În cartierul Valea Viei din Piatra-Neamț s-a lucrat toată ziua de astăzi, 2 februarie, la instalația electrică stradală. Furnizarea energiei s-a reluat aproape de ora 18. Câteva minute mai târziu, o casă de pe strada Cezar Bolliac a luat foc. În locuință nu se afla nimeni, care să fi suprasolicitat instalația cu mari consumatori.
Ce s-a întâmplat pare complicat de stabilit. Proprietarul – îngrijorat de fluctuațiile de tensiune anterioare – unul din motivele pentru care Delgaz Grid a și decis să facă lucrări în zonă – nu doar că s-a preocupat să aibă instalația bine făcută, ci și-a dotat locuința și cu un stabilizator de tensiune. Eforturile s-au dovedit inutile: casa i-a luat foc după ce alimentarea cu energie a fost reluată în doi pași: a venit curentul, s-a oprit în câteva secunde și a revenit în jumătate de minut. Nici 10 minute mai târziu a fost din nou sistat, pentru că au venit pompierii să stingă incendiul. Au ars ”acoperișul anexei și parțial al casei pe o suprafață de aproximativ 150 mp, bunuri din interiorul anexei (aparate electrocasnice, mobilier etc), tâmplăria din lemn aferentă anexei”, conform ISU Neamț. Cel mai interesant aspect este cauza probabilă de producere a incendiului, și anume scurtcircuitul electric, împrejurarea determinantă stabilită de pompieri fiind ”siguranțe electrice sau alte echipamente electrice supradimensionate”.
Cum pot fi ”supradimensionate” siguranțele automate rămâne un mister pe care-l vor dezlega, probabil, specialiștii – inclusiv electricienii care ar trebui să explice de ce astăzi, în a doua zi a lucrărilor, un vecin al omului căruia i-a luat foc casa, a avut o surpriză: generatorul pe care l-a folosit toată ziua, a mers continuu și după ce s-a reluat furnizarea energiei. Un generator care a ”sesizat”, practic, o inversare a fazelor și a ”refuzat” să se oprească și să permită intrarea curentului din rețea, tocmai pentru a proteja echipamentele electrice din locuință.
Cristina Mircea
N.B. Printre multe alte realizări, ca o ironie a sorții, poetul Cezar Bolliac a editat o revistă care se numea…”Curiosul”. Ca să vezi!