De o săptămână, silvicultorii se întâlnesc cu urșii prin pădurile județului sau le găsesc urmele, dar astăzi (2 aprilie) animalele s-au apropiat de localități. Un exemplar a fost filmat în comuna Ceahlău, la capătul satului Pârâul Mare, iar al doilea a fost văzut în apropierea carierei din Bicaz Chei, în zona în care se practică escalada.
Conform datelor înregistrate de Agenția pentru Protecția Mediului Neamț, în primăvara anului 2024, au fost evaluate de către gestionarii fondurilor cinegetice 619 exemplare de urs brun comparativ cu 573 exemplare în anul 2023. Doar pe fondurile de vânătoare administrate de Direcția Silvică Neamț erau 275 de urși anul trecut, față de optim de 94 de exemplare. În prezent se desfășoară acțiunile de evaluare a efectivelor de carnivore mari pentru anul 2025.
Specialiștii în vânătoare sunt de părere că 619 urși depășesc cu mult capacitatea pădurii de a le asigura hrană. În plus, masculii dominanți alungă exemplarele tinere de pe teritoriul lor și acestea ajung, adesea. în zonele locuite.
Prin decizia de a fi recoltată o cotă de prevenție, județului Neamț i-au revenit doar 13 exemplare, dintre care 6 Direcției Silvice și 7 asociațiilor de vânătoare.
”Noi am extras doar unul și mai avem 5, dar ministrul a hotărât să-i extragem pe cei limitați ca mărime, nu puteam să extragem dominanți serioși, ca să se mai facă loc și pentru ăștia mai mici”, a precizat ing. Doru Băluț, specialistul responsabil cu vânătoarea, în cadrul Direcției Silvice Neamț.
”În cursul lunii ianuarie 2023 a apărut HG nr.3/2023 privind modalitatea de acordare a despăgubirilor pentru pagubele și/sau daunele produse de speciile de faună de interes cinegetic cuprinse în anexele nr.1 și 2 la Legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic nr.407/2006 și unele măsuri de punere în aplicare a acesteia.
În județul Neamț există 11 gestionari de faună de interes cinegetic care dețin în administrare 29 fonduri cinegetice cu specia urs brun (Ursus arctos).
În anul 2023 s-a întrunit de 83 ori comisia de constatare și evaluare a pagubelor produse de urs și s-au încheiat 83 de procese verbale de constatare și evaluare a pagubelor produse de către specia urs brun. Din cele 83 de procese verbale s-au emis 73 de decizii de acordare a despăgubirilor a pagubelor produse de specia urs, cu o valoare totală de 279.235,55 RON.
În anul 2024 s-a întrunit de 66 ori comisia de constatare și evaluare a pagubelor produse de urs și s-au încheiat 58 de procese verbale de constatare și evaluare a pagubelor produse de către specia urs brun. Din cele 58 de procese verbale s-au emis 58 de decizii de acordare a despăgubirilor, cu o valoare totala de 213.964 RON. Situația animalelor atacate și omorâte de către urs: bovine, ovine, caprine, suine”, se arată în datele Agenției pentru Protecția Mediului Neamț.
Cristina Mircea