La prima ieșire cu detectorul, un bărbat din Gârcina a găsit un tezaur

0

Se poate vorbi despre norocul începătorului în cazul unui bărbat din Gârcina, care și-a cumpărat detector de metale acum 3 săptămâni, iar ieri – 13 martie – a descoperit un tezaur de 190 de monede de argint. Astăzi le-a dus la sediul Direcției pentru Cultură Neamț și le-a predat.

Este un tezaur foarte frumos – denari imperiali romani, într-un vas din lut parțial intact, partea superioară lipsește, dar de la jumătate în jos este complet. Tezaurul a fost găsit la baza dealului Balaurului, pe partea dreaptă a drumului care duce la Târgu Neamț”, a precizat Rocsana Josanu, directoarea Direcției pentru Cultură Neamț.

Nu s-a mai întâmplat până acum să fie descoperite tezaure la noi în comună”, a declarat Mihai Gavril Gontaru, primarul de Gârcina. ”Eu cred că e o descoperire importantă, am văzut că a pus poze pe Facebook nepotul bărbatului care a făcut descoperirea. Eu am fost plecat la București și nu știu amănunte, dar omul s-a dus la primărie să întrebe ce face cu monedele cui le predă și a fost îndrumat să întrebe la poliție și de acolo la Direcția pentru Cultură. E un om obișnuit, lucrează în construcții și, pur și simplu, la prima lui ieșire cu detectorul de metale a avut mare noroc și a găsit un tezaur, pe care alții nu-l descoperă nici după ani de căutări. Important ar fi, pentru istoria noastră, să se stabilească exact de când datează și aș fi bucuros ca tezaurul să fie expus undeva la un muzeu de la noi. Ar fi păcat ca un tezaur descoperit la noi să ajungă în altă parte, cum s-a întâmplat în alte cazuri”.

Cristina Mircea

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.