”Ioan Onisei a înființat, practic, Salvamont Neamț”, afirmă Raul Papalicef

0

Dispariția lui Ioan Onisei a îndoliat și Serviciul Salvamont Neamț, instituția care a luat ființă datorită lui, în condițiile în care nu exista legislație în domeniu. Înainte de 1989 a funcționat o structură de salvare montană pe lângă Spitalul Județean, după revoluție, însă, spitalul a trecut din administrarea Consiliul Popular Județean în cea a Ministerul Sănătății, Consiliul Popular s-a transformat în Consiliul Județean, iar  Salvamont a rămas pe dinafară total.

Eu nu cunoșteam pe absolut nimeni în județul Neamț, și am bătut la ușa Consiliului Județean în 1993, când Salvamont Neamț era desființat legislativ”, a declarat Raul Papalicef, șeful Serviciului Salvamont Neamț.”Era perioada în care dacă pățeai ceva pe munte mureai, pentru că salvarea montană era pe bază de voluntariat, neorganizată în niciun fel. Și am fost la Ioan Onisei, am discutat cu el și mi-a spus că din punct de vedere legislativ nu existăm. Și așa era, nu existam, prima hotărâre de guvern cu privire la Salvamont a apărut în 1996. S-a gândit un pic și mi-a spus să înființez Asociația Salvamont Neamț, ca ONG, ca să putem semna un contract de colaborare și să ne dea un buget. Mic, dar tot era ceva. Și așa am făcut, și așa a început totul. El a pus umărul și a ajutat la înființarea Centrului Județean Salvamont, prin încheierea acelui parteneriat public-privat cu Asociația Salvamont. Ioan Onisei era un vizionar, era un om care s-a născut prea devreme pentru județul Neamț, din punctul meu de vedere. L-am cunoscut bine și am rămas prieteni. Era un om de vastă cultură, pe el scria Bruxelles, nu Piatra-Neamț”.

Pe pagina de Facebook a Serviciului Salvamont a fost postat, astăzi, un anunț în memoria fostului președinte al Consiliului Județean Neamț:

Ioan Onisei a fost omul care ne-a deschis ușa și a întins o mână salvamontului într-o perioadă tulbure de tranziție politică și administrativă. Ne-a primit, ne-a ascultat și când am ieșit din biroul lui, parteneriatul dintre Salvamont Neamt și Consiliul Județean era semnat. Ioan Onisei a trecut peste toate cutumele legislative și a reînființat Centrul Județean SALVAMONT NEAMȚ. Era în toama anului 1993.

Îi plăcea natura, îi plăcea muntele, era um om deschis, cult și prietenos. Mulțumim Domnule Președinte Ioan Onisei pentru tot ce ai făcut pentru SALVAMONT NEAMȚ și pentru turismul montan.

Condoleanțe familiei!”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.