Excepțională parada măștilor de la Târgu Neamț – denumirea sub care s-a lansat actualul Festival al Tradițiilor și Obiceiurilor de Anul Nou, ajuns la ediția cu numărul XI. Timp de mai bine de 6 ore, astăzi (2 ianuarie) mii de oameni s-au bucurat de splendoarea datinilor din Moldova, începând cu urăturile dedicate plugului.
Iar prin mijlocul mulțimii chiar a trecut Plugul cu boi din Humulești, împodobit cu brad și beteală.
Organizatorii – Primăria Târgu Neamț, Consiliul Județean Neamț, Casa Culturii Ion Creangă și Centrul pentru Cultură și Arte Carmen Saeculare – au reușit să aducă împreună 20 de alaiuri, ansambluri și formații care au prezentat publicului măști, costume și obiceiuri autentice atât din comune din județul Neamț, cât și din județele Iași, Suceava și Botoșani.
Cum era de așteptat, spectatorii au căutat cele mai bune locuri din care să poată privi, fotografia și filma cetele preferate, de la Codrii Stânișoarei și Căluții din Broscăuți, până la Urșii Giroveni, Capra Mută de la Preutești sau Alaiul de Datini și Obiceiuri de la Răucești. Și au avut ce admira.
După parada formațiilor, a avut loc deschiderea oficială a festivalului, urmată de spectacolul prezentat de fiecare dintre ansamblurile și cetele participante (video aici). Misiunea juriului n-a fost ușoară, drept consecință s-au decernat câte două premii pentru fiecare loc. După aprecierea autenticității măștilor, costumelor și obiceiurilor prezentate, pe locul 3 s-au clasat Urșii Giroveni și Căluții din Broscăuți Botoșani, pe locul 2 – Alaiul de Datini și Obiceiuri de la Răucești și Alaiul de Datini Răzeșii Cracăului ”Năvala Urșilor”, iar pe locul 1 Stejărelul Vlăstarele lui Enescu, Botoșani și Ceata de la Boroaia, Suceava. La categoria ”Datini și obiceiuri” clasamentul a fost următorul: premiul 3 – Cerbul de la Zbereni, Cotnari, județul Iași și Sumănarii de la Trifești, premiul 2 – Alaiul de urători de la Boiștea, Neamț și Codrii Stânișoarei de la Borca, premiul 1 – Codrulețul din Vorona, județul Botoșani și Străjerii din Dolheștii Mici, Suceava.
Pentru ca astfel de ansambluri să existe și să ducă mai departe bogăția tradițiilor românești este nevoie de efort, bani și iubire de neam. Felicitări tuturor celor care, an de an, dovedesc că-și iubesc strămoșii, ”într-o eră a globalizării, în care datoria fiecărui popor este să-și protejeze identitatea” – vorba directoarei Centrului pentru Cultură și Arte ”Carmen Saeculare”. Felicitări organizatorilor și, nu în ultimul rând, publicului fără de care astfel de evenimente nu ar avea strălucire și rost.
Cristina Mircea