Cei mai buni dansatori sportivi din România vin la Piatra-Neamț, începe festivalul!

0

Omul din spatele Festivalului național de dans sportiv de la Piatra-Neamț are 33 de ani, este născut la Iași și a devenit pietrean de 7 ani, de când a decis să se mute ca să se poată ocupa temeinic de copiii care voiau să facă performanță. Dansează de la 9 ani, oarecum constrâns de mama lui, și bineînțeles, la vârsta aceea nici nu bănuia că va deveni campionul României și va ajunge, la rândul lui, să antreneze campioni.

Prima mea participare la o preselecție pentru de dans sportiv a fost la îndemnul mamei, pentru că sora mea nu avea partener. A fost o luptă colosală între mine și mama, dar și între mine și dans. O perioadă lungă am mers forțat, nu mi-a plăcut deloc, și abia după vreo 2 ani a fost acel declic și dansul a devenit o pasiune. În timpul liceului am ajuns sportiv de performanță, am fost de foarte multe ori campionul României și am avut numeroase deplasări în afara țării, la competiții importante. Partenera mea de atunci a fost Ivona Curcă, cu care am obținut cele mai bune rezultate. Bine, prima parteneră a fost sora, dar ea fiind mai mare cu aproape 2 ani decât mine s-a produs o diferență de înălțime, fizic nu ne mai potriveam și atunci antrenorul a decis să ne separe și să ne dea parteneri diferiți. În ultimii ani din cariera mea, am reprezentat Germania, am dansat cu o fată 2 ani, dar ea a avut niște probleme de sănătate și a trebuit să renunțe. M-am întors în România, colegul meu Alex Necula făcea naveta săptămânal la Piatra-Neamț și lucra cu câțiva copilași de aici, care doreau să facă performanță. Alex mi-a  propus să preaiau eu tot ce înseamnă Piatra-Neamț, am ajuns să vin de 3 ori pe săptămână, iar  la un moment dat am simțit că se dezvoltă acest proiect și am luat decizia de a închiria un apartament. M-am dus acasă cu cheia, i-am spus soției, am decis să  ne mutăm și de 7 ani suntem pietreni”, a povestit Andrei Șcrab.

Clubul Ray’s Dance nu doar că s-a dezvoltat foarte mult (are acum 18 sportivi la lotul național, titluri de campioni naționali în fiecare an și premii la competiții internaționale) dar este principalul organizator al Romanian Dance Festival, ajuns acum la a IV-a ediție.

Astăzi, 6 octombrie, a avut loc o conferință de presă la care au participat organizatorii, reprezentanții instituțiilor care sprijină festivalul și principalul sponsor – Hi Gift & More. Fiecare dintre ei a subliniat importanța, pentru oraș și pentru județ, a unor competiții în care rafinamentul, ținuta și valoarea își dau mâna.

 

  • Andrei Carabelea: ”Sunt onorat să sprijin această echipă de tineri  organizatori”

Primul care a luat cuvântul a fost Andrei Șcrab, care a anunțat că, pentru 3 zile, capitala dansului sportiv la Piatra Neamț pentru 3 zile: ”Vineri va fi Ray’s Dance Fest, care va începe în jur de ora 16, așteptăm 300-400 de sportivi de la peste 30 de cluburi, iar sâmbătă  și duminică în prima parte a zilei va fi Romanian Dance Festival competiția noastră  națională după care vom desfășura Cupa României la dans sportiv, unde vor veni cele mai bune perechi din România. Este o competiție națională, cu importanță  foarte mare. Vreau să mulțumesc Federației de Dans Sportiv că ne-a dat posibilitatea, și anul acesta, de a organiza o competiție de nivel foarte mare. Vreau să mulțumesc Consiliului Județean Neamț pentru sprijin și Primăriei Piatra-Neamț la fel. Ca în fiecare an, sunt alături de noi și ne susțin”.

