Furtună în Ceahlău: vântul a doborât antena de pe Vârful Toaca

0

Sfârșitul de săptămână a fost complicat pentru salvamontiștii nemțeni, nevoiți să repoziționeze echipamentele de comunicații de pe vârful Toaca, dar și să facă față numărului mare de accidente de pe pârtia din Durău.

Salvatorii montani au asigurat permanența atât în Baza Dochia, unde au avut de infruntat o furtună a cărei intensitate a depășit 130 km /h, care a doborât echipamentul de comunicații. Antena, care asigură derularea operațiunilor noastre pe o rază de 100 km în jurul Vârfului Toaca, a fost repoziționată în mai puțin de 24 de ore, iar legăturile radio au fost restabilite. Bine că în acest interval nu am avut intervenții în masiv, pentru că ar fi fost imposibilă comunicarea dintre bază și echipele din teren”, a declarat Raul Papalicef, șeful Serviciului Salvamont Neamț.

Dacă pe traseele montane oamenii nu s-au aventurat, și bine au făcut, în Durău a fost destul de aglomerat, principalul punct de atracție fiind pârtia, redeschisă după ce tunurile au asigurat zăpada necesară funcționării. Numârul mare de practicanți ai sporturilor de iarnă – nu toți experimentați, a condus și la multe accidente, unele grave.

”Din păcate, unii turiști nu înțeleg că nu este indicată viteza exagerată în coborâre. Plasele de protectie nu-ți garantează o siguranță totală, ele fiind instalate, la fel ca parapeții de pe șosele, în scopul reducerii efectelor unui impact cu mediul exterior pistelor. Rezultatul a constat in nouă intervenții din care cinci grave (comoție cerebrală, traumatism cranio-cerebral, fractură deschisă, fractură cominutivă și ruptură de ligamente încrucișate) care au fost predate serviciilor SMURD și SJAN”, a conchis Raul Papalicef.

Cristina Mircea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.