Un ”pelerin neobișnuit” cum l-a descris starețul Benedict Sauciuc a intrat astăzi, 9 ianuarie, pe porțile Mănăstirii Neamț și a ”inspectat” curtea, timp în care a fost filmat, iar filmulețul – postat pe o rețea de socializare. Cum era de așteptat, a strâns repede câteva mii de vizualizări și o mulțime de comentarii, inclusiv unul referitor la felul în care a ajuns animalul în curtea mănăstirii: ”a ieșit din rezervația de zimbri”.
Se pare că nu toată lumea știe, dar Parcul Natural Vânători Neamț este singurul loc din ţară în care zimbrul se întâlneşte în captivitate, în cadrul Grădinii Zoologice din comuna Vânători, în semilibertate, în cadrul Centrului de Management al Zimbrului, din cadrul Administraţiei Parcului Natural Vânători Neamţ şi în libertate.
”Zona în care s-a realizat prima eliberare a zimbrilor din ţara noastră, aparţine administrativ de comuna Crăcăoani, judeţul Neamţ, este una izolată, o zonă cu păduri de foioase şi amestec cu altitudinea cuprinsă între 800 şi 1000 m, optimă din punct de vedere al existenţei zimbrului în condiţii de libertate.
Zimbrii s-au reintrodus cu succes în sălbăticie începând cu martie 2012. Exemplarele de zimbri din libertate au fost dotate cu colare radio sau GPS pentru a putea fi monitorizate în timp real din punct de vedere al utilizării terenurilor, preferinţei refugiilor, habitatelor, etc.
La mijlocul anului 2016, efectivul de zimbri în libertate este de 24 exemplare. S-au pus în libertate 5 exemplare în 2012, 5 exemplare în 2013 și 6 exemplare în 2014, 2 exemplare in 2015 şi 3 exemplare în 2016. Primele exemplare existente în libertate au reușit să supraviețuiască pe parcursul a 4 sezoane reci, în condiții dificile de iarnă și în prezența lupilor și urșilor. Adaptarea efectivului în libertate este dată atât de mărimea suprafaței explorată de acesta, respectiv aprox. 2.000 ha în 2012, 5.000 ha în 2013, 20.000 ha în 2014 şi peste 40.000 în anul 2016, cât și de diversificarea habitatelor utilizate„ se arată într-un articol publicat pe site-ul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, în anul 2016.
Zimbrul – cel mai mare mamifer european terestru (poate atinge la maturitate 1,90 metri înălțime și 920 kg) a reapărut în România, după ce dispăruse acum câteva sute de ani, grație unor proiecte cu fonduri europene.