O secție de procesare a laptelui, deschisă acum 2 ani în satul Davideni, comuna Țibucani, a devenit ținta reclamațiilor unui localnic, deranjat constant de culoarea fumului centralei termice. Omul bănuiește că atunci când fumul este negru, centrala este alimentată cu deșeuri, nicidecum cu lemne și a făcut numeroase reclamații în special la Primărie și la Garda de Mediu, dar și postări (aproape zilnice, pe Facebook).
Cea mai recentă este de astăzi, 19 ianuarie: ”Răspund unui bun prieten din Davideni (T.B.) care ieri,18 ianuarie m-a sunat și mi-a zis „Nea Cornele, de data aceasta nu prea sunt de acord cu matale. Se face și în satul nostru ceva, dă de lucru la oameni și se găsește cineva să critice!” (redau aproximativ). Da bunule meu prieten T., tocmai că lucrează 7-8 femei și 3-4 bărbați din comuna noastră nu am fost mai drastic, ÎNCĂ nu am cerut suspendarea vizei anuale a autorizației de mediu. Azi voi posta și o imagine cu fumul din curte din 25 septembrie 2023, când imediat am intrat în casă. Te invit și pe tine T – icule, și pe cei de la APM, Garda de Mediu, DSP să stați doar 25 de secunde și să inspirați fumul negru (când duci apă la păsări, lucrezi la grădină sau pur și simplu te surprinde pe afară). Eu am rugat să mi se răspundă de ce când a fost control fumul a fost alb, iar după ce a plecat a revenit negru și periculos sănătății (dacă mai ai și o boală de plămâni …grăbește plecarea…). Mi s-a răspuns că s-a dispus efectuarea unei determinări a emisiilor de la coșul centralei de un laborator autorizat”.
În vreme ce săteanul – care nu este vecin cu făbricuța de telemea – reclamă poluarea de la centrala termică, administratorul afacerii se declară hărțuit și obosit psihic: ”El mă sufocă pe mine cu atâtea reclamații. La un moment dat spunea că ard cauciucuri și am facturi, am dovezi că iau harțapele de la gater. Noi facem foc 2-3 ore pe zi și el stă și filmează fumul, nu mai știm ce să facem, ne-a terminat nervos. El mereu spune că-i aranjează pe toți, puteți întreba și preotul ce a pățit cu el, nu-l mai primește nimeni în nicio biserică. Părerea mea e că e un om frustrat, are ceva de împărțit cu toată lumea. Eu am acordul vecinilor, am toate documentele, era o doamnă Dumnezeu s-o odihnească în pace, că a fost foarte amabilă, chiar de două ori a venit la notar, a semnat, și am toată documentația de când s-a bătut primul țăruș, până am obținut autorizația de funcționare. În fiecare an reînnoiesc autorizația de mediu, și anul trecut am luat-o din septembrie-octombrie. Au venit comisarii de la Garda de mediu în control și au fotografiat unde țin lemnele, au fotografiat centrala, roaba cu care cărăm lemnele de afară, s-au uitat la horn cât fum iese. Am o centrală obișnuită, ca orice centrală care produce apă caldă și abur. Scoate fum la fel ca orice altă centrală, nici mai mult, nici mai puțin. El stă mereu la pândă și dacă prinde câteva secunde când e fumul mai negru, probabil până se face jar, nu știu, imediat filmează și face reclamații. Suntem hărțuiți. Am discutat și cu soția, și cu băieții, nu știm cum să procedăm, poate-mi dă vreun avocat o idee. Te obosește psihic hărțuirea asta. Eu am impozite de plătit, am 11 salariați din sat, cărora trebuie să le asigur banii… Și ei ridică din umeri, nu știu ce să mă sfătuiască. Nu am liniște, iar clienții așteaptă marfa, eu nu pot întârzia din cauza reclamațiilor lui”, ne-a declarat Stere Chere, administratorul firmei – cu sediul în județul Tulcea și cu punct de lucru la Davideni.
Într-un document de control, întocmit de comisarii Gărzii de Mediu Neamț se precizează: ”Punctul de lucru este dotat cu o centrală termică care are un cazan de abur, utilizat în procesul de producție, de 700kW, care funcționează cu lemne. La data controlului nu s-a constatat arderea altor materiale. De la centrala termică rezultă noxe caracteristice procesului de ardere a lemnului, care sunt evacuate în exteriorul spațiului, prin intermediul unui coș de evacuare cu înălțimea de 15 m. Coșul este mai înalt decât locuințele învecinate. În autorizația de mediu nu este stabilită monitorizarea emisiilor de la coșul centralei termice. Pentru cazanul cu aburi societatea deține aviz de instalare eliberat de ISCIR Bacău”.
În septembrie 2023, punctul de lucru din Davideni a obținut viza pentru autorizația de mediu valabilă în perioada 6 octombrie 2023 – 6 octombrie 2024. Tot anul trecut, administratorul a construit o magazie acoperită pentru ca lemnele să fie ferite de precipitații și să nu scoată mult fum. Mai mult de atât nu știe ce să facă. Dar, vorba lui, poate-i dă vreun avocat o idee…
Cristina Mircea