În sfârșit, au început lucrările de restaurare a Casei Celibidache

0

După ani de abandon, timp în care s-a degradat vizibil, una dintre cele mai importante clădiri din Roman a intrat, în sfârșit, în restaurare. Pe 16 noiembrie au început lucrările la casa vornicului Done – imobilul în care s-a născut dirijorul Sergiu Celibidache. Proiectul de conservare, restaurare și protecție a monumentului istoric, în valoare de 5.643.790 lei, este finanțat de Compania Națională de Investiții.

În anul 2000, Școala de muzică și arte plastice, care funcționa în clădire a fost închisă, iar 12 ani mai târziu Primăria Roman a cumpărat imobilul, cu 100.000 de euro, de la moștenitorii lui Sergiu Celibidache, dar n-a avut fonduri pentru restaurare. Într-un târziu a găsit soluția să transmită imobilul din domeniul public al municipiului Roman în domeniul public al Județului Neamț, iar Consiliul Județean a depus proiectul de restaurare la CNI și a obținut fondurile necesare.

După finalizarea lucrărilor, Casa Celibidache va deveni centru cultural, care va avea spații de expunere și sală de audiții, dar și câteva încăperi în care vor fi expuse obiecte personale, fotografii și cărți care au aparținut marelui dirijor.

Date din biografia lui Sergiu Celibidache, precum și o înregistrare cu vocea lui – aici.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here