Un fost jandarm candidează la Primăria Pângărați: ”Fiind militar, percep altfel simțul datoriei”

1

”Eu sunt patriot, am jurat credință patriei mele, România! Am jurat să-mi apăr țara chiar cu prețul vieții! Și cu acest jurământ mă voi duce înaintea lui Dumnezeu. Politicienii gândesc altfel, mulți dintre ei spun: Jur să fur, dă Doamne să nu mă prindă!”.

Neculai Moaleș s-a născut la Pângărați, în 1969, într-o familie cu 4 copii. După ce-a absolvit 10 clase, s-a înscris la o școală profesională pentru a a deveni ”mecanizator exploatări forestiere”, iar un an mai târziu a decis să urmeze cursurile serale ale Liceului Industrial din Bicaz. Ziua muncea, din greu, pe platforma forestieră de la Stejaru, seara mergea la școală.

Din cauza efortului, de la 80-90 de kilograme ajunsesem la 60, iar palmele mele erau ca asfaltul. Doi frați de-ai mei lucrau la Antrepriza de Construcții Hidrocentrale din Alba Iulia și m-au chemat să lucrez cu ei. M-am angajat cu 4000 de lei salariu și, în paralel, am ajuns elev al Liceului de matematică fizică Horia, Cloșca și Crișan, un liceu foarte bun. Eram printre primii 5 din clasă. Am luat bacalaureatul și am plecat în armată, mândru că îndeplinesc serviciul militar ca jandarm. Din păcate, am prins mineriadele la București. A fost coșmar! O mașină de pompieri a fost incendiată în fața Guvernului, a fost adus un camion cu piatră, iar minerii aruncau cu pietre în noi. Au legat ușile guvernului de camion, voiau să le smulgă și dacă apucau să le scoată făceau prăpăd. Am avut noroc de gazele lacrimogene, altfel ne mâncau. Am fost rănit, am cicatrici, dar am scăpat cu viață. După armată puteam rămâne în București, comandantul chiar mi-a propus, dar am vrut să vin acasă și m-am angajat la Jandarmeria Neamț, comandant de gardă la Hidrocentrala Stejaru. Făcusem școala de gradați în armată, îndeplineam condițiile. Pe urmă am fost selectat să plec la Școala de Poliție Câmpina, Arma Jandarmi, specializarea ”Pază și protecție instanțe judecătorești”. Am terminat cu 8,50 și am fost repartizat la Miercurea Ciuc. Am fost cazat la internatul unui liceu și, la fiecare 6 luni făceam raport să mă transfer la Neamț, dar raportul era pus într-un sertar și acolo rămânea. După aproape 4 ani am reușit să plec. Am lucrat la Neamț din 1997 până în 2022, când am ieșit la pensie. Mereu am fost comandant de subunitate – am lucrat la Bicazu Ardelean, unde e depozitul, la instrucție la Piatra Neamț, dar am fost și înlocuitor la comanda plutonului. Între timp am făcut și Facultatea de Drept și Administrație Publică București, am terminat cu 9,66. Mi-a plăcut foarte mult, am învățat temeinic și cu tot dragul”.

Neculai Moaleș a avut mereu credite în bancă (mai are și acum) și așa a reușit să-și cumpere o casă bătrânească în Pângărați, a modernizat-o, și a îmbogățit-o cu o livadă. Locuiește în satul Pângărăcior, are asfalt până la poartă, de pe vremea fostului primar Petru Bordea Lungu, și atât…

Canalizare are doar Stejaru, în proporție de 30%, pentru că s-au făcut blocurile din centru. Conducta vine pe lângă hidrocentrală, iar în dreptul podului CFR ceva e spart probabil, iar dejecțiile curg în apă, apa din care bea populația, pentru că mai încolo, la Gura Oanțului, sunt pompele. Uneori, apa este la culoare precum cafeaua. Canalizarea a fost făcută pe timpul lui Ceaușescu și nu a fost modernizată deloc. Probleme sunt și cu alimentarea cu apă. Nu avem apă potabilă, nu avem canalizare, s-au făcut niște așa-zise îndiguiri, noroc că anul ăsta n-au fost ploi, că altfel zburau toate gabioanele alea. Și așa au căzut, lucrări de mântuială! Eu zic că în Pângărați se puteau face lucruri bune în ultimii 4 ani. Comuna primește zeci de mii de euro de la Hidrocentrala Stejaru și de la Centrala de la Vaduri, deci bani sunt la buget. Dacă în 4 ani de zile un primar n-a săpat măcar un puț, să alimenteze câteva gospodării cu apă, atunci de ce a luat salariu? E rușinos să niciun proiect propriu timp de un mandat întreg. Și dacă vorbim despre proiecte mari, este important să știi să atragi fonduri europene. Și la fel de importantă este chivernisirea banilor, în condițiile în care e o practică națională să se lucreze prost, pe bani mulți, acordați unor firme alese pe sprânceană”.

