Acțiune de mare risc în masivul Ceahlău: salvarea a doi tineri blocați mai sus de Cascada Duruitoarea

1

Actualizare: Intervenția s-a încheiat cu bine și pentru salvatori, și pentru turiști, la ora 19,30 când au ajuns, cu toții, în Durău.

Știre inițială: Doi tineri din Iași au vrut să ajungă la Dochia astăzi, 16 februarie, pe un traseu închis iarna, din cauza gradului mare de pericol. Au ignorat panourile care avertizează că traseul prin Cascada Duruitoarea este închis traficului turistic, au ajuns aproape de Trecătoarea Ursului, de unde s-au abătut de la potecă pe un vâlcel cu săritori și risc mare de avalanșă. Zapada de peste 1 metru, echipamentul neadecvat (bărbatul le-a spus salvamontiștilor că și el și fata au blugi peste pantaloni de trening) și dificultatea traseului și-au spus cuvântul: au apărut crampele musculare și hipotermia. Bărbatul a sunat la 112 și o echipă de 3 salvatori montani a plecat la intervenție, însă durează aproape 3 ore până să ajungă în punctul unde sunt turiștii. Timp în care se va întuneca.

Din punctul meu de vedere, cei doi sunt în pericol de moarte. Au urcat de la cascadă în sus și au rămas într-un loc în care zăpada are peste un metru, iar deasupra sunt balcoane de zăpadă – acumulări de 7-8 metri. Când stau munții de zăpadă deasupra ta, la marginea platoului, cum să ieși de acolo? A plecat o echipă spre ei, o echipă care-și riscă viața. Vremea s-a înmuiat un pic, există risc mare de avalanșă pe zonele expuse, cade gheață, cade stâncă pe vâlcelele alea și la orice pas poți să te duci și să nu te mai oprești. Pregătim echipa de suport. Nu pot înțelege ce a fost în mintea acestor tineri, în condițiile în care poate văd și ei prin presă și prin postările noastre că nu e săptămână în care să nu fie accidente. Chiar m-a contactat un așa-zis cunoscător al munților și m-a întrebat ironic când a fost ultima avalanșă mare în Ceahlău. Și i-am spus că nu trebuie să fie o avalanșă mare, una mică e destul să te arunce într-un hău și să mori ca un câine”, a declarat Raul Papalicef, șeful Serviciului Salvamont Neamț.

Cristina Mircea

 

1 COMENTARIU

  1. Nu inteleg de ce inconstienta ii mana pe unii la fapte necugetate.Daca traseul acela e inchis iarna din cauza pericolelor inseamna ca nu degeaba s-a luat aceasta masura…..Daca te dai tu batos si destept e cu totul altceva,dar prin actiunea ta nu pune in pericol inclusiv pe salvatori.De ce acesti baieti,profesionisti ai muntelui sa-si riste viata pentru ca tu esti prost.Felicitari Salvamontului pentru curaj si daruire,nici un cuvant insa pentru cei doi inconstienti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.