Sărbătoarea Sfintei Parascheva la Farcașa a început dis de dimineață cu hramul bisericii din lemn – care ține credința vie de 250 de ani – și a continuat cu târgul de gastronomie, ajuns la treia ediție. Cele două evenimente au încheiat seria manifestărilor dedicate zilelor comunei, care au inclus sfințirea bisericii din satul Stejaru, Balul Gospodarilor și Târgul „Tradiție și gastronomie în comuna Farcașa”.
Așa cum au făcut din primul an, gospodarii s-au întrecut în a prezenta vizitatorilor cele mai alese, gustoase și sănătoase bucate (pastramă, cârnați, caș, urdă, vițel la proțap, miere de albine, cozonaci, dulceață de afine), și, în egală măsură, au arătat că știu să-și prețuiască portul popular, cântecul și jocul. Un eveniment cu asemenea semnificații a adunat nu doar comunitatea, ci și vizitatori din localitățile apropiate sau din afara județului, în fața scenei pe care au evoluat copii de câțiva anișori – ”Mlădițele Farcașei” – și slujitori ai folclorului autentic, apreciați și respectați. Primarul Bogdan Dumitru Țifui i-a menționat, în discursul său, pe Daniela Condurache, Constantin Bahrin, Andreea Hăisan și Alexandru Brădățan și le-a mulțumit din suflet tuturor celor prezenți și celor implicați în organizare, de la fermieri și reprezentanți ai mediului de afaceri, până la angajații primăriei și consilierii locali.
În deschiderea oficială a târgului au mai luat cuvântul Adrian Păduraru, vicepreședintele Consiliului Județean Neamț, și Ion Cernat, președintele Grupului de Acțiunea Locală Ceahlău.
”Alături de dumneavoastră astăzi, am sentimentul că sunt într-un spațiu de viață autentică, unde parcă s-a creat și s-a recreat întregul univers de cultură și de tradiție. Aceste evenimente sunt atât de importante pentru că, iată, în această zi de mare sărbătoare am deschis evenimentul cu o slujbă, vorbim de produse tradiționale, de gospodari, de port popular – sunt elemente ale identității noastre culturale și naționale, și suntem datori să le promovăm. Felicitări Consiliului local, Primăriei comunei Farcașa pentru această inițiativă și pentru acest eveniment! Felicitări dumneavoastră dragi gospodari, pentru modul în care duceți mai departe produsele noastre!”, a spus Adrian Păduraru.
Ion Cernat a subliniat, în discursul său, truda țăranului de la munte: ”Avem de gând să facem, prin cooperare, un proiect care să cuprindă toată zona Văii Muntelui, dar nu ne pronunțăm până nu-l punem în aplicare. Totodată, la nivel de zonă, organizăm o altă asociație pe turism, se cheamă OMD, suntem în faza de autorizare la Ministerul Turismului, fiindcă pe turism banii vor veni numai prin OMD – Organizația de Management a Destinației. Dar voiam prima dată să salut țăranii și să nu ne fie rușine că suntem țărani, nu fermieri, în toată Europa se cheamă țărani, inclusiv în Austria și Germania. Cuvântul ”bauer”, care înseamnă țăran, e cinste, onoare și demnitate. Totodată mă adresez crescătorilor de animale de pe Valea Muntelui, care constituie siderurgia agriculturii românești. N-avem sărbătoare, n-avem cruce roșie, n-avem Paști, n-avem Crăciun, n-avem revelion. Toți pe care-i vedeți aici, după ce se termină târgul, fug înapoi la gospodărie. Noi ne-am obișnuit de câțiva ani să zicem fermă. Nu! E gospodărie și o gospodărie implică multe. Să te trezești la 5 și să muncești până la 10-12 noaptea. De asta, încă o dată, mulțumim organizatorilor, celor care sunt implicați, tuturor participanților care nu-s numai din Farcașa că am văzut că au venit și din alte comune, și de pe la Târgu Neamț cu produse, iar aceste produse să știți că-s făcute cu multă muncă. Dar, mai important, sunt făcute cu sufletul. Suntem optimiști, deși e greu, zona de munte e cea mai grea! Ar fi cazul să ne unim, să ne strângem forțele pentru a ne exprima cât mai clar către autoritățile statului și a le conștientiza că dacă dispare muntele, dispare România!”.
Ideea organizării primei ediții a Târgului „Tradiție și gastronomie în comuna Farcașa” a fost de a înființa o punte de între crescătorii de animale și proprietarii de pensiuni agroturistice. Tocmai de aceea spațiul de la marginea satului Frumosu, în care se desfășoară manifestarea, este împărțit între zona de prezentare a produselor (unde se află și scena pentru spectacole) și zona dedicată expoziției de animale. Anul acesta, au lipsit tocmai oile, vedetele zonei, date fiind restricțiile impuse de pesta micilor rumegătoare. Au putut fi admirate, în schimb, alte specii: păsări de curte, iepuri, vaci de lapte, cai de tracțiune.
Sutele de vizitatori din toată zona au fost impresionați, ca în fiecare an, de frumusețea animalelor, de gustul deosebit al produselor și de spectacol.
De fapt, esența târgului constă tocmai în a facilita întâlnirea producătorilor cu potențialii clienți, într-o atmosferă de sărbătoare, în care sunt puse pe primul plan portul, jocul și tradițiile. Cu datoria de onoare, de a le transmite generațiilor următoare, cum bine a subliniat, primul gospodar al comunei, primarul Bogdan Țifui: ”Încercăm să perpetuăm acest târg care pune la loc de cinste tradițiile și gastronomia specifică zonei montane. Ne dorim să promovăm comuna Farcașa și avem nevoie ca produsele pe care le fac localnicii să ajungă la cât mai multe dintre pensiunile agroturistice. La fel de mult ne dorim să ne păstrăm tradițiile vii și să le transmitem, nealterate, copiilor noștri”.
Cristina Mircea