Reabilitate, dar nemobilate, școlile nr. 5 și nr. 8 nu-și pot primi elevii în prima zi de școală, deși primarul Andrei Carabelea spunea că totul va fi gata până pe 9 septembrie. Astăzi (4 septembrie), consilierii locali au aprobat prelungirea perioadei în care elevii de la cele două școli vor continua să învețe la Școlile Normale.
Tot astăzi, Serviciul Comunicare al Primăriei Piatra-Neamț a explicat de ce s-a ajuns în această situație: ”În primul rând, facem câteva mențiuni importante legate de Școlile Nr. 5 și Nr. 8, reabilitate recent: reabilitarea totală a clădirilor și dotarea cu mobilier și echipamente fac obiectul a două proiecte distincte. Proiectele de modernizare au vizat reabilitarea integrală a clădirilor pe interior și exterior și sunt finalizate sau în curs de finalizare. În paralel, proiectul de dotare cu mobilier, echipamente IT și materiale didactice este finanțat prin PNRR, iar contractele cu furnizorii au început să fie semnate în cursul acestui an, după finalizarea, în condițiile legii, a achizițiilor publice. Cunoscând situația acestor două școli, echipele de proiect au transmis furnizorului de la bun început că dotarea cu mobilier a sălilor de clasă de la cele două școli este prioritară. Pentru aceste două școli, furnizorul estimează că dotarea cu mobilier se va realiza până cel târziu în prima vacanță școlară din acest an (26 octombrie – 3 noiembrie 2024) urmând ca elevii să meargă la cursuri până atunci în clădirea unde au fost relocați temporar de anul trecut. Menționăm și faptul că, în acest moment, livrarea echipamentelor și mobilierului se încadrează în termenele contractuale. Pentru o privire de ansamblu asupra proiectului, facem precizarea că în școlile din Piatra-Neamț urmează să fie livrate 415 catedre + scaune, 327 dulapuri pentru materiale didactice și 9226 pupitre + scaune modulare, reglabile pe înălțime, la care se adaugă peste 1300 de alte obiecte de mobilier necesare unităților de învățământ.
Școala Gimnazială Nr. 8: proiectul de modernizare este finalizat, iar recepția la terminarea lucrărilor se va realiza în cursul lunii septembrie. După semnarea recepției, urmează obținerea avizelor și autorizațiilor de la ISU și DSP”.
Apropo de afirmația ”contractele cu furnizorii au început să fie semnate în cursul acestui an”, conform SICAP, achiziția de mobilier în cadrul proiectului ”Dotarea și echiparea unităților de învățământ în vederea creșterii calității actului educațional și realizarea tranziției digitale”, în valoare de 1,6 milioane euro, a fost semnat pe 29 august, cu SC LM MOB SRL Săvinești. Faptul că unul dintre administratorii societății a candidat pe listele PNL pentru Consiliul Județean Neamț este, desigur, o pură coincidență. Pe site-ul firmei nu figurează, încă, secțiunea ”mobilier școlar”, dar n-ar trebui să fie o mare provocare având în vedere standardele și calitatea recunoscută a produselor.
”Dotările cu mobilier care fac obiectul prezentei proceduri de achiziție vor fi livrate, instalate, puse în folosință de către ofertanții câștigători ai prezentei proceduri de achiziții. Procedura este împărtită pe 5 loturi astfel: Lotul nr. 1: Achiziție mobilier preșcolar Lotul nr. 2 : Achiziție mobilier primar – liceu Lotul nr. 3: Achiziție mobilier laboratoare științe Lotul nr. 4: Achiziție mobilier neconvențional (săli de sport, cabinet școlare, cabinet psihopedagogie) Lotul nr. 5: Achiziție mobilier specific învățământ IPT Produsele livrate vor fi noi, sigilate”, se precizează în documentație.
Cristina Mircea