În atenția turiștilor: nu se poate ajunge la Dochia pe la Cascada Duruitoarea (video)

0

 

Echipele Salvamont Neamț au evaluat astăzi, 22 iulie, starea traseelor din masivul Ceahlău, după furtuna puternică de acum câteva zile. Dacă traseele cu plecare din Izvorul Muntelui nu sunt afectate (sunt doar niște brazi căzuți, care vor fi îndepărtați cât de repede va fi posibil), în zona Durău – Cascada Duruitoarea este distrus traseul marcat cu cruce albastră.

Noi, ca administratori ai acelor trasee și ca deținători ai avizului dat de Ministerul Turismului, am întreținut, am trecut peste torenți, am făcut poduri, podețe, am mai pus o șipcă, am mai bătut un piton, tot ce a fost nevoie pentru siguranța turiștilor”, a declarat Raul Papalicef, șeful Serviciului Salvamont Neamț. ”Am făcut și noi lucruri de-a lungul anilor, a fost și proiectul Consiliului Județean prin care s-au mai făcut, iar acum totul este distrus. Traseul marcat cu cruce albastră Durău-Duruitoare, prin Piciorul lui Bucur, este total impracticabil, l-am închis în această după-amiază și vom face o adresă de informare către Consiliul Județean. Este nevoie de lucrări de amploare, de podețe suspendate, e complicat. Traseul de cruce roșie este afectat parțial, s-a deteriorat, au mai apărut niște șanțuri, niște ravene, dar se poate merge până la Cascada Duruitoarea. De la cascadă în sus, în zona pe care și așa o țineam cu restricții, se închide traseul până la remedierea situației”.

În concluzie, turiștii care vor să urce până la Dochia, cu plecare din Durău, nu pot face acest lucru decât prin Fântânele. Starea traseelor influențează nu doar timpul de ascensiune, ci și timpul de intervenție a echipelor  salvamont. De regulă, salvatorii montani ajungeau în 35 de minute de la Durău, la Cascada Duruitoarea, însă de acum vor face mai mult de o oră, iar evacuarea va dura mai bine de 3 ore.

Durează atât de mult, pentru că eu nu am pe unde să aduc accidentatul decât pe poteca turistică de cruce roșie. Am niște promisiuni de la cei de la Direcția Silvică, dar la ce-am văzut noi astăzi în teren, trebuie intervenit cu un buldozer să dea la o parte bolovanii care au blocat drumurile de acces pe care făceam intervenții. Iar șanțurile lăsate de torenți au 2 metri adâncime și 4 metri lățime. Calea de evacuare de la Scaune, unde puteam ajunge până la cota 1400 este blocată în totalitate și probabil în câteva săptămâni va fi reparată parțial, dar nu acum. Furtuna a răscolit muntele, nu mai recunoști peisajul în unele locuri”, a mai precizat Raul Papalicef.

Cristina Mircea

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.