Caru cu bere – cu adevărat ”mult, bun și ieftin”

2

Cine trece pragul restaurantului ”Caru cu bere” din Tazlău, nu doar că va reveni, dar ”Ispita carului” îl va îndemna să spună și cunoscuților că există un loc în care se mănâncă bine la prețuri absolut decente. ”Ispita carului” este, concret, numele unui fel de mâncare deja faimos – mușchiuleț de porc (200 gr), ciulama de ciuperci, salată și pâine, la doar 25 de lei. În antiteză cu ”ispita” se situează ”Chinul tăzlăuanului”, doar ca denumire, pentru că tot ”chinul” constă în capacitatea de a devora cârnăciori, ceafă de porc, mici, piept de pui, garnitură și salată, totul la 22 de lei. Sortimentele de pizza, făcută pe vatră, cu afumătură, brânză, ton sau șuncă nu depășesc 17-18 lei, în condițiile în care dimensiunile se apropie de roata carului. Ca să nu mai zicem că o pizza de post este doar 14 lei. Ofertele includ și ciorbe, deserturi – o porție de clătite la 6 lei sau papanași cu smântână și dulceață, la 8 lei, băuturi, dar și specialități de tipul ”Potol de coaste la grătar” – coaste de porc, cartofi țărănești, ardei copți, sos de roșii cu ardei iute. Vegetarienii au și ei diverse opțiuni, începând de la pizza, burger-ul vegetal și până la cașcavalul pane sau diversele salate. În plus, în fiecare zi de joi desertul este din partea casei între orele 11 și 14. Iar prezentarea chiar merită citată: ”De ți-e foame într-o joi și vii să mănânci la noi, nici măcar nu ezita, o surpriză vei avea”.

Desertul de joi nu e singura surpriză. La fel de surprinzătoare sunt ciorbele, fasolea cu ciolan, shaorma, șnițelele sau pizza țărănească, făcută cu mici, afumătură și ceapă. Dar peste toate, surprind bunul gust, curățenia, armonia dintre rustic și modern, prețurile și, mai ales, atmosfera. E un fel de loc modern, cu o energie bună, care atrage, și cu oameni care amintesc de aerul satului de odinioară, unde toată lumea salută pe toată lumea, se fac glume, se văd zâmbete pe fețe luminoase, iar chelnerii chiar sunt interesați de starea de bine a clienților.

Majoritatea clienților nu sunt de la Tazlău, vin din Borlești, Balcani, Frumoasa, până la Moinești, județul Bacău”, spune Florentin Iosub, care administrează afacerea împreună cu soția sa, prezentă, în fiecare zi, la bucătărie. ”În primul rând, e vorba de pizza, dar facem și o ciulama de ciuperci cu un mușchi de porc în unt, care iese foarte mișto, și de coastele la grătar, preferate de foarte multă lume. Gătesc, eu sunt bucătar, dar acum după foarte mulți ani nu-mi mai place neapărat să intru în bucătărie. Sfatul meu: dacă nu ești pe meserie nu fă treaba asta că nu ai nicio șansă să reziști mai ales într-un loc la țară! Dacă atunci când ți-e lumea mai dragă rămâi fără bucătar, fără ospătar sau fără barman, îți iei haina pe tine și intri în bucătărie, nu ai altă șansă”.

  • Partea a doua a afacerii: cazarea la 80 de lei camera

La etajul clădirii (care adăpostește restaurantul, bucătăria, barul și terasa la parter) se află camerele în care turiștii se pot caza în condiții care le asigură tot confortul. Fiecare cameră are baie proprie, căldură iarna și răcoare vara, și acea grijă pentru detalii care începe de la umerașe, oglinzi, dulapuri pentru haine, un spațiu de recreere sau de servit masa, paturi comode și acea atmosferă specială cu lemn, cu țoale de codițe, cu o scară care pornește direct din curte și un hol lung, care asigură accesul și spre noul apartament aflat în amenajare. Inițial, etajul a avut doar vreo două camere și o terasă generoasă, animată până dimineața de tinerii dornici să povestească la o halbă de bere. După ce a sporit cererea de camere (zona Tazlăului merită ”cercetată” măcar la sfârșit de săptămână), a venit și răspunsul familiei Iosub, care a mai amenajat locuri de cazare, iar în momentul e față lucrează la un nou apartament pe lângă cel existent. Spre compensare, terasa a fost mutată în curte, în foișoare unde se poate sta până la ore târzii.

Ansamblul, servirea și calitatea vor să contrazică principiul conform căruia mult, bun și ieftin nu se poate. La ”Caru cu bere” se poate și se face, spre mulțumirea clienților care, nu de puține ori, fac comparații între condițiile și prețurile de aici, și cele de care au beneficiat prin alte locuri prin care au trecut.

  • 35 de bătrâni primesc masă caldă de două ori pe săptămână

Soții Iosub sunt implicați și într-un program guvernamental, prin care asigură mâncare caldă bătrânilor de peste 75 de ani, care au pensia sub 800 de lei. În Tazlău sunt 35 de astfel de seniori, care primesc preparate în valoare de 180 de lei lunar. La prețurile practicate de ”Caru cu bere”, meniul chiar este consistent.

Le ducem de două ori pe săptămână o ciorbă, un felul doi, o pizza și un desert, marțea și joia. Ne așteaptă ca pe Dumnezeu. Am avut vreo câțiva la care a trebuit să renunțăm pentru că erau oameni care nu aveau nevoie de ajutor, iar noi mergem până în casă, până lângă pat la fiecare, iar câțiva nu aveau nevoie de asta. Proiectul este operațional de la sfârșitul anului trecut și constituie un sprijin binevenit, iar bătrânii sunt extraordinari. La început au fost reticenți, ne spuneau ”Să nu ne luați pensia!”, dar au înțeles cum se derulează proiectul, s-au obișnuit cu noi și sunt foarte mulțumiți”, a precizat Florentin Iosub.

2 COMENTARII

  1. „Omul potrivit, la locul potrivit. ”
    Asa descriu fam.Iosub.
    V-am cunoscut, la ziua ginerelui meu, unde am fost surprinsa plăcut de bucatele delicioase, variate și la preturi f. Bune. Felicitari și succes mai departe!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.