O pagină din istoria bisericii închinate Sfântului Mare Mucenic Teodor Tiron din satul Stejaru, comuna Farcașa, s-a scris ieri, 12 octombrie, odată cu slujba de resfințire, oficiată de PS Nichifor Botoșăneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. Sosirea ierarhului a fost așteptată de întreaga comunitate, cu pâine și sare, trandafiri albi și multă emoție. Un bărbat călare, înveșmântat în straie populare și purtând tricolorul, a condus înalta față bisericească spre biserica satului, aflată în zi de mare sărbătoare creștină.
A urmat slujba care – așa cum a menționat PS Nichifor Botoșăneanul: ”Ne adună pe toți în ziua sfințirii cu gând de ajutor, ca într-o zi în care înțelegem că Dumnezeu este cu noi și biserica este semnul văzut al prezenței lui Dumnezeu într-o comunitate. Suntem îmbrăcați în veșminte albe pentru că slujba sfințirii are multe asemănări cu slujba botezului, biserica primește un sfânt ocrotitor și un nume, pentru că prin biserică întreaga comunitate are un legământ cu Dumnezeu, așa cum prin botezul fiecăruia dintre noi avem un legământ cu bunul Dumnezeu. Biserica este locul în care ne întâlnim în taine cu Dumnezeu, în tainele noastre, împărtășanie, botez și toate celelalte. Îndrăznim să intrăm în casa lui Dumnezeu, cu gânduri alese, și Dumnezeu lucrează în viața noastră”.
Serviciul religios a continuat cu alte momente de seamă: spălarea Sfintei Mese, cu apă sfințită de trandafiri, ungerea cu sfântul și marele mir, apoi pecetluirea care arată începerea unei alte slujiri în biserica înnoită.
”Așteptăm acum ca și închinarea noastră să fie deopotrivă pe măreția acestei zile, acestei slujbe, cu gând bun, cu gând de cinstire, cu hotărârea ca și noi să înnoim sufletele noastre spre a putea în această lume, în care sunt amestecate binele și răul, adevărul și minciuna, iubirea și trădarea, să ne dea Domnul puterea să rămânem neclintiți în alegerea binelui, în lucrarea adevărului, în mărturisirea credinței și a iubirii. Așa să ne ajute bunul Dumnezeu! Să fiți binecuvântați!”, a subliniat PS Nichifor Botoșăneanul, în cuvântul său.
Evenimentul, însemnat pentru comunitate, a fost precedat de sosirea unei delegații de la Sf. Munte Athos, Schitul Românesc Prodromu, în ziua de 11 octombrie. Ieromonahul Teofil și Monahul Macarie au adus spre închinare, Moaștele Sf. Ioan Gură de Aur, Sf. Grigorie Teologul, Sf. Haralambie, Sf. Cozma și Damian, Sf. Trifon, Sf. Modest, Sf. Mc. Varvara, Sf. Apostol și Evanghelist Matei și Sf. Arhid. Ștefan. Enoriașii au avut posibilitatea de a se închina la sfintele moaște și în ziua sfințirii. De altfel, s-au adunat, cu toții, spre a cinsti lăcașul – ridicat în anul 1824 – unde atâtea generații au îngenunchiat întru slava lui Dumnezeu.
Pentru primarul Bogdan Dumitru Țifui, unul dintre momentele de o trăire aparte a fost decernarea distincției „Crucea Moldavă”, pe care Mitropolia Moldovei și Bucovinei o acordă în semn de recunoaștere ”a eforturilor pentru comunitate, pentru credință şi ortodoxie”, după cum s-a exprimat edilul.
Sărbătorile comunei Farcașa vor continua astăzi, 13 octombrie, cu Balul Gospodarilor – prilej de voioasă petrecere între rude, prieteni și vecini, iar mâine, de Sf. Parascheva, cu a a III-a ediție a deja cunoscutului și apreciatului Festival ”Tradiție și Gastronomie!”
Cristina Mircea