O întâlnire cu ”cărțile pe masă”, la care au participat medici specialiști, medici din școli, reprezentanți ai Consiliul Elevilor și agenți economici, a avut loc – la inițiativa inspectorului general Florentina Luca Moise, cu scopul de a găsi soluții pentru copiii cu diabet și cu intoleranțe alimentare. Consiliul Elevilor a propus un TelVerde pentru aceste situații.
“Am făcut astăzi un pas mare înainte în demersul meu legat de problema intoleranțelor alimentare ale elevilor. Așa cum am promis, mă ocup! Vreau să avem opțiuni clare pentru copiii cu alergii la diferite substanțe din alimente – în special cele care se comercializează în/pe lângă unitățile de învățământ sau în grădinițele cu program prelungit.
Menținerea sănătății unui copil este obiectivul meu principal și voi face tot posibilul să-l realizăm împreună! Mă refer acum la toți copiii dar, mai ales, la cei cu intoleranțe alimentare și cei cu diabet. Trebuie susținuți, pentru a nu se simți defavorizați!
Ca părinți, avem obligația să ajutăm copiii, să-i convingem să aleagă alimente proaspete, gustoase, dar, mai ales, alimente care le fac bine. În sprijinul părinților, trebuie să venim noi, dascălii, medicii, agenții economici, managerii unităților de învățământ, asistenții si medicii școlari, să punem la îndemâna elevilor alimente, în funcție de specificul fiecăruia.
Pentru noi toți, vestea bună este că există destule alimente care nu conţin deloc sau conţin o cantitate foarte mică de substanțe care nu dăunează copiilor cu intoleranțe alimentare sau cu diabet. Aceste alimente pot fi consumate fără teamă de elevii noștri. Trebuie doar să le cunoaștem, să le punem la dispoziția lor, să dorim să ne implicăm, să fim deschiși spre a învăța cum îi putem ajuta. Pentru a ști ce avem de făcut, avem între noi specialiștii medici care să ne învețe cum să îmbunătățim alimentația copiilor noștri, dar și specialiștii care să pună în practică ceea ce vom învăța.
Cu siguranță, îngrijorări de tot felul îi macină pe părinții unui copil care se confruntă cu diabet sau cu intoleranțe alimentare. E adevărat, viața acestor familii este plină de responsabilități, temeri, pe care nu trebuie să le poarte doar părinții și copiii lor. Trebuie să le preluăm cu toții! Viața lor se va schimba în bine doar dacă punem umărul cu toții la acest bine. Procedând astfel, temerile familiilor se vor diminua.
Îmi asum această schimbare, ca pe o promisiune de onoare față de orice copil care se confruntă cu restricții alimentare și care pășește în creșă, grădiniță sau într-o școală. În toate unitățile de învățământ, copilul trebuie să găsească produsul alimentar care i se potrivește. Sprijinind alimentația puiului de om, sprijinim, de fapt, familia în întregime. Vă invit să faceți această schimbare odată cu mine! Identificați orice copil cu nevoi alimentare diferite! Puneți-i la dispoziție produsul/ alimentul/ meniul potrivit! Să nu mai existe în nicio unitate de învățământ copil care să nu găsească o gamă variată, adaptata nevoilor!
Le mulțumesc doamnelor dr. Daniela Marcoci – medic primar epidemiolog șef Promovarea Sănătății și dr. Raluca Radu – medic diabetolog, fără de care această acțiune nu ar fi fost posibilă! Mulțumesc Consiliului Județean al Elevilor Neamț, pe care l-am avut lângă mine și abia aștept să-i implementăm propunerile. Mulțumesc tuturor agenților economici participanți. Acțiunea continuă curând cu o întâlnire între specialiști și părinți”, a declarat inspectorul școlar general Florentina Luca Moise.