Economiștii Mariana Stan și Florin Neculăeș – arestați la domiciliu

0

Tribunalul Neamț a respins astăzi, 18 aprilie, propunerea de prelungire a arestului preventiv pentru Mariana Nicoleta Stan (economistă la Casa de Asigurări de Sănătate) și Florin Neculăeș (economist la AJFP), ambii cercetați în dosarul privind decontarea concendiilor medicale fictive și arestați preventiv din luna noiembrie a anului trecut. Judecătorii au decis, în schimb, arestarea celor doi la domiciliu, pentru 30 de zile.

Pe durata arestului la domiciliu, inculpaţii N.F. şi S.M.N. au următoarele obligaţii: a) să se prezinte în faţa organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţelor de judecată ori de câte ori sunt chemați; b) să nu comunice pe nicio cale unul cu altul şi nici cu: – coinculpaţii: – CEL, CM, AG, BN, BE, – SM şi SN – în privinţa acestora interdicţia nefiind aplicabilă inculpatei SMN, având în vedere că sunt părinţii acesteia; – NC, în privinţa acestuia interdicţia nefiind aplicabilă inculpatului NF, având în vedere că este tatăl acestuia ; – cu numiţii MIV, BT, BRA si AG. În temeiul art. 221 alin. 3 Cod procedură penală, impune inculpaţilor ca, pe durata arestului la domiciliu, să respecte obligaţia prev. de art. 215 alin. 2 lit. e Cod procedură penală, respectiv inculpata să nu exercite profesia de economist la CAS Neamţ, iar inculpatul NF să nu exercite profesia de economist la AJFP Neamţ (în exercitarea căreia s-ar fi săvârşit faptele). Supravegherea inculpaţilor NF şi SMN , pe durata arestului la domiciliu, va fi exercitată de Poliţia Municipiului Piatra Neamţ. În temeiul art.221 alin.4 Cod procedură penală atrage atenţia inculpaţilor că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a măsurii sau a obligaţiilor care le revin, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive”, a stabilit instanța.

Mariana Nicoleta Stan și fostul ei coleg Florin Neculăeș sunt anchetați de DIICOT pentru că s-au asociat cu câțiva medici în scopul fraudării bugetului Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, prin decontări fictive de concedii medicale. Florin Neculăeș, care între timp a plecat de la CAS Neamț la DJFP, este acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat; înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată (376 de acte materiale); fals intelectual în forma instigării, în formă continuată (133 de acte materiale) şi uz de fals în formă continuată (295 de acte materiale). La rândul ei, Nicoleta Mariana Stan, fostă șefă de serviciu în cadrul CAS Neamț, este acuzată de constituirea unui grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată (105 acte materiale), fals intelectual în forma instigării, în formă continuată (40 de acte materiale), uz de fals, în formă continuată (81 de acte materiale) şi alterarea integrităţii datelor informatice în formă continuată (134 de acte materiale). Procurorii DIICOT susțin că prin activitatea grupului infracțional, bugetul CAS a fost fraudat cu 6 milioane de lei.

Decizia luată de Tribunalul Neamț poate fi atacată, iar în situația în care va fi menținută de Curtea de Apel Bacău, cei doi vor petrece Paștele acasă.

Cristina Mircea

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.