Florin Hozoc critică scenariile despre valul 5: ”Nu putem să ajungem la procente atât de mari de spitalizări”

0

Florin Hozoc, pietreanul care conduce firma Besmax Pharma Distribution și a dus lupte asidue cu Ministerul Sănătății și cu diverși decidenți din sistem să-i convingă să folosească aparatele de plasmafereză pe care le-a donat, are opinii cel puțin interesante despre valul 5 al pandemiei. Reacția lui vine după ce Institutul Național de Sănătate Publică a prezentat cele 3 scenarii privind evoluția infectării în perioada următoare, Florin Hozoc considerând că procentele sunt ”scoase din burtă”, iar documentul prezentat de INSP întocmit ”între două porții de sarmale”. Argumentele lui sunt logice, de bun simț și chiar merită citite, de aceea le prezentăm integral:

Tocmai am citit documentul publicat azi de INSP cu privire la evoluția pandemică din perioada imediat următoare.

Este șocant să citești un document emis de specialiști români în sănătate publică și epidemiologie, care este atât de lipsit de baze științifice și de substanță. Nu există nici o referință la studii sau date din alte țări.

  1. Deși în țările care experimentează deja valul Omicron s-a constatat o dublare a numărului de cazuri la fiecare 72 ore, ai noștri fac scenarii cu o creștere de maxim 10% pe zi. Pe ce se bazează premisa asta a INSP?
  2. De asemenea, țările în care Omicron a devenit deja dominantă raportează o rată mai mică de spitalizare, respectiv de sub 2% dintre cei infectați. Cu toate astea, INSP vorbește de 20% dintre infectații cu Omicron, care vor necesita internare. De unde au scos procentul acesta?
  3. Nu în ultimul rând, aceleași țări unde Omicron este deja dominantă raportează un procent de 3 ori mai mic de internări la ATI. Ai noștri vorbesc despre 10% dintre internați care necesită terapie intensivă. Cum au calculat cei de la INSP?

Poate că datele prezentate de INSP sunt rezultate în urma aplicării unor modele matematice, în care procentele mult diferite față de celelalte țări aflate deja în plin val Omicron se explică prin gradul diferit de imunizare.

Imunizare înseamnă vaccinare plus infectare. Câți români sunt deja imunizați? Pentru asta ar trebui să știm câți români au trecut prin boală, fie că au fost înregistrați sau nu. Avem studii de prevalență? Nu! Și în continuare descurajăm testarea nivelului de anticorpi, ca să identificăm cât mai multe persoane trecute prin boală, dar neînregistrate.

Rata de creștere a numărului de cazuri de doar 10% zilnic ar putea fi explicată de o rată foarte mare de imunizare în rândul populației. Astfel, pare că INSP ia de bune calculele celor de la Imperial Colege London, care vorbesc despre aproape 80% dintre români deja imunizați cu vaccin sau prin infectare cu variantele anterioare ale SARS-COV-2(Alfa, Beta, Delta).

Asta înseamnă că INSP consideră că avem 80% dintre români imunizați, dintre care doar 35% vaccinați (aproape 10% cu trei doze), 10% infectați și oficial înregistrați, plus încă 35% infectați dar neînregistrați.

Țările cu imunizare de peste 80% au rate accelerate de creștere a infectărilor (vezi Portugalia, Franța, Spania). Asta înseamnă că specialiștii INSP sunt mai mult decât optimiști când spun că am putea ajunge la 25.000 cazuri în 30 zile. Alte țări au depăsit recordurile anterioare de infectări mult mai rapid.

Da, în România se poate doar dacă punem din burtă cifrele și, mai ales, dacă descurajăm în continuare testarea.

Pe de altă parte, dacă plecăm de la premisa că 80% dintre români sunt infectați, nu putem să ajungem la procente atât de mari de spitalizări și de cazuri care necesită terapie intensivă. E aproape evident că sunt puse din burtă.

Fără să știm cu aproximație gradul de imunizare a populației și fără să luăm în calcul datele din țări care deja sunt în plin val Omicron, nu avem cum să facem scenarii.

Tocmai de aceea, documentul prezentat azi la Ministerul Sănătății pare a fi unul făcut din burtă, între două porții de sarmale.

Dar poate și mai grav este că cele trei scenarii, care sunt făcute fără baze științifice, nu vin și cu măsuri specifice pentru fiecare situație, astfel încât să știm ce urmează să facem în fiecare dintre cele trei scenarii posibile.

Suntem din nou invitați să-i aplaudăm pe cei aleși care se spetesc muncind să ne salveze. În realitate se fac că muncesc și încearcă să ne ia ochii cu poze și grafice frumoase.

Nu doar că habar nu au cum să evalueze posibile scenarii, în baza unor modele matematice, dar nici nu au curaj să comunice decidenților ce măsuri specifice ar putea reduce riscurile sanitare, pentru fiecare dintre aceste scenarii.

Se prefac că muncesc, cu speranța că Omicron va fi o tulpină mai puțin patogenă și dacă iese bine, vor culege laurii: „Munca noastră v-a salvat!”. Dacă iese rău, populația va fi vinovată… și moștenirea lăsată de cei care au guvernat înainte”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here