Hidroelectrica: ”Exfiltrația este o problemă punctuală, stabilitatea barajului nefiind pusă în pericol”

0

Ca urmare a materialului apărut în ziarul Atitudinea de Neamț, în data de 8.09.2022, sub titlul ”S-a fisurat Barajul Bicaz, Hidroelectrica oferă 33.000 de lei pentru a afla cauzele”, vă solicităm acordarea unui drept la replică.

Astfel, vă aducem în atenție următoarele:

Fenomenul infiltrațiilor și exfiltrațiilor este unul normal în cazul construcțiilor hidrotehnice. De la momentul apariției debitului de exfiltrație din forajul amplasat în galeria de vizitare a barajului, personalul tehnic de specialitate al Hidroelectrica a supravegheat în mod continuu acest fenomen, urmărind eventualele evoluții.

Situația particulară a fost analizată și de experții în baraje ai fostului Institut de Studii și Proiectări Hidroenergetice București, care s-au deplasat la fața locului, concluzionând în documentația tehnică de analiză a comportării construcției că exfiltrația nu poate fi considerată decât o problemă punctuală, stabilitatea barajului nefiind pusă în pericol.

Sucursala Hidrocentrale Bistrița, prin personalul de specialitate,  monitorizează în permanență evoluția principalilor parametri de comportare ai Barajul Izvorul Muntelui prin măsuratori și observații vizuale la frecvența impusă de proiectul de urmărire specială, inclusiv datele culese din  dispozitivele hidrometrice. Menționăm că valorile înregistrate la celelalte aparate și dispozitive de măsură (debitele drenate, subpresiuni, pendule, rocmetre și înclinometre) sunt în limite normale.

Studiul de specialitate pe care intenționăm să il achiziționăm va prezenta soluția și lucrările necesare eliminării cauzelor care au dus la apariția exfiltrațiilor.

De asemenea, dorim să subliniem că Barajul Izvorul Muntelui (Bicaz) detine Autorizația de funcționare în condiții de siguranță nr. 131/3 din 5.07.20219 pentru o perioadă de 7 ani (valabilă până în data de 5.07.2026), emisă de Ministerul Apelor și Pădurilor, Comisia Națională pentru Siguranța Barajelor și altor Lucrări Hidrotehnice – CONSIB.

Nota Bene: Problema Barajului Bicaz este un foraj, care are legătură cu vechea golire de fund acum betonată. La acest foraj a apărut ”arteziana” și, pentru a rezolva problema, probabil va trebui turnat beton. Dar, ca pentru orice lucru care presupune o achiziție publică în România, procedurile sunt greoaie și îndelungate. Acesta a fost singurul aspect criticat în articol.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.