O tânără de 32 de ani, din Roman a ales să nască acasă și nimeni (nici personalul de pe ambulanță, nici medicul de familie, nici negociatorii Poliției) nu a reușit s-o convingă să lase pe cineva să-i taie cordonul ombilical copilului. Femeia a refuzat ferm transportul la spital, dar a permis totuși cadrelor medicale s-o examineze și să consulte nou-născutul, pentru a se asigura că ambii sunt în regulă.
Decizia tinerei de a naște la domiciliu a fost explicată clar și concis: nici ea, nici soțul ei nu au încredere în sistemul medical. Cel mai probabil cazuri revoltătoare de genul Alexandra Ivanov i-au creat convingerea că sistemul sanitar din România nu este sigur. Pe de altă parte, în multe țări europene se promovează nașterea la domiciliu, însă asistată de moașe și cu ambulanța în fața casei de la început, pregătită de transport spre spital în caz că intervin complicații. În România, gravidele care optează pentru nașterea acasă sunt asistate, de regulă, doar de partenerii lor și se inspiră din experiențele altor mămici care și-au dorit ca aducerea pe lume a unui copil să fie o experiență blândă și nu traumatizantă, cum se întâmplă, din păcate, în unele spitale.
În calitatea sa de reprezentant al Ministerului Sănătății în județ, Radu Firăstrău, directorul Direcției de Sănătate Publică Neamț, a declarat: ”Lipsa de încredere în sistemul medical este o problemă cu care ne confruntăm, având consecințe atât pentru pacienți, cât și pentru profesioniștii din domeniul sănătății și pentru întregul sistem medical. Sunt necesare eforturi din partea tuturor părților implicate pentru a îmbunătăți calitatea și accesibilitatea serviciilor medicale și pentru a restabili încrederea pacienților în sistem.
Maternitățile din județul Neamț oferă condiții și servicii medicale foarte bune, cu personal bine pregătit, femeile putând naște în siguranță.
Nașterea voluntară la domiciliu nu este reglementată de legislația din România, riscurile pentru mamă și copil fiind ridicate, această practică fiind extrem de periculoasă, chiar mortală, atât pentru mamă, cât și pentru nou-născut. În județul Neamț s-a înregistrat în anul 2023 un caz de deces matern după o naștere la domiciliu”.
Cristina Mircea