Centrul pentru Cultură și Arte ”Carmen Saeculare” a confirmat, și anul acesta, că reușește să organizeze un festival de tradiții cu mare priză la public. În a treia zi de Crăciun (27 decembrie) o mulțime de pietreni, dar și locuitori din comunele limitrofe au admirat, fotografiat și filmat parada colindătorilor și urătorilor. Și au avut ce admira – ansambluri și formații din toate colțurile județului și de prin vecini.
După o oră, Piața Ștefan cel Mare s-a umplut cu mii de oameni care voiau să asiste la spectacol. Un spectacol de asemenea anvergură e dificil de descris cu altfel de cuvinte decât ”foarte frumos” și ”excepțional”, însă dincolo de descriere, un spectacol trebuie trăit! Iar miile de oameni, care căutau un loc din care să poată vedea ce se întâmplă pe scenă – aici ar fi de rezolvat niște neajunsuri legate de poziționarea ecranelor – asta doreau: să trăiască fiecare moment, să simtă, să se bucure!
Povestea de iarnă – pe care a conceput-o Carmen Nastasă, managerul Centrului Carmen Saeculare – a avut efectul unui magnet pentru public, luând în considerare celebritatea Lupilor lui Calancea și a Urșilor de la Asău.
Cine dorește să vadă sau să revadă spectacolul prezentat de Centrul pentru Cultură și Arte ”Carmen Saeculare”, găsește video aici.
Scurt istoric al Festivalului
În decembrie 1969 debuta la Piatra-Neamţ o manifestare care ani de-a rândul, în perioada de dinainte de 1989, a fost cunoscută sub titulatura de Alaiul de datini şi obiceiuri. Ulterior, evenimentul, devenit unul foarte aşteptat de mii de nemţeni, avea să-şi schimbe denumirea. Astfel că din 2009 manifestarea este cunoscută ca Festivalul de datini şi obiceiuri de iarnă „Steaua sus răsare”,denumire inspirată de sărbătoarea principală a perioadei cuprinsă între sfântul Nicolae (6 decembrie) şi Sfântul Ioan (7 ianuarie) – Naşterea Mântuitorului.
Este singura activitate artistică judeţeană de anvergură care pe parcursul a cinci decenii s-a desfăşurat an de an, neîntrerupt. Aşa se face că tradiţionala întâlnire a alaiurilor de datini şi obiceiuri de iarnă a atins ediţia jubiliară, a cincizecea, în anul 2018.
Pe parcursul celor peste cinci decenii, fondul manifestării a rămas mereu acelaşi, la Piatra-Neamţ, în fiecare lună decembrie se întâlnesc grupuri din judeţ, din ţară şi, în ultimii ani, şi din zonele din afară ţării locuite de români (Republica Moldova şi Ucraina), care participă la o paradă a datinilor şi obiceiurilor româneşti din timpul sărbătorilor de iarnă.
Pietrenii au avut ocazia să urmărească cele mai spectaculoase formaţii de datini şi obiceiuri. Cetele de colindători, urători şi mascaţi şi-au întâmpinat mereu publicul cu frumuseţea colindelor, a pluguşorului şi a sorcovei, dar şi cu jocul arhaic al caprei, ursului şi cerbului, în acest ceremonial simbolic al vieţii şi al morţii, în care masca trece graniţele şi reuneşte lumea de aici cu cea de dincolo, iar timpul moare doar pentru a putea renaşte.