Pădurea de sub Lacul Roșu- descoperită din barca echipată cu sonar (video subacvatic)

0

Turiștii care s-au întrebat cum arată pădurea acoperită de apa Lacului Roșu au de mâine, 1 decembrie, posibilitatea să facă o incursiune în lumea subacvatică, prin intermediul tehnologiei de ultimă generație. Exceland, o firmă care și-a propus să facă turism mai neobișnuit, dar și mai interesant, s-a gândit la o modalitate inedită – în premieră europeană – de a dezvălui peisajul ascuns sub apa lacului: plimbare cu barca echipată cu sonar.

Ideea a apărut datorită biofizicianului și scafandrului de cercetare dr. Peter Hantz, care a lucrat la mai multe universități și institute de cercetare de prestigiu din țară și din străinătate. Domnia sa a fost prezent astăzi, 30 noiembrie, la debarcader, la primele plimbări adresate jurnaliștilor: ”În primul rând mă interesează microbiomul și biofilmele care sunt pe fundul lacului și au niște modele și niște cicluri anuale foarte interesante, dar mă interesează și algele. Lacul Roșu s-a format în 1838 când a fost un cutremur uriaș în Vrancea de magnitudine mai mare decât cutremurul din 1977. Se numește Lacul Roșu pentru că, uneori, apa care se varsă din câteva pâraie aduce un coloid cu oxid de fier sau hidroxid de fier de culoare roșiatică. Dacă apa nu se varsă de acolo, culoarea lacului e verzuie. Exceland are scopul să facă un turism mai neobișnuit, nu doar plimbare cu bărcile, ci să ofere turiștilor ceva mai mult. În viitor vom pune și niște camere video cu care să se poată uita oamenii la trunchiurile copacilor, pe care sunt biofilme foarte interesante, dar și la biofilmele de pe fundul lacului, care sunt verzi și au modele speciale”.

Sonarul – care funcționează pe două frecvențe – face o scanare a lacului până la adâncimea maximă care, din păcate, acum a ajuns la doar 12 metri. Nu se știe exact, dar se presupune că inițial lacul avea o adâncime de peste 20 de metri. În timp, aluviunile aduse de pâraie și favorizate de tăierile masive de păduri din anii 90, au format un strat semnificativ de nămol.

”Sub apă este foarte puțin oxigen și practic nu trăiesc ciuperci microscopice care sunt în stare să dezintegreze trunchiurile, deci nu se consumă celuloza și lignina din care este făcut lemnul. Deasupra oglinzii de apă este oxigen mai mult și pot exista ciuperci care putrezesc lemnul. Trunchiurile îngheață și se dezgheață, iar aceste fenomene distrug. În plus, vin turiștii care le lovesc. Dar sub apă nu este impact fizic, sunt foarte puține microorganisme care distrug lemnul, deci copacii se conservă la fel cum se conservă navele scufundate”, spune dr. Peter Hantz.

Lacul Roșu este unul dintre lacurile cele mai curate, este o singură problemă cu turiștii care mai aruncă ambalaje în lac , mai ales iarna când se duc se plimbe pe gheață, și chiar distrug și copacii care au mai rămas afară și e o mare pagubă, dau cu piciorul și iau bucăți de lemn din ei. Copacii – câți au mai rămas – ar trebui conservați.

Contrar aparențelor, Lacul Roșu nu este static, sub apă e un întreg univers, care merită descoperit.

Balint Helmut, reprezentantul firmei Exceland, omul care a ținut sonarul, ne-a declarat: ”Ideea aceasta a apărut după ce domnul profesor doctor ne-a căutat și ne-a oferit un sonar ca să vedem ce este sub apă. A fost foarte fain, pentru că în viața mea nu am văzut ceva așa frumos. Facem turism de câteva luni, doar în modul calsic – plimbări cu barca cu vâsle, dar de acum ne dezvoltăm cu sonarul și, poate, cu camere video. Ne gândim și la un program audio de prezentare, ca să înțeleagă oamenii ceea ce văd, ascultând în căști în barcă, în limbile engleză, română și maghiară. Vin foarte mulți turiști din Ungaria, Spania, Italia și Franța. Plimbarea cu barca cu vâsle e 23 de lei pentru un adult și 18 lei pentru copii, iar cu sonarul va fi 40 de lei pentru adulți și 30 pentru copii. Sonarul merge pe două frecvențe – cea înaltă e foarte bună pentru poze. Se văd și straturile de nămol, și copacii, e foarte interesant”.

Foarte interesant este și planul de viitor al prof. dr. Peter Hantz, care a obținut deja autorizație pentru a face scufundări și a realiza filmări și fotografii subacvatice în Lacul Cuejdel, pe care îl menționează în toate prezentările sale despre Lacul Roșu, alături de faimosul Lac Kaindy din Kazastan.

Cristina Mircea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.