Neculai Moaleș s-a înscris în AUR, este președintele organizației locale și urmează să se ”bată” în campanie cu actualul primar Petronel Mancaș (PNL) – pe care-l descrie ca fiind un om cult, care știe să vorbească, umblă la cămașă albă, dar nu locuiește în Pângărați – și cu Cristinel Croitoriu, fost angajat la taxe și impozite, timp de aproape 30 de ani, ajuns viceprimar PNL acum 4 ani și candidat acum din partea PSD (deși soția lui este președinte PNL Pângărați).

Cumva, eu intru pe teren, ca jucător nou, și provoc la luptă campionul. Dar nu intru singur. Am o listă de 19 consilieri, oameni serioși, unul singur dintre ei a făcut politică acum câțiva ani, și toți credem în calitățile morale pe care trebuie să le aibă oamenii din administrație. Am vrut să intru în politică pentru că mă deranjează sărăcia în care trăiesc oamenii, confirmată de aceste carduri sociale pentru alimente, pentru curent sau lemne. Muncitorul trebuie să aibă un salariu corect, pensionarul trebuie să aibă o pensie decentă. Și bani sunt, dar sunt sifonați. Și la lucrări, și la formele de sprijin, care de fapt sunt forme de a cumpăra voturi. Cum poate primi ajutor social cineva care este bine, sănătos, are proprietăți și deține autoturism? Ajutorul social ar trebui acordat strict cui are nevoie cu adevărat și nu ar trebui să depindă de primar. Niciodată un primar nu va băga mâna în buzunar să dea cuiva o cafea sau o felie de pâine. Lui îi vin banii, îi împarte conform tabelelor cu beneficiari și decide dacă taie pe cineva de pe listă. Primarii care sunt în funcție au un mare atu: țin în mână toate serviciile din instituție, inclusiv cele sociale. Și au grijă să nu încaseze apa, să nu încaseze amenzile, să nu facă verificări ca să vadă cine aruncă gunoaie în pâraie și să aplice sancțiuni. De ce nu se fac controale în această perioadă să se vadă de ce în anumite comune nu s-au plătit apa și gunoiul de două luni de zile și de ce nu s-au încasat amenzile? Eu n-aș putea să fiu un primar tolerant cu încălcarea legii, pentru a obține bunăvoință și voturi. Eu nu pot să mint, nu pot să promit că fac o stradă și să n-o fac! Ca primar ai putere foarte mare, ești un mic președinte la tine în comună, dacă vrei să faci treabă. Nu vreau să-l atac pe domnul Mancaș, dar nu cred că e o idee bună să fii primar navetist, să te rupi de ceea ce se întâmplă în comună și să vii la birou strict între orele 8-16. Eu, fiind militar, percep altfel simțul datoriei, sunt foarte bun organizator și sunt riguros. Așa am fost toată viața și așa voi rămâne până voi intra în mormânt. Mă bazez foarte mult pe sprijinul persoanelor cu drept de vot! Dacă cetățenii comunei Pângărați vor să facă o schimbare în conducerea primăriei, pe data de 9 iunie 2024, este momentul”.

Cristina Mircea

1 COMENTARIU

  1. Eu îl cunosc pe acest om de peste 30 de ani , am fost colegi de școală militară la Câmpina. Din ce am citit în CV dumnealui totul este adevărat, dar până să se poată transfera cu serviciul în zona Neamț a avut mult de așteptat .
    Dumnealui este un om calm , liniștit ,foarte evlavios, în el există o dorință inascută pentru dreptate și adevăr.
    Noi ne cunoaștem de mulți ani de zile ,iar cu mulți ani înainte mereu îl auzeam luând atitudine personală pentru problemele comunității.
    Dar având calitatea de militar la acele timpuri totul se rezuma la o discuție amicală.
    Timpul a trecut și dragostea lui pentru comunitara locală s-a accentuat. Putea foarte simplu și rapid să-și cumpere o locuință în Piatra Neamț aproape de locul de muncă, dar nu a făcut acest lucru pe timpul serviciului a luat un apartament în chirie .
    Inima și mintea lui au fost permanent pentru locul natal și a reușit cu eforturi pe care și astăzi le plătește la bacă .
    Nu știu ce să vă mai spun despre dumnealui , poate și dumneavoastră ar trebui să-l cunoașteți la fel de bine .
    Cu respect pentru Ninu Moales .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.