Restaurare reușită: casa copilăriei lui Creangă de la Humulești se pregătește de redeschidere

0

După o restaurare ca la carte (spre deosebire de Bojdeuca din Țicău), fără niciun fel de intervenții stridente, casa din Humulești în care s-a născut și a copilărit inegalabilul Ion Creangă se pregătește pentru redeschidere. Marți, 6 februarie, a avut loc recepția lucrărilor, prilej de bucurie pentru Rocsana Josanu, directoarea Direcției pentru Cultură Neamț, care știe cu ce probleme s-a confruntat timp de 13 ani, cât a fost muzeograf la Casa Creangă.

”S-a lucrat cu grijă, cu responsabilitate, au venit meșteri din Maramureș care au adus și bătut dranița, a fost înlocuit tot materialul lemnos putred din structura casei, s-au lipit cu lut podelele și prispa. Casa ”Amintirilor din copilărie” a avut șansa de a beneficia de o finanțare europeană, cu ajutorul căreia aspectul monumentului istoric s-a îmbunătățit iar frumusețea acestei căsuțe bătrânești a fost și mai mult scoasă la lumină”, se menționează în postarea de pe pagina Direcției pentru Cultură Neamț.

Proiectul intitulat ”Conservarea, protejarea și promovarea Muzeului Memorial Ion Creangă Humulești”, în valoare de 1,8 milioane lei, a beneficiat de o contribuție de 380.000 de lei din partea Uniunii Europene.

La fel ca la Țicău, proiectul a prevăzut amenajarea unui spațiu pentru vizitatori, realizat – din fericire, în deplină concordanță cu muzeul de la Humulești.

”Ideea acelor gradene este foarte bună, pentru că întotdeauna ne confruntam cu problema spațiului în perioadele de vârf, când veneau și câte 5-6 grupuri odată și efectiv nu aveau unde sta. Erau prea puține bănci, probabil se vor pune din nou în jurul casei, dar oricum era puțin loc pentru vizitatori. Sunt încântată de ceea ce a ieșit. Mă bucur pentru muzeografi pentru că li s-a făcut un birou, de asemenea mă bucur pentru că s-au făcut toalete pentru turiști și arată așa cum trebuie să arate și este apă permanent. Iarna îngheța întotdeauna instalația, iar noi căram apă cu găleata de pe la vecini, ca să avem cu ce spăla veceurile.  Nu vă pot povesti ce urât era. Mă bucur că există acel spațiu expozițional etnografic în spate, unde sunt niște rafturi făcute în stil tradițional de o firmă din Iași. Pe fiecare laterală sunt motive tradiționale diferite, chiar mi-au plăcut extraordinar. S-a lucrat foarte bine, cu simț de răspundere, cu grijă, nu este nimic în plus față de ceea ce a fost, exceptând camerele de supraveghere montate la colțuri. Doamna Viorica Gândulescu de la Roman a fost diriginte de șantier, o doamnă atestată de Ministerul Culturii, care știe ce înseamnă monumentele”, ne-a declarat Rocsana Josanu, directoarea DJC Neamț.

Cât privește redeschiderea muzeului, deși ar fi fost frumos să aibă loc pe 1 martie, de ziua lui Creangă, va mai dura. Trebuie încălzite spațiile, reamenajate expozițiile, mai sunt mici retușuri de făcut. Oricum este de așteptat ca la începutul lunii iunie, Casa Creangă să-și deschidă porțile, spre bucuria turiștilor și spre mândria tuturor celor care au contribuit la realizarea unui proiect reușit de restaurare.

Andrei Grădinaru, inginer în cadrul firmei DZC Construct, ne-a declarat că pentru societatea pe care o reprezintă restaurarea Casei Creangă este o lucrare de referință: ”Am lucrat cu simț de răspundere și cu grija să nu modificăm mult aspectul original, cum s-a întâmplat la Iași. A fost greu, a fost migălos, am înlocuit talpa casei – care era putredă – cu lemn de stejar tratat, ignifugat, biocidat, am căutat meșteri să bată dranița, i-am găsit greu pe la Borșa, dar bine că i-am găsit. Proiectul a început în 2021, a fost sistat pentru clarificări ulterioare – după ce-am desfăcut tencuielile interioare, atunci s-a văzut exact ce-i dedesubt și a fost nevoie de lucrări suplimentare – și a mai durat un pic, dar suntem mulțumiți de ceea ce am reușit să facem”.

Cristina Mircea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.