Primarul Andrei Carabelea și-a exprimat speranța că spectatorii vor fi alături de concurenți: ”Sunt onorați să sprijin această echipă de tineri organizatori, care fac totul cu dedicare și pasiune, îi felicităm pentru onoroarea pe care o oferă orașului Piatra-Neamț să organizeze o competiție la asemenea nivel de performanță și de calitate. Le urez mult succes, să aibă un week-end desăvârșit, cu public care să aprecieze și să susțină participanții la concurs”.

Dragoș Chitic, acum vicepreședinte al Consiliului Județean, era primar la prima ediție a festivalului și a remarcat cât de importante sunt aceste competiții pentru atragerea copiilor către dansul sportiv, dar și pentru imaginea județului: ”Este foarte important să avem evenimente de acest gen, care ne promovează județul și care devin un sprijin pentru persoanele care practică sporturi sau alte tipuri deactivități. Instituția pe care o reprezint astăzi este un susținător al dansului sportiv și totodată îmi exprim speranța că va deveni o tradiție pentru Piatra-Neamț și pentru județul Neamț. Știu câtă muncă este în spatele organizării unui astfel de concurs, de aceea invit nemțenii să fie prezenți în Sala Polivalentă”.

Alex Necula, al doilea pilon important al marii familii de dans sportiv, reprezentant al Dance Energy Iași a mulțumit autoităților și a conturat un ambițios plan de viitor: ”Ne dorim, dacă o să avem în continuare susținere, să ducem competiția la un  nivel internațional și de ce nu în câțiva ani poate, să avem un campionat mondial la Piatra-Neamț. Această competiție este una dintre cele mai frumoase competiții din țară și toate feedback-urile au fost permanent pozitive. Vă așteptăm cu cea mai mare plăcere, în număr cât mai mare, la Sala Polivalentă”.

  • ”Dansul sportiv nu se poate desfășura fără muzică, așa cum nu se poate desfășura fără flori”

Cea mai sensibilă intervenție a aparținut, firesc, reprezentantei Hi Gift & More, firma care dă culoare și parfum festivalului: ”Este o mare onoare pentru noi și ne face o deosebită plăcere și în acest an, așa cum am  făcut-o de fiecare dată, să fim alături de cei mai buni sportivi din România la acest eveniment foarte important pentru concurenți, pentru antrenori și nu în ultimul rând pentru orașul nostru minunat. Poate vă întrebați de ce am ales dansul sportiv. Deoarece ani la rând copiii noștri au participat la foarte multe concursuri, ajungând la un nivel  înalt de performanță, concursuri în țarăși în străinătate și atunci ne-am dat seama că fără ajutorul sponsorilor, fără ajutorul oamenilor cu suflet mare, nimic nu se desfășoară așa cum trebuie. Am văzut copii dezamăgiți în concursuri, pentru că nu au o primit o floare. Acum poate vă întrebați ce legătură au florile cu dansul. Ei, toate au o legătură. Rafinamentul, eleganța, bunul gust. Dansul sportiv nu se poate desfășura fără muzică, așa cum nu se poate desfășura fără flori. Doresc, pe această cale, să mulțumesc și clienților noștri care sunt minunați, sunt excepționali și-i așteptăm în număr cât mai  mare la Sala Polivalentă. Cu siguranță, vor fi încântați de ceea ce vor vedea acolo. Succes participanților, succes antrenorilor! Mulțumim încă o dată tuturor celor care au pus umărul ca acest eveniment să se desfășoare așa cum trebuie și vă asigurăm că, de fiecare dată, în fiecare an, noi, Hi Gift & More, vom fi alături de aceste proiecte minunate”.

Cu speranța că, peste vreo doi ani, Piatra-Neamț ar putea deveni capitala mondială a dansului sportiv, iată programul actualei edițiia Romanian Dance Festival.  Cu mențiunea că la competiția de vineri accesul este gratuit, iar sâmbătă și duminică accesul este pe bază de bilet la prețul de 50 de lei, respectiv 100 de lei în zona VIP.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here