Carmen de Bizet pentru Carmen Nastasă – dedicație specială de pe scena Vacanțelor Muzicale

0

Superb concert, minunat public în seara de debut a festivalului de la Piatra-Neamț, despre care maestrul Mihail Agafița a spus deschis că-l adoră cu adevărat. De altfel, dirijorul Orchestrei Filarmonicii „Serghei Lunchevici” Chişinău a felicitat organizatorii și i-a făcut o dedicație specială directoarei Centrului pentru Cultură și Arte ”Carmen Saeculare” – uvertura operei ”Carmen”, de Georges Bizet.

Carmen Nastasă a mărturisit că are mari emoții ”pentru că acest festival este o responsabilitate pentru Centrul pentru Cultură și Arte Carmen Saeculare, să-l ducem mai departe și să-l creștem, e un festival special în care tradiția se îmbină cu inovația, dar nu uită niciodată esența sa: muzica, talentul și pasiunea”.

Reacția publicului la programul de uverturi, cele mai frumoase scrise vreodată („Flautul fermecat” de Mozart, „Egmont” de Beethoven, „Ruslan și Ludmila” de Mihail Glinka, „Bărbierul din Sevilla” de Rossini, „Forța destinului” de Giuseppe Verdi, „Tannhäuser” de Wagner sau „Liliacul”, de Johann Strauss-fiul) a fost pe măsura interpretării.

A fost, cu adevărat, o seară de excepție oferită de colectivul emerit al unei orchestre cu tradiție (fondată în 1930), formată din peste 80 de instrumentişti profesionişti.

Maeştrii Alexandr Klimov şi Pavel Bacinin au fost cei care au pus bazele acestui colectiv. În primii zece ani ai existenţei sale Orhestra a activat în Tiraspol, ulterior, în 1940, s-a mutat în Chişinău, fiind inclusă în componenţa Filarmonicii de Stat din Republica Moldova.

O perioadă îndelungată de timp (1953-1979) funcţia de dirijor-şef şi director artistic a fost deţiută de Timofei Gurtovoi. În următorii 15 ani conducerea artistică a colectivului a fost asigurată de către dirijorul Dumitru Goia.

Începând cu anul 2004 şi până în prezent, Orchestra este condusă de prim-dirijorul Mihail Agafiţa.

Repertoriul Orchestrei cuprinde cele mai reprezentative lucrări ale muzicii simfonice şi vocal-simfonice universale. Orchestra interpretează creaţii din diferite epoci şi în variate genuri stilsitice, abordând, în principal, muzica secolelor XVII-XXI. În acest context o deosebită importanţă se acordă interpretării opusurilor compozitorilor din Republica Moldova şi România: V. Zagorski, E. Lazarev, E. Doga, Gh. Ciobanu, Șt. Neaga, E. Coca, V. Poliakov, L. Gurov, S. Lobel, I. Macovei, T. Chiriac; G. Enescu, Şt Niculescu, A. Vieru, A. Iorgulescu, D. Dediu, D. Rotaru, L. Dănceanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.