Inedit: tururi virtuale și interviuri cu 5 meșteri populari din Neamț

0

Un proiect care-și propune să deschidă ușile atelierelor meșteșugărești în fața tinerilor și să conserve digital patrimoniul cultural se desfășoară în județul Neamț, în organizarea Asociației Bâtca Doamnei. Concret, vor fi realizate 5 materiale tip tur virtual, iar tinerii vor avea ocazia să asiste la producerea acestor materiale, și – mai important – să vadă meșterii la lucru, să discute cu ei și, eventual, să-și dorească să învețe un meșteșug.

50 de tineri (cu vârste între 14 și 30 de ani) care provin din medii defavorizate din localitățile Vânători, Pipirig, Târpești, Târgu Neamț și Piatra-Neamț vor învăța cum se filmează 360 de grade și cum se realizează interviurile cu meșterii populari. Toate cele 5 materiale video realizate vor fi prezentate, în cadrul a 4 ateliere, în fața a 200 de elevi de liceu din Piatra-Neamț.

Cele 5 interviuri cu meșterii populari, realizate cu ajutorul filmărilor 360 de grade, vor fi parte integrantă a tururilor virtuale din fiecare locație. Ne-am gândit ca scenariul turului virtual să conțină ”predarea” meșteșugului popular (etapele de lucru până la produsul final) membrilor comunității invitați să participe. Ulterior, materialele video realizate vor fi prezentate unui număr de 200 de tineri, elevi ai 4 licee din Piatra-Neamț, în cadrul a 4 ateliere, pentru a le crește curiozitatea, dar și pentru a-i determina să conștientizeze importanța păstrării tradițiilor populare. Totodată, cei 50 de tineri care vor participa la realizarea materialelor video, vor fi prezenți și la 5 ateliere de dezvoltare comunitară cu ajutorul cărora ne dorim să identificăm noi oportunități de valorificare a materialelor digitale în cultură și căutarea unor rețele culturale europene, în vederea unor viitoare colaborări și parteneriate. Practic, grupul nostru țintă este format atât din cei 50 de membri tineri ai comunităților locale selectați să participe la procesul de creație și la atelierele de dezvoltare comunitară, cât și din cei 200 de liceeni din Piatra-Neamț, care vor avea ocazia să vizioneze ulterior tururile virtuale”, a declarat Matei, manager de proiect și voluntar.

Proiectul ”Meșteșugul românesc în 360 de grade” este finanțat de Corpul European de Solidaritate.

Cristina Mircea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.