Record: un localnic datorează peste 100.000 de euro Primăriei Gârcina

0

Primăria Gârcina a apelat la un executor judecătoresc pentru a recupera peste 100.000 de euro de la cel mai mare datornic din comună – Daniel Mușat. Suma impresionantă rezultă din neplata taxei de pășunat pe care Asociația crescătorilor de animale Corllate (reprezentată de Daniel Mușat) și-a asumat-o prin contractul semnat cu primăria și din contravaloarea unor arbori, pe care Daniel Mușat i-a tăiat, fără drept, de pe pășune.

Asociația Corllate a avut un contract de închiriere, în baza unei HCL, pentru 550 de hectare de pășune, nu a achitat sumele (în jur de 100 de euro la hectar pentru un an) și după câțiva ani de somații, urmate de procese, contractul a fost reziliat, în 2016.

În plus, de pe acele pășuni, Daniel Mușat a tăiat niște arbori, a fost condamnat la 2 ani și 3 luni de închisoare cu suspendare și obligat, prin sentință definitivă, să achite contravaloarea lemnului către primărie: ”În baza art.19, 396 Cpp . şi art.1349 şi 1357 şi urm. Cod civil, obligă inculpatul Muşat Daniel la plata sumei de 39.978 lei – fără TVA- către partea civilă COMUNA GÂRCINA, JUD.NEAMŢ, reprezentată prin primar”.

În ani, cu penalitățile de rigoare, suma datorată de Daniel Mușat Primăriei Gârcina a ajuns acum la peste 500.000 de lei, ceea ce reprezintă o treime din totalul banilor pe care-i are de încasat primăria de la debitori.

Noi, ca instituție, dacă avem un debit de recuperat și nu luăm toate măsurile pentru recuperarea lui, suntem trași la răspundere de Curtea de conturi”, ne-a declarat primarul Mihai Gavril Gontaru. ”Eu am o sentință definitivă pe care trebuie s-o pun în aplicare. Aproape jumătate din procesele pe care le are pe rol Primăria Gârcina le are cu acest Mușat Daniel și cu PFA-ul soției sale, pentru că după rezilierea contractului cu asociația, primăria a încheiat contract cu soția lui și nici ea nu a plătit. Noi investim resurse prin angajații primăriei să răspundem instanțelor, prin avocați pe care-i plătim, prin secretar, ca să fim reprezentați în procesele cu dânsul, obținem sentințe definitive și nu plătește nimic. Deci investim atâtea resurse pe care le-am putea focaliza în altă parte, pe proiecte de exemplu, și e clar că trebuie să recuperăm acești bani. Am mai avut un proces cu dânsul pentru că a construit ilegal, acum a mutat acea construcție pe un alt teren, tot fără autorizație, și iar o luâm de la capăt cu alte resurse și alte procese. Este un război al nervilor, pe care eu am decis să nu-l pierd, pentru că am în derulare proiecte importante pentru comunitate. Și nici nu am ce face altceva, sentințele definitive trebuie puse în aplicare, iar dacă supără pe cineva acest lucru, îmi pare rău, dar eu trebuie să fac demersurile pentru executare că altfel se prescriu și le plătesc ori eu, ori consiliul local”.

Reprezentanții Primăriei Gârcina iau în calcul și posibilitatea de a se adresa poliției cu o plângere, întrucât Daniel Mușat nu are nimic pe numele lui. El a înscris toate bunurile în patrimoniul firmei administrate de soția sa și, practic, suma datorată primăriei nu poate fi recuperată.

De partea cealaltă a baricadei, Daniel Mușat se află într-un război deschis cu administrația locală și postează frecvent mesaje pe contul său de Facebook, în care se declară o victimă a actualului primar, care vrea să să ”lovească” în crescătorii de animale. În ciuda faptului că există o hotărâre judecătorească definitivă, luată în baza contractului de închiriere, el susține că a fost vorba despre 355 de hectare de teren pășunabil, și nu 550 ha.

Pentru contravaloarea lemnului, plătesc lună de lună în contul executorului suma de 1000 lei și până la terminarea perioadei de probațiune (n.r condamnare este cu suspendare pe un termen de supraveghere de 3 ani), suma va fi achitată. Construcții fără autorizație nu am, ci doar una care secretarul și executorul au fost de față că am desființat-o, pentru alta avem autorizație emisă de primărie și scoaterea din circuitul agricol, prin ordin de la Ministerul Agriculturii. Și să nu se lege nimeni de societate pe care o deține soția mea. Ea răspunde de investiții, eu nu cunosc ce are. Dar dacă cei din primărie vor, pot să aibă și o plângere penală la DIICOT pentru hărțuire, intimidare și sabotarea unei activități fără datorii. Datoria mea este să-i bag la pușcărie așa cum am băgat-o pe Bălan, apoi vedem”, a declarat Daniel Mușat.

Cristina Mircea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.