari în P neamț! Rușine xxxxx din primărie și din consiliul județean!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.