Ocoalele silvice Tazlău, Roznov și Bicaz – cu activitatea blocată

0

Birocrația lasă cetățenii fără lemne de foc și firmele fără lemn de lucru! Așa poate fi rezumat blocajul în care se află acum Romsilva: nu mai poate exploata și valorifica un volum de peste 1,5 milioane metri cubi de lemn. În Neamț, volumul mediu anual de exploatare, de 780.000 mc, s-a redus cu 250.000 mc. Concret, ocoalele silvice Tazlău, Roznov și Bicaz sunt deja parțial blocate, iar ocoalele Gârcina și Văratec sunt la câteva luni distanță de momentul când și-ar putea sista activitatea. În județul Neamț sunt 13 ocoale silvice.

Toată această situație s-a creat din cauza unor prevederi legale care instituie obligativitatea de a publica în Monitorul Oficial amenajamentele silvice. Fără aceste amenajamente niciun tip de lucrare silvică nu poate fi efectuată. Consecințele sunt dramatice atât pentru populația care se încălzește cu lemne, pentru societățile de prelucrare a lemnului, cât și pentru bugetul de stat – să nu uităm că 90% din profitul Romsilva merge la bugetul de stat, și mai ales pentru sănătatea pădurilor, pentru că nu se pot face tratamentele și lucrările necesare arboretelor”, a declarat ing. Ovidiu Gârbea, liderul Sindicatului Silvicultorilor Neamț.

Federația Silva, organizație sindicală cu peste 14.000 de membri în întreaga țară, i-a adus la cunoștință situația premierului Marcel Ciolacu și speră într-o intervenție urgentă a Guvernului.

Din cauza a două acte normative, Romsilva are în prezent un volum de masă lemnoasă de peste 1,5 milioane de metri cubi blocat, cu o valoare estimată la 600 milioane lei, care, dacă nu se modifică legislația actuală, rămâne nerecoltat și nevalorificat în anul 2024. Primul act normativ este Legea 347/2023, intrată în vigoare la data de 16.11.2023, prin care s-a aprobat cu modificări O.U.G. 177/2022, care modifică și completează Legea 46/2008 Codul silvic, fiind introdusă, fără niciun fel de evaluare a impactului economic și social, o prevedere conform căreia amenajamentul silvic intră în vigoare după publicarea acestuia în Monitorul Oficial al României împreună cu ordinul de ministru pentru aprobare. Amenajamentul silvic este studiul de bază în gestionarea pădurilor, fundamentat ecologic, cu conţinut tehnico – organizatoric, juridic şi economic, fără de care nicio lucrare silviculturală nu poate fi realizată. Din cauza acestei reglementări birocratice și contraproductive, 25 de ocoale silvice din cele 312 din cadrul Romsilva, nu pot executa în prezent lucrările silviculturale și nu pot recolta lemnul de pe o suprafață de aproximativ 150 mii hectare păduri întrucât, de la intrarea în vigoare a Legii nr. 347/2023, niciun amenajament silvic nu a fost publicat în Monitorul Oficial al României, fiind o întârziere de aproape 3 luni, timp în care nici populația nu poate fi aprovizionată cu lemn de foc, deși ne aflăm în plină iarnă, și nici industria de prelucrare, care aduce plusvaloare economică acestei resurse regenerabile, de importanță strategică. Procedura de publicare a amenajamentelor silvice în Monitorul Oficial este una greoaie, ca să nu spunem imposibilă, întrucât un singur amenajament poate avea și câteva mii de pagini, care trebuie listate, semnate și ștampilate pentru conformitate pe fiecare pagină, apoi scanate și pregătite de publicare, ceea ce a făcut ca după intrarea în vigoare a Legii nr.347/2023, 16.11.2023, niciun amenajament silvic aflat în situația de mai sus să nu poată fi publicat”, se arată într-un comunicat al Federației Silva.

Al doilea act normativ care blochează activitatea de producție a Romsilva este Hotărârea de Guvern nr. 236/2023 privind aprobarea metodologiei de evaluare de mediu pentru amenajamentele silvice, a cărei aplicare conduce la imposibilitatea recoltării și valorificării lemnului la 105 ocoale silvice de stat, din cele 312 existente, resursa blocată ajungând la circa 1 milion de metri cubi de lemn, cu o valoare estimată la 400 de milioane de lei, blocaj care durează în multe cazuri între 6 și 12 luni.

Silvicultorii mai atrag atenția asupra faptului că, din 312 ocoale silvice aparținând statului, 130 de ocoale silvice au o resursă blocată de 1,5 milioane de metri cubi de lemn (dintr-un total de aproximativ 9 milioane mc), cu o valoare totală estimată la 600 milioane de lei, blocaj cauzat de procedurile birocratice stufoase, având amenajamentele silvice, ori aflate în procedură de evaluare de mediu, ori cu avizele de mediu obținute, dar care așteaptă de aproape trei luni să fie publicate în Monitorul Oficial.

Cristina Mircea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.