De 23 de ediții, Zilele Cetății Neamț aduc în atenția publicului costume, lupte și meșteșuguri medievale. Organizatorii evenimentului invită, în fiecare an, asociații culturale care se ocupă cu reconstituiri istorice, ateliere de armurărie și fierărie, prezentare de echipamente istorice, dar și ateliere de mărgelit, pictură, croșetat, modelarea vaselor din lut sau caligrafie. La ediția curentă au participat Străjerii Cetății Neamțu’, Garda Curții Domnești, Asociația Culturală Istoria Interactivă Petrodava, Ignis Vultus, Asociația Dacomed, Straja Cetății Suceava, Asociația „Portret Istoric“. Toate aceste asociații, care activează cu dedicație, pasiune și iubire față de trecut, au defilat prin fața spectatorilor sâmbătă, 29 iunie, și au fost prezentate cu scurte descrieri.
Străjerii Cetății Neamțu’ – proiect început în luna iunie 2013 la inițiativa Fundației culturale Ion Creangă din Târgu Neamț. Acest proiect inițiat la vremea aceea de doamna profesor Elena Preda a avut ca scop crearea unei gărzi de onoare la Cetatea Neamț formată din 21 de străjeri și punerea în scenă a unei ceremonii istorice redate Cetății Neamț din zilele noastre. Prin acest demers s-a dorit permanentizarea unui eveniment cultural educativ la Cetatea Neamț, creșterea numărului de vizitatori – ceea ce s-a și întâmplat – și motivarea tinerilor pentru participarea voluntară la acțiuni cu caracter istoric local. Astăzi iată continuă tot acest proiect de succes părintele Marian Filip, iar Străjerii Cetății Neamțu’ reprezintă o trupă de reconstituire medievală binecunoscută și frecvent invitată la festivalurile medievale din toată țara.
Garda de onoare a Curții Domnești de la Piatra Neamț este o trupă de reconstituire istorică înființată în anul 2021, formată din 12 curteni și 12 stegari, sub conducerea unui logofăt ajutat de un vornic și un căpitan, toți elevi la școlile gimnaziale și la liceele din Piatra-Neamț. Acest grup de tineri pasionați de istorie și-a propus ca în decursul anilor să promoveze valorile istorice prin ritualuri, ceremonii și valorizări ale memoriei comunitare punând în valoare patrimoniul moștenit prin viu exemplu.
Asociația Culturală Istoria Interactivă Petrodava Neamț. Din dragostea pentru istorie a domnului Valentin Iancu și din pasiunea pentru vechea vatră dacică a națiunii române asociația culturală își propune să reconstituie un mod de viață și să recreeze ambientul vieții antice și medievale în ceea ce are el original și unic prin ateliere care imită activitățile de bază ale comunității locale.
Străjerii Curții Domnești Asociația Dacomed Iași – un grup de români îndrăgostiți de istoria acestui neam, care prin acțiunile de reconstituire istorică încearcă să prezinte copiilor și nu numai lor fragmente și evenimente din anumite perioade istorice. În cadrul evenimentelor membrii asociației desfășoară acțiuni cu cei mici cărora le prezintă echipamentele istorice, confecționează brățări și coliere, organizează ateliere de tras cu arcul.
Ignis Vultus din Iași – asociație care promovează și încurajează reconstituirea istorică, activitățile acesteia fiind foarte, foarte apreciate pentru profesionalism și pentru autenticitate istorică. Scopul grupului este să recreeze cât mai fidel cu putință atât viața militară, cât și cea cotidiană din Moldova, folosind un întreg arsenal de echipamente și tehnici: echipament civil, echipament de campanie, echipament specific militar, ateliere meșteșugărești. Asociația încearcă reconstituirea atmosferei medievale prin prezentarea unor expoziții de arme și ateliere, demonstrații de tir cu arcul tradițional, aruncarea suliței, sala de arme, jocuri pentru copii și adulți, ateliere de armurărie și fierărie.
Compania Ursului Brun este o asociație de reconstituire istorică, ce prezintă publicului tehnici de luptă și aspecte ale vieții militare și civile din perioada medievală, în special din secolul XII până în secolul XV. Grupul a fost înființat în anul 2014 la București, a participat la numeroase evenimente organizate atât la Muzeul Național de Istorie a României, cât și la Muzeul Militar Național ”Regele Ferdinand I” și și-a propus să promoveze conceptul de istorie vie.
Străjerii Cetății Suceava – trupă de spectacole cu foc, înființată în anul 2012, care pune în scenă momente teatrale, cu teme inspirate din mitologia, folclorul și legendele românești. Participă la toate festivalurile medievale, evenimente private și alte acțiuni culturale unde duce dansul cu foc în fața publicului.
Asociația Medievală Portret Istoric vine din ținutul Neamțului și prezintă boierii și marii dregători din vremea marelui, sfânt și drept voievod Ștefan cel Mare. Întruchipează câțiva dintre puținii boieri loiali marelui voievod – cei 12 boieri care au murit în evenimentele imediat următoare bătăliei de la Războieni, Valea Albă din anul 1476, pentru a-i apăra retragerea lui Ștefan cel Mare către nordul Moldovei.