Cunoscutul Ion Huțanu – condamnat la 4000 de lei amendă penală, necunoscuții – pedepse cu închisoarea

1

De câte ori părinți îndoliați își conduc copiii la cimitir sau copii orfani își sărută părinții aflați în sicrie opinia publică înfierează, justificat, iresponsabilii care s-au urcat băuți la volan și au distrus familii. Dar când polițiștii ”prind” în trafic șoferi beți și le întocmesc dosare penale, înainte a fi provocat vreo tragedie, deja lumea e mult mai permisivă, iar opinii blânde de tipul ”a băut și el o bere, n-a omorât pe nimeni” sunt frecvente. Dacă ”personajul” este cunoscut în comunitate, a făcut vreo milostenie la viața lui sau, pur și simplu, are un anumit tip de imagine, opinia publică îl privește, paradoxal, ca pe o victimă. Este și cazul lui Ion Huțanu, un bărbat cunoscut în Târgu Neamț (conduce asociația de vânătoare Zimbru și are aură de intangibil), care a fost prins băut la volan în luna ianuarie a acestui an (avea o concentrație de 0,49 mg/l alcool pur în aerul expirat). La fiecare știre despre faptul că a fost trimis în judecată (deși mulți pariau că nu se va întâmpla asta) sau despre derularea procesului au apărut o mulțime de comentarii care n-au nicio legătură cu fondul problemei. Teoretic, legea este egală pentru toți, și oricine o încalcă trebuie să suporte aceleași consecințe. Practic, de câte ori vreun VIP ajunge să încalce legea, avem ocazia de a vedea cât de diferențiat se aplică răspunderea în fața legii. În cazul domnului Huțanu, sentința Judecătoriei Târgu Neamț se reduce la 4.000 de lei amendă, cu amânarea aplicării (adică nu va plăti această amendă) și la o sumă de obligații pe care trebuie să le îndeplinească timp de 2 ani.

Stabilește pedeapsa de 4.000 lei amendă reprezentând 200 zile amendă suma corespunzătoare unei zile amendă fiind de 20 lei în sarcina inculpatului HUȚANU ION, pentru săvârşirea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge. În baza art. 83 al 1 cod penal amână aplicarea pedepsei amenzii penale pe un termen de supraveghere stabilit în condiţiile art. 84 cod penal de 2 ani de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri. În baza art 85 al 1 cod penal pe durata termenului de supraveghere inculpatul trebuie să respecte următoarele măsuri: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Neamţ la datele fixate de acesta. b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa. c) să anunţe în prealabil schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile precum şi întoarcerea. d) să comunice schimbarea locului de muncă. e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În baza art. 85 al 2 lit. b cod penal impune inculpatului obligaţia de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei or. Tg Neamţ ori în cadrul Primăriei com. Vânători Neamț Jud. Neamţ în cadrul serviciilor publice pe o durată de 30 de zile lucrătoare. In baza art 85 al 2 lit g cod penal impune inculpatului să execute obligaţia de a nu conduce nici o categorie de vehicule pe o perioadă de 2 luni”, a decis instanța. Hotărîrea poate fi atacată în termen de 10 zile de la comunicare atât de către Ion Huțanu, dacă nu este mulțumit și consideră că a fost judecat prea aspru, cât și de Parchetul Târgu Neamț.

În aceeași zi în care Ion Huțanu a  primit sentința, același complet a pronunțat și alte hotărări în alte dosare, pentru aceeași infracțiune. Absolut toți inculpații au fost condamnați la închisoare între 9 luni și un an, e adevărat cu amânarea aplicării pedepsei, pe un termen de supraveghere de 2 ani. Timp în care, dacă nu respectă obligațiile stabilite de judecător (cam aceleași ca și în cazul lui Ion Huțanu) nu au de plătit o amendă, ci ajung efectiv după gratii. O dovadă în plus că egalitatea în fața legii nu este o simplă teorie, ci chiar există. Pentru ceilalți șoferi…

Cristina Mircea

